Fairphone 2 herleeft: duurzame smartphone krijgt Android 7.1-update

Thomas Haenen
13 november 2018, 10:35
2 min leestijd
Fairphone 2 herleeft: duurzame smartphone krijgt Android 7.1-update

Bezitters van de duurzame Fairphone 2 kunnen hun smartphone eindelijk upgraden naar Android 7.1.2 (Nougat). Een update voor het toestel is vanaf nu beschikbaar.

Lees verder na de advertentie.

Fairphone 2 Android Nougat-update rolt uit

De Fairphone 2 lanceerde in 2015 met Android 5.0 (Lollipop), werd in 2016 bijgewerkt naar Android 6.0 (Marshmallow) en vervolgens werd al snel een update naar Android Nougat beloofd. Uiteindelijk heeft het echter ruim twee jaar geduurd voordat de Android 7.1.2-update is verschenen. Gebruikers krijgen automatisch een notificatie zodra ze de nieuwe software kunnen downloaden.

Het is een opmerkelijk verhaal: Fairphone brengt twee jaar oude software naar een drie jaar oude smartphone met de vier jaar oude Snapdragon 801-chipset. Terwijl veel fabrikanten al moeite hebben met het ondersteunen van hun smartphone na het eerste jaar, heeft Fairphone er hard aan geklust om zijn duurzame toestel van een update te voorzien.

Ontwikkelkosten: 500.000 euro

Dat het Fairphone is gelukt om de nieuwe software draaiende te krijgen, is desalniettemin indrukwekkend. De Snapdragon 801-chip die in de Fairphone 2 zit wordt namelijk al sinds 2016 niet meer ondersteund door Qualcomm. Om een update goed te laten lopen, zijn drivers nodig van chipmakers als Qualcomm, maar voor de hardware in de Fairphone 2 zijn die drivers er officieel niet. De OnePlus X had in 2016 hetzelfde probleem: die fabrikant besloot toen geen verdere updates uit te brengen.

Makkelijk was het dan ook niet om de Fairphone 2 te updaten, geeft het bedrijf toe. In totaal heeft het 500.000 euro gekost om de update te ontwikkelen. Dat is behoorlijk prijzig, zeker als je beseft dat er slechts 100.000 exemplaren van de Fairphone 2 zijn verkocht. Fairphone zegt voor het ontwikkelproces veel te hebben geleerd van partners, en dat het hulp heeft gehad van de open source-community.

Fairphone 2 Android Nougat-update

Oorspronkelijk zou de Android 7.0-update dit voorjaar verschijnen. Doordat er echter geregeld nieuwe bugs opdoken is de release meerdere keren uitgesteld. De software zou nu wél veilig en klaar moeten zijn voor alle gebruikers.

Beschermd met beveiligingsupdates

Of de smartphone hierna nog bijgewerkt wordt naar Android Oreo, is onbekend. Daar doet het bedrijf vooralsnog geen uitspraken over. Wel zullen er geregeld beveiligingsupdates blijven verschijnen. Daarmee blijft het toestel beschermd tegen eventuele kwetsbaarheden in Android. Door ook de software te blijven updaten, hoopt het bedrijf de levensduur van een smartphone flink op te rekken.

De fabrikant hoopt met de Fairphone 2 te laten zien dat een smartphone zowel ethisch verantwoord als innovatief kan zijn. Het toestel is gemaakt van conflictvrije mineralen, met zoveel mogelijk recycling. Consumenten kunnen de behuizing openen en gemakkelijk de onderdelen vervangen. Heb je bijvoorbeeld problemen met de camera, dan koop je voor een paar tientjes een nieuwe cameramodule. Eind 2016 bracht het bedrijf nog een nieuw design uit.

De Fairphone 2 is nog steeds verkrijgbaar, onder andere bij provider KPN. Voor een losse Fairphone 2 betaal je op moment van schrijven zo’n 500 euro.

Lees meer over de ontwikkelingen van Fairphone

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Fairphone 2
Fairphone 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu