Zo gaat de Facebook-app je privacy beter waarborgen

Gijs Ettes
20 januari 2016, 9:17
2 min leestijd
Zo gaat de Facebook-app je privacy beter waarborgen

Facebook gaat de komende dagen ondersteuning voor Tor toevoegen aan zijn Android-app. Door de verbinding met het Tor-netwerk kun je als gebruiker anoniem van het sociale netwerk gebruikmaken.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Tor-ondersteuning

Eind oktober 2014 werd Tor-ondersteuning al beschikbaar voor desktopgebruikers van Facebook en op korte termijn kunnen ook Android-bezitters via het anonieme Tor-netwerk de site  bereiken. Tor stelt gebruikers in staat om hun ip-adres af te schermen, waardoor ze anoniem kunnen browsen. In de Facebook-app komt een optie beschikbaar om het verkeer via Tor te laten lopen, al moet eerst nog de Orbot Proxy with Tor-app  geïnstalleerd worden. Heb je de app gestart en ben je verbonden met Tor, dan kun je de schakelaar in de Facebook-app aanzetten. Het is onduidelijk of de Facebook Tor-ondersteuning wordt toegevoegd met een app-update of een omzetting aan de serverkant.

facebook tor-ondersteuning

Desktopgebruikers die Facebook veiliger willen benaderen, kunnen nu al in een browser die Tor ondersteunt naar de url https://facebookcorewwwi.onion/  gaan. Door dit adres te gebruiken, herkent Facebook Tor-gebruikers en kan het sociale netwerk probleemloos worden bezocht met een versleutelde ssl-verbinding. Als je met de Tor-browser naar het normale Facebook-adres gaat en probeert in te loggen, word je doorgaans geblokkeerd. Reden hiervoor is dat Tor internetverkeer anoniem maakt door het ip-adres en de locatie van de gebruiker steeds te wijzigen. Hierdoor kan het lijken alsof je een buitenlandse hacker bent die uit het buitenland probeert toegang te krijgen.

Veilig en anoniem browsen met je Android

Orbot is de officiële Android-app van het Tor Project, het team achter het Tor-netwerk en de bijbehorende browser die beide anoniem internetten mogelijk maken. Ook op je Android kun je anoniem internetten, maar dan met Orbot. Die app leidt het internetverkeer door de Tor-proxy. Daarnaast is het mogelijk om een speciale modus in te schakelen waarmee alle apps de Tor-proxy gebruiken. Deze is echter nog wel experimenteel en wordt alleen aangeraden als je een firewall wilt omzeilen. Per app kan ook de Tor-proxy van Orbot worden ingesteld. Daarnaast is het mogelijk om via Orbot geblokkeerde websites te bezoeken.

Het gebruik van Orbot heeft wel een nadeel: je internetsnelheid gaat omlaag. Dit is vooralsnog het grote nadeel van Tor, dat langzamer is door het gebruik van meerdere computers om dataverkeer te herleiden. Dat merk je ook bij Orbot, die de internetverbinding iets verlangzaamt. Wel is de app gratis en compatibel met  Android 4.1 en hoger.

Download Orbot in Google Play (gratis)

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu