FAQ: Wat is er zo leuk aan Android 1.5 (Cupcake)?

Redactie
12 mei 2009, 20:14
6 min leestijd
FAQ: Wat is er zo leuk aan Android 1.5 (Cupcake)?
google cupcake


Iedere Android-gebruiker krijgt er de komende dagen mee te maken: Cupcake, of beter gezegd: Android 1.5. Heb je de update niet handmatig geïnstalleerd, dan krijg je Android 1.5 wel via T-Mobile toegestuurd. Maar wat is er zo bijzonder aan de nieuwe firmware? En wat zijn de vernieuwingen? We hebben alles eens op een rijtje gezet.

Lees verder na de advertentie.

Is het Cupcake of Android 1.5?

Officieel gaat het om Android 1.5, maar in de media is vaak de codenaam Cupcake gebruikt. Google beweerde ooit dat Cupcake niet meer dan een intern ontwikkeltool is. Maar uit het feit dat de volgende update (Android 2.0) de codenaam Donut heeft gekregen, blijkt dat Cupcake toch wel degelijk de codenaam van Android 1.5 is geweest.

Hoe kom ik eraan?

cupcake update schermtoetsenbord

Simpel: als je een T-Mobile G1 hebt, krijg je de update vanzelf middels een berichtje op je scherm toegestuurd. Is je batterij goed opgeladen en heb je tijd om de update uit te voeren, dan hoef je alleen maar op de knop te drukken om alles vrijwel automatisch te laten gebeuren. Dit gebeurt over-the-air, dus via je 3G- of Wi-Fi-verbinding.
Heb je een Android Dev Phone, dan zijn er twee mogelijkheden: de officiële update van HTC of de update van JesusFreke voor de tweakers onder ons. De HTC- en JesusFreke-update installeer je via de desktop.

Wat is er nieuw, kort gezegd?

Voor de Nederlandse gebruikers die de T-Mobile-update installeren is de Nederlandse taal de grootste vernieuwing. Ook nieuw: een virtueel toetsenbord, widgets op je homescreen, live folders en zoeken met stemcommando’s (dankzij Google Voice). Minder zichtbaar is het feit dat Android 1.5 op een nieuwere Linux-kernel (2.6.27) is gebaseerd, waardoor onder andere de stabiliteit en de beveiliging is verbeterd. Onder de oppervlakte zijn er veel verbeteringen, maar voor de gewone gebruiker zullen vooral de Nederlandse taal en het schermtoetsenbordje de meest zichtbare verbeteringen zijn.

Moet je meteen updaten?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt de update ook nog een paar dagen/weken uitstellen, maar je zult merken dat steeds meer applicaties in de Android Market zijn aangepast voor Cupcake. Die kun je nog niet installeren. Overigens hebben veel ontwikkelaars een achterstand om hun applicaties voor Cupcake aan te passen, dus je zult in de Android Market ook nog genoeg bruikbare ‘oude’ applicaties vinden.

Wanneer krijg ik de update via T-Mobile?

T-Mobile is begin mei begonnen met het rondsturen van de eerste updates. In de loop van de maand zal dat proces worden afgerond. Gaandeweg krijgen alle gebruikers een berichtje dat de update klaar staat. Dat gebeurt stapsgewijs, zodat de servers en het netwerk niet overbelast raken.

Vernieuwing 1: Het schermtoetsenbord

google cupcake

De T-Mobile G1 heeft een uitschuifbaar toetsenbord. Bij de HTC Magic en de Samsung I7500 is dat niet het geval. Om toch tekst in te kunnen voeren is er een schermtoetsenbordje aanwezig, die zichtbaar wordt op momenten dat je tekst wilt invoeren. Je hoeft bij de G1 het toetsenbordje niet meer uit te schuiven. Het virtuele toetsenbord is bijvoorbeeld beschikbaar in de browser, bij het schrijven van SMS-berichten of een e-mailbericht.
Je kunt ook zorgen dat het schermtoetsenbordje voelbare en/of hoorbare feedback (een trilling of piepje) geeft zodra je een toets aanraakt. Dit doe je via Settings > Locale & text > Android Keyboard. Je vindt hier ook een optie om het schermtoetsenbordje uit te schakelen.

Vernieuwing 2: Autocorrectie

Bij het intikken van tekst krijg je suggesties te zien. Android gebruikt hiervoor een ingebouwde woordenlijst die je kunt aanvullen met eigen woorden. Via de hierboven gegeven instellingen (Settings > Locale & text) geef je aan of autocorrectie aan/uit moet staan en beheer je de woorden in je woordenlijst.

Vernieuwing 3: Auto-rotatie

Voorheen moest je het toetsenbordje uitschuiven om het scherm te laten roteren van portret naar landschap (en andersom). Dat hoeft nu niet meer. Via de instellingen kun je aangeven dat het scherm automatisch moet meedraaien. Ga naar Settings > Sound & Display > Orientation.

Vernieuwing 4: Widgets

google cupcake

Tot nu toe kon je op het homescreen alleen shortcuts opnemen: snelkoppelingen naar applicaties of favoriete webpagina’s bijvoorbeeld. Cupcake zorgt ervoor dat je ook widgets kunt toevoegen. Dit zijn kleine programma’s die live-gegevens kunnen tonen, bijvoorbeeld je batterijstatus of het weerbericht. Twee widgets kenden we al van Google zelf: de klok en het Google-zoekvak. Standaard zijn er nu drie extra widgets meegeleverd: een muziekspeler, een digitaal fotolijstje en een agenda. Extra widgets kun je via de Android Market installeren.

Vernieuwing 5: Stereo Bluetooth

Android 1.5 heeft ondersteuning voor AVCRP en A2DP, het Bluetooth-profiel waarbij je draadloos in stereo naar muziek kunt luisteren. In de praktijk houdt dat in, dat je een kabelloze headset op je oren kunt zetten, muziek in stereokwaliteit kunt beluisteren en ondertussen je Android-toestel gewoon in je tas of broekzak kunt stoppen. Geen gedoe met kabeltjes die in de weg zitten, maar vrijheid blijheid en nog prima kwaliteit ook. Daarnaast krijgt Cupcake nog een extra mogelijkheid: handsfree bellen.

Vernieuwing 6: Nederlandse taal

De Nederlandse taal is alleen beschikbaar wanneer je de Europese update voor de T-Mobile G1 installeert. Bij de officiële update van HTC voor de Android Developer Phone krijg je een update met alleen de Engelse taal.
De taalinstelling bepaalt trouwens niet welke versie van de Android Market je te zien krijgt. Ook op een Engelstalige Developer Phone krijg je de Android Market voor Nederland te zien. Dat betekent, dat sommige applicaties die alleen in bijv. de Amerikaanse Android Market verkrijgbaar zijn, in Nederland niet te zien en dus ook niet te downloaden zijn.
Let op: de Nederlandse taaloptie zit alleen in de Europese firmware!

Vernieuwing 7: Live Folders

Met Live Folders krijg je toegang tot informatie, zonder dat je daarvoor een applicatie hoeft te openen. Mac-gebruikers kennen dit al: je kunt een video afspelen of een pdf-bestand doorbladeren, zonder dat je de bijbehorende applicatie opstart. Zo kun je snel zien of het gekozen bestand de informatie bevat die je zoekt.
De inhoud van een Live Folder wordt realtime bijgewerkt met informatie die bijvoorbeeld van internet wordt gehaald. Alle denkbare bestanden worden ondersteund; ontwikkelaars kunnen dit ook uitbreiden naar andere bestandstypen.

Vernieuwing 8: Google Voice Search

google cupcake

Let op: dit is alleen in de Amerikaanse firmware (en de firmware voor de Google Dev Phone) aanwezig.

Zoeken met je stem: ideaal als je in de auto zit en niet zo makkelijk iets op het toetsenbord kunt invoeren. Toch is Google Voice Search nog niet optimaal: het verstaat alleen Engelse opdrachten en je moet luid en duidelijk spreken, zonder een accent. Het ingesproken spraakcommando wordt naar de servers van Google gestuurd, daar geïnterpreteerd en vervolgens krijg je een antwoord terug. Dat kan bijvoorbeeld een zoekresultatenlijstje in Google zijn. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “When was Abraham Lincoln born?” of “Pizza in Los Angeles”.

Vernieuwing 9: Foto’s uploaden naar Picasa

Android 1.5 heeft ondersteuning voor Google’s eigen fotodienst Picasa. Je kunt een foto maken met de ingebouwde camera en als je daarna op Share tikt stuur je de foto naar jouw Picasa-account. Je moet wel eerst je accountgegevens instellen. En er zit ook een grens aan: maximaal 1GB online opslagruimte.

Vernieuwing 10: Video’s maken en uploaden naar YouTube

video upload

Met Cupcake wordt het mogelijk om met de ingebouwde camera videofilmpjes te maken. Deze filmpjes kun je vervolgens uploaden naar YouTube. De camcorder-applicatie kan video’s opslaan in twee formaten: MPEG-4 of 3GP. De gemaakte video’s kun je via MMS of e-mail versturen. Omdat de bestanden best groot kunnen zijn, is het mogelijk om het uploaden op de achtergrond te doen, terwijl je ondertussen iets anders doet (bijvoorbeeld een tweede filmpje opnemen).

Categorie: Firmware

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's