De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Met Fast Share deel je straks veel sneller bestanden op je Android-smartphone

Dennis de Vries
1 juli 2019, 12:55
2 min leestijd
Met Fast Share deel je straks veel sneller bestanden op je Android-smartphone

Google ontwikkelt een nieuwe manier om bestanden te delen tussen twee Android-smartphones. Het nieuwe Fast Share is daarmee de opvolger van Android Beam en het alternatief voor Apple AirPlay.

Lees verder na de advertentie.

Snel bestanden delen

Fast Share is door 9to5Google gespot in de bèta-versie van Android 10.0 (Q). Met de functie zijn bestanden, notities of linkjes te delen met een Android-smartphone in de buurt. Op basis van bluetooth en locatiegegevens wordt er gekeken of er een apparaat dichtbij is, waarna je met een paar simpele tikken iets met elkaar kunt delen.

File Share bestanden delen op Android

9to5Google verklapt niet hoe ze deze functie hebben geactiveerd, maar uiteindelijk zou het te vinden moeten zijn onder instellingen > Google > Fast Share. Wel deelt de website veel screenshots van Fast Share. Op die voorbeelden is te zien dat de functie bij het zoeken naar apparaten onder meer een Chromebook, Pixel 3, iPhone en smartwatch oppikt. Mogelijk zijn dus niet alleen bestanden met Android-smartphones te delen.

Ook delen als Fast Share niet actief is

Als iemand iets met jouw apparaat wil delen, krijg je een notificatie waarna je ‘m kunt accepteren of weigeren. Ook is het mogelijk om ‘preferred visibility’ in te stellen, voor apparaten waar je regelmatig bestanden mee deelt. Zo is jouw smartphone voor die apparaten altijd te zien als je in de buurt bent, ook als je Fast Share niet actief hebt.

Fast Share is de opvolger van Android Beam. Deze functie werd in Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) geïntroduceerd om bestanden tussen apparaten te delen. Dit werkte wel iets anders dan File Share. Bij Android Beam maakten twee telefoons verbinding via nfc, om dan via wifi direct het bestand over te sturen. Het is een relatief complex proces, omdat je eerst allerlei permissies en verbindingen juist moet instellen. Fast Share moet het makkelijker maken.

Fast Share voor eerdere versies van Android

Zoals het er nu uitziet is Fast Share een functie die leunt op Google Play Services, wat zou kunnen betekenen dat het niet gebonden is aan Android Q. Mogelijk komt deze functie dus ook naar smartphones met een oudere versie van het besturingssysteem. Waarschijnlijk horen we daar vanaf augustus of september meer over, als Google de definitieve versie van Android Q introduceert.

Lees meer nieuws over Android

Bron: 9to5google
Bron afbeelding: 9to5google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3
Google Pixel 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu