Dit zijn Facebooks plannen met virtual reality

Erwin Vogelaar
22 februari 2016, 13:00
2 min leestijd
Dit zijn Facebooks plannen met virtual reality

Tijdens de onthulling van de Samsung Galaxy S7 was Mark Zuckerberg een opvallende gast op het podium. Wat is Facebook van plan met virtual reality?

Lees verder na de advertentie.

Facebook vr

Facebook is al geruime tijd bezig met virtual reality. Niet alleen heeft het bedrijf Oculus gekocht en komt later dit jaar de Oculus Rift uit, maar het Oculus-team heeft ook met Samsung samengewerkt aan aan de Gear VR. Facebook is vooral geïnteresseerd in vr als sociaal platform. Dat blijkt uit de presentatie van Mark Zuckerberg tijdens de onthulling van de Samsung Galaxy S7 en de S7 Edge.

Facebook vr

Een deel van de presentatie van de Galaxy S7 was in virtual reality te bekijken. Hiervoor hadden alle toeschouwers tijdens het Mobile World Congres in Barcelona een Gear VR op hun stoel liggen. Terwijl het publiek de bril op had liep Facebook-baas Mark Zuckerberg, zonder dat iemand het het in de gaten had, door het publiek richting het podium. Dit surrealistische beeld schreeuwt niet bepaald “sociaal platform”, maar dat is wel de toekomst die Facebook voor zich ziet.

Volgens Facebook hebben mensen via Gear VR al ruim een miljoen uur aan video-content bekeken. Op Facebook zelf zouden inmiddels al 20.000 360 graden-video’s geüpload zijn terwijl er dagelijks honderden nieuwe video’s worden toegevoegd. Facebook heeft een speciale technologie voor deze video’s ontwikkeld, waardoor er minder data verzonden hoeft te worden voor scherpe beelden. Als je rondkijkt in een 360 graden-video wordt alleen het beeld waar je naar kijkt scherp ingeladen in plaats van de volledige video. De komende weken komt deze technologie ook naar de Gear VR.

Virtual reality als sociaal platform

Tijdens de presentatie bij Samsung benadrukte Zuckerberg dat virtual reality een groot sociaal platform kan worden. Niet alleen kunnen we vanuit de ogen van iemand anders iets beleven, maar in de toekomst hoopt Facebook dat we zonder fysiek bij elkaar te zijn daadwerkelijk tijd met elkaar kunnen besteden terwijl het voelt alsof we echt bij elkaar zijn.

“Binnenkort leven we in een wereld waarin iedereen de mogelijkheid heeft om de wereld te delen en te beleven alsof je er zelf bent”, zegt Zuckerberg. “Stel je voor dat je voor een kampvuur kunt zitten en met je vrienden kunt zijn wanneer je maar wil. Of dat je in een film kunt kijken in een privé-bioscoop met je vrienden wanneer je maar wil. Dit zal allemaal mogelijk zijn en daarom investeert Facebook al zo vroeg in virtual reality. Wij willen deze sociale ervaringen gaan aanbieden.” Dat Facebook dit serieus neemt blijkt uit het feit dat het sociale netwerk een eigen Social VR-team heeft opgezet dat zich met deze ervaringen gaat bezighouden.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu