Google krijgt concurrentie van Facebook voor vertalingen

Erwin Vogelaar
9 mei 2017, 20:24
2 min leestijd
Google krijgt concurrentie van Facebook voor vertalingen

Google loopt voorop als het gaat om vertalingen, maar het bedrijf kan concurrentie verwachten. Via Facebook vertalen gaat er namelijk flink op vooruit. Met een nieuwe technologie stelt het bedrijf negen keer zo snel als de rest te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt via Facebook vertalen

Google weet als geen ander je teksten te vertalen. Niet alleen door zinnen te typen en op de vertaalknop te klikken, maar bijvoorbeeld ook door je camera naar een tekst te wijzen. Sinds eind vorig jaar gebruikt Google neurale netwerken voor zijn vertalingen, zodat er veel beter rekening gehouden wordt met de context van woorden en zinnen. De toppositie voor vertalingen moet Google echter wellicht inleveren, want Facebook stelt op zijn eigen manier neurale netwerken te gebruiken om veel sneller te vertalen. Maar liefst negen keer zo snel als de concurrentie.

facebook vertalen

Dat Facebook kunstmatige intelligentie gebruikt voor vertalingen is niet vreemd. Het sociale netwerk wil iedereen in de wereld met elkaar verbinden en dat is alleen mogelijk als we elkaar begrijpen. Onderzoekers bij Facebook hebben nu een grote stap gemaakt door op een bijzondere manier neurale netwerken toe te passen voor vertalingen. Hiermee stellen de onderzoekers niet alleen negen keer sneller te vertalen dan de concurrentie, maar ook nog eens zeer accuraat te zijn.

Andere bedrijven die neurale netwerken gebruiken om te vertalen, doen dit volgens Facebook nog altijd in sequentie. Dit betekent dat het systeem van links naar rechts werkt om woord voor woord en zin voor zin een tekst te vertalen. Het nieuwe systeem van Facebook laat dit los en kijkt meer naar de structuur van de tekst. Voor meer details verwijzen we je graag door naar dit onderzoek. Op dit moment wordt de technologie nog niet toegepast in een Facebook-product en dat kan ook nog wel even duren.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu