De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Facebook gaat (voorlopig) geen data van WhatsApp-gebruikers verzamelen

Thomas Haenen
17 november 2016, 13:37
2 min leestijd
Facebook gaat (voorlopig) geen data van WhatsApp-gebruikers verzamelen

Plannen om data te delen tussen WhatsApp en Facebook zijn voorlopig stopgezet in Europa, zo maakte de sociale media-gigant vandaag bekend. Na bezwaren van privacy-waakhonden heroverweegt Facebook zijn plannen.

Lees verder na de advertentie.

Facebook WhatsApp-data

Facebook maakte eind augustus bekend dat het data van WhatsApp-gebruikers ging verzamelen om relevante informatie te verzamelen. Informatie over je WhatsApp-contacten en het gebruikte toestel zouden worden doorgegeven aan Facebook om relevantere advertenties te tonen op het sociale netwerk.

Gebruikers van WhatsApp kregen dertig dagen de tijd om aan te geven of ze hun data wilden delen. Bij de instellingen stond oorspronkelijk standaard aangevinkt dat je je gegevens wil delen. Gebruikers die niet op de hoogte waren van de plannen van Facebook, hadden automatisch ingestemd met de gewijzigde voorwaarden. Later moesten gebruikers daar specifiek hun toestemming voor verlenen.

whatsapp reclames

Het leverde Facebook veel kritiek op, niet alleen van gebruikers maar ook van officiële instanties. Verschillende privacy-organisaties, waaronder in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels een onderzoek naar de aangepaste voorwaarden lopen. Op basis daarvan heeft Facebook nu besloten tijdelijk het delen van WhatsApp-data stop te zetten, zo meldt de Financial Times.

Privacy-organisaties in heel Europa waren bezorgd dat gebruikers zonder dat ze dat zelf weten veel data prijs gaven aan Facebook. In verschillende landen was het bedrijf daarom al overeen gekomen het delen van data tijdelijk stop te zetten; nu wordt dit voor heel Europa gedaan.

Wel laat Facebook weten dat het vooralsnog niet definitief de stekker trekt uit zijn plannen. Facebook hoopt in overleg met de organisaties eventuele bezwaren weg te nemen, en zo alsnog over te gaan tot het delen van de gegevens. De sociale media-gigant heeft niet aangegeven wanneer het doorgaat met het delen van data. In andere landen worden de plannen voorlopig gewoon doorgezet.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu