Flash 10.1 voor Android: alleen voor Android 2.2

Redactie
20 mei 2010, 18:00
2 min leestijd
Flash 10.1 voor Android: alleen voor Android 2.2
android flash

Adobe organiseerde afgelopen dinsdag een bijeenkomst op het Nederlandse hoofdkantoor. Drie Nederlandse websites waren uitgenodigd om deel te nemen aan een Europese teleconferentie, waarin Flash 10.1 voor Android 2.2 werd voorgesteld door Mark Doherty, Platform Evangelist van Adobe. Vanavond heeft Google officieel Android 2.2 onthuld en dat betekent dat ook de details over Flash 10.1 openbaar gemaakt mogen worden. We beginnen meteen met het slechte nieuws: Flash komt alleen beschikbaar op toestellen met minimaal Android 2.2. De twee toestellen die als eerste de beschikking krijgen over Flash zijn de (Amerikaanse) Motorola Droid en de Nexus One.

Daarna volgen de HTC Desire, Motorola Milestone, Samsung Galaxy S, HTC Evo, HTC Incredible en andere toestellen via een over the air update. De timing daarvan moet nog worden bekendgemaakt. Dat de Nexus One en Droid als eerste aan de beurt zijn heeft te maken met het feit dat het ‘Google Experience’-toestellen zijn. Google regelt hiervoor de updates. Bij OEM-toestellen waarbij Android is aangepast, is meer werk nodig en zal het van de toestelmaker afhangen hoe snel de update beschikbaar komt. Bij de HTC Desire (met Sense-interface) en Galaxy S (met TouchWiz-interface) is dat bijvoorbeeld het geval.

Lees verder na de advertentie.

De systeemeisen van Flash 10.1 zijn:

  • Android 2.2
  • Geschikte processor: diverse ARM- en x86-processoren worden ondersteund, waaronder ARM11, Cortex A8 en A9, Intel Atom, etc.

Er komt een pre-beta build voor reviewers beschikbaar, die Adobe op testtoestellen (Nexus One) beschikbaar zal stellen. Tijdens de bijeenkomst op het kantoor van Adobe was al te zien dat websites zoals YouTube probleemloos te gebruiken zijn. In Flash Player 10.1 heeft Adobe ook wat nieuwe interactiemogelijkheden toegevoegd:

  • Support voor multitouch, gestures, mobiele invoermethoden en complexe commando’s
  • Support voor de accelerometer (landschap- en portretweergave);
  • Support voor smart zooming, content fullscreen aanpassen, zodat het lijkt alsof je een standalone applicatie gebruikt.

Adobe werkte samen met Sony Pictures, Nickelodeon, Miniclip, Warner Brothers en South Park Studios om passende content beschikbaar te stellen. Naast Android komen ook spelers voor Symbian, Windows Phone, Palm’s webOS, Blackberry, Mac OS X en WIndows 7 beschikbaar. Nu ligt de focus nog op smartphones, maar later dit jaar zal er ook meer aandacht voor tablets zijn. Adobe werkte nauw samen met Google om de binary van de Flash Player te ontwikkelen. Deze binary zal ook naar HTC en andere fabrikanten worden gestuurd om de Flash Player op hun Android-toestellen beschikbaar te maken.

De Flash Player komt ook in de Android Market beschikbaar, maar is alleen te zien op toestellen die ondersteund worden. Er is een certificaat nodig om de applicatie te installeren, maar “mogelijk” krijg je het ook op andere toestellen werkend. Adobe kan het echter niet garanderen. In de eerste versie van de Flash Player voor Android is hardware-acceleratie nog niet geactiveerd.

android flash

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's