Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Fairphone 2 krijgt eindelijk Android 7.1-update: waarom dat een applausje waard is

Thomas Haenen
8 mei 2018, 10:30
2 min leestijd
Fairphone 2 krijgt eindelijk Android 7.1-update: waarom dat een applausje waard is

De Fairphone 2 is alweer bijna drie jaar oud, maar de duurzame smartphone wordt nog altijd ondersteund. Het toestel krijgt binnenkort zijn tweede grote update – naar Android 7.1 (Nougat).

Lees verder na de advertentie.

Fairphone 2 Android Nougat-update onderweg

Het heeft even geduurd, maar de Fairphone 2 krijgt deze zomer een update naar Android Nougat. De smartphone verscheen in 2015 met Android 5.0 (Lollipop), werd in 2016 bijgewerkt naar Android 6.0 (Marshmallow), en vervolgens werd al snel een update naar Nougat beloofd. Deze zomer is het eindelijk zo ver, drie jaar na de release van de smartphone en twee jaar nadat Google Android Nougat introduceerde.

Dat het Fairphone is gelukt om de nieuwe software draaiende te krijgen, is desalniettemin indrukwekkend. De Snapdragon 801-chip die in de Fairphone 2 zit wordt namelijk al sinds 2016 niet meer ondersteund door Qualcomm. Om een update goed te laten lopen, zijn drivers nodig van chipmakers als Qualcomm, maar voor de hardware in de Fairphone 2 zijn die drivers er officieel niet. De OnePlus X had in 2016 hetzelfde probleem: die fabrikant besloot toen geen verdere updates uit te brengen.


Het bedrijf heeft dus zelf de drivers moeten aanpassen en ombouwen om deze geschikt te maken voor de Android 7.1-update. Dat is één van de redenen dat de nieuwe software zo lang op zich heeft laten wachten. Fairphone zegt voor het ontwikkelproces veel te hebben geleerd van partners, en dat het hulp heeft gehad van de open source-community.

Mogelijk ook Android 8.0

Hoewel de meeste fabrikanten een smartphone na drie jaar laten vallen, houdt Fairphone de deur nog even open. Het bedrijf onderzoekt mogelijkheden om een Android 8.0-update geschikt te maken voor de Fairphone 2. Of dat überhaupt kan, en hoe lang het duurt om de nieuwe software te ontwikkelen, zoekt het bedrijf uit.

Fairphone 2-gebruikers zijn in de tussentijd waarschijnlijk wel beschermd voor eventuele kwetsbaarheden in Android. Volgens de fabrikant is het toestel nu geschikt voor de beveiligingsupdates die Google regelmatig vrijgeeft. Het bedrijf bracht onlangs al de beveiligingsupdate van april uit, en zegt nieuwe versies maandelijks uit te blijven brengen.

De fabrikant hoopt met de Fairphone te laten zien dat een smartphone zowel ethisch verantwoord als innovatief kan zijn. Het toestel is gemaakt van conflictvrije mineralen, met zoveel mogelijk recycling. Consumenten kunnen de behuizing openen en gemakkelijk de onderdelen vervangen. Heb je bijvoorbeeld problemen met de camera, dan koop je voor een paar tientjes een nieuwe cameramodule. Door ook de software te blijven updaten, hoopt het bedrijf de levensduur van een smartphone flink op te rekken.

Het laatste nieuws over Fairphone

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Fairphone 2
Fairphone 2

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu