De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

5 dingen die de Fairphone 3 aan fabrikanten kan leren

Dennis de Vries
27 november 2019, 19:20
5 min leestijd
5 dingen die de Fairphone 3 aan fabrikanten kan leren

De Fairphone 3 is geen smartphone die verkooprecords zal breken. Toch zouden smartphonefabrikanten eens goed kunnen kijken naar de onconventionele aanpak van deze Nederlandse smartphonemaker. Wat kan de Fairphone 3 fabrikanten leren?

Lees verder na de advertentie.

Is de Fairphone 3 een goede koop?

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone voor een knap prijsje, dan kom je zeer waarschijnlijk niet uit bij de Fairphone 3. De meest recente telefoon van het Nederlandse bedrijf is sinds augustus beschikbaar. Ondanks dat het een flinke stap vooruit is ten opzichte van de Fairphone 2, zal het niet hoog op het verlanglijstje van veel smartphoneliefhebbers staan.

Fairphone 3 zijkant

Want als je alleen kijkt naar wat je krijgt voor de verkoopprijs van 450 euro, dan zijn er veel betere deals beschikbaar. Features als een Snapdragon 632-processor, enkele 12 megapixel-camera en een redelijk dikke, plastic behuizing zie je alleen bij goedkopere telefoons van populaire merken. Moderne features als dubbele camera’s, gezichtsherkenning of een scherm zonder randen ontbreken volledig.

Wat Fairphone 3 fabrikanten kan leren

Maar om de Fairphone 3 daarmee af te doen als ‘veel te duur’, dat is niet eerlijk. De Amsterdamse smartphonemaker pakt het volledig anders aan met een smartphone die duurzaam en eerlijk moet zijn. Op een aantal punten kunnen de multinationals dan ook nog heel wat leren van het nieuwste toestel.

1: Zorgen voor makkelijke reparaties

Bij aankoop van een nieuwe smartphone denk je er liever niet over na, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een gebarsten scherm, usb-aansluiting die het begeeft, speaker die ermee ophoudt etcetera. Kleine defecten zijn in moderne smartphones meestal moeilijk te repareren. Het gevolg is dat je al snel naar een compleet nieuw toestel moet zoeken.

Hoe goed een smartphone te repareren is, wordt getest en beoordeeld in bekende ‘teardowns’ zoals die van iFixit. Daar regent het onvoldoendes voor de meeste bekende modellen. De Google Pixel 4 en Pixel 3 scoren bijvoorbeeld allebei een 4. De Samsung Galaxy Note 10 Plus scoort een 3. De OnePlus 7 Pro komt ook niet verder dan een 4.

Fairphone 3 reparatie

Hoe wordt de repareerbaarheid van de Fairphone 3 door deze technici beoordeeld? Het toestel krijgt een 10. De modulaire aanpak zorgt ervoor dat componenten gemakkelijk afzonderlijk te vervangen zijn. Gaat er iets stuk? Dan bestel je een reserveonderdeel bij Fairphone en schroef je het toestel helemaal zelf uit en in elkaar. Er wordt zelfs een schroevendraaiertje in de doos meegeleverd.

2: Breng upgrades voor de hardware

Stel je voor: nadat je jouw smartphone een jaar hebt gebruikt, komt er een betere camera uit. In plaats van een compleet nieuw toestel aan te schaffen, bestel je voor een paar tientjes de cameramodule en vervang je die zelf in het toestel.

Dat is precies wat er gebeurde met de Fairphone 2. Gebruikers konden jaren na de lancering een betere camera bestellen en die zelf in hun smartphone schroeven. Hoewel er nog geen concrete plannen zijn, wil de fabrikant ook graag dit soort upgrades uitbrengen voor de Fairphone 3. Door het vervangen van losse componenten kan het hele toestel flink wat langer mee.

Fairphone 3 camera

3: Blijf de software langer updaten

Updates voor Android blijven bij veel fabrikanten een heet hangijzer. Er zijn fabrikanten die hun toestellen al snel opgeven en geen ondersteuning meer bieden voor de software. Zo veroudert een toestel in rap tempo. HTC en LG hebben wat dat betreft geen beste staat van dienst. OnePlus, Nokia en Google garanderen drie jaar updates voor de software van een toestel.

Fairphone doet daar nog een schepje bovenop en belooft Android vijf jaar lang up-to-date te houden. Het hoort allemaal bij het plan om de telefoon een zo lang mogelijk leven te gunnen. Hoewel updates niet zo snel zullen komen – de mogelijkheden van Fairphone als kleine fabrikant blijven beperkt – gaan ze wel lang door.

Ook hier is de Fairphone 2 een goed voorbeeld. De fabrikant doet nog altijd zijn best updates te leveren voor het ruim vier jaar oude toestel. Handige gebruikers kunnen zelf aan de slag door het toestel te rooten en een besturingssysteem naar keuze op het toestel te installeren. De fabrikant vindt het prima.

4: Laat de accessoires gewoon zitten

Als je iets koopt, wil je dan meer of minder spullen voor je geld? Meer natuurlijk! Maar de kans bestaat dat je inmiddels een keukenla vol met usb-kabels en opladers hebt liggen. En de oordopjes die fabrikanten standaard bij hun telefoon leveren, halen het waarschijnlijk niet bij jouw los gekochte koptelefoon.

Fairphone laat die zaken daarom achterwege. In de doos zit een telefoon, schroevendraaiertje en bumpercase. Op deze manier hopen ze minder onnodige elektronica te leveren en uiteindelijk minder afval te produceren. De Fairphone 3 maakt gebruik van snelladen via usb-c, maar de lader kun je apart bestellen. Of je vist er eentje uit je keukenla.

Bijkomend voordeel: in theorie is het zo mogelijk om smartphones een tikkeltje voordeliger te maken. Je betaalt niet voor iets dat je niet nodig hebt. Of het in de praktijk ook zo werkt, is nog maar de vraag.

Fairphone 3 accessoires

5: Neem verantwoordelijkheid

Maar uiteindelijk dankt de Fairphone zijn naam aan het feit dat de fabrikant probeert het hele productieproces eerlijker en duurzamer te maken. Dat wil niet zeggen dat andere fabrikanten hier helemaal niets aan doen. Ook bedrijven als Samsung en Huawei hebben uitgebreide ‘social responsibility’-statements of duurzaamheidsrapporten, waarin ze aangeven hoe ze de wereld wat beter proberen te maken.

Maar bij geen van hen is dit zo’n prioriteit als bij Fairphone. Als klein bedrijf maken ze grote stappen door bij fabrieken goede werkomstandigheden te creĂ«ren voor de medewerkers. Door zich hard te maken voor grondstoffen met een fairtrade-keurmerk, zoals het goud dat in het toestel is verwerkt. En door actief te zorgen voor een lange levensduur van de producten en goede mogelijkheden om te recyclen.

Dat Fairphone 3 fabrikanten wat kan leren, is duidelijk. Fairphone is zelf immers maar een kleine partij in de smartphonewereld. Hun werk is een druppel op de gloeiende plaat, maar het zou mooi zijn als de grote jongens lessen leren van de Amsterdammers, over hoe bepaalde zaken toch echt beter kunnen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Fairphone 3
Fairphone 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu