De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android-malware FluBot verspreidt zich als de griep: dit moet je weten

Redactie
27 mei 2021, 10:58
3 min leestijd
Android-malware FluBot verspreidt zich als de griep: dit moet je weten

De nieuwe malware FluBot treft Android-gebruikers door zich via je adresboek te verspreiden als de griep. Ook in Nederland zijn er inmiddels veel slachtoffers. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

FluBot: wat je moet weten

De FluBot-malware werkt als volgt. Je ontvangt een sms’je van een zogenaamde bezorger waarin wordt verteld dat er een pakket naar je onderweg is, of juist is vertraagd. Je wordt gevraagd om op een linkje te klikken om het pakketje te volgen, waarna je een app van DHL of UPS moet downloaden om je ‘bestelling’ in de gaten te houden.

In het apk-bestand zit de FluBot-malware verstopt en als de app op je smartphone is geïnstalleerd, is het goed mis. RTL Nieuws schrijft dat al tienduizenden Nederlanders zijn getroffen.

flubot

Criminelen hebben dankzij FluBot toegang tot je volledige telefoon en proberen geld te stelen door mee te kijken in je bank-app. De malware slaat toe als je een bedrag overmaakt naar bijvoorbeeld een vriend(in) of familielid, door op het moment dat je de overboeking bevestigt het bedrag en de ontvanger te veranderen. Hierdoor wordt opeens veel geld overgemaakt naar een andere bankrekening.

Ook kijkt FluBot naar je adresboek, om al die telefoonnummers te gebruiken om zichzelf te verspreiden. De sms’jes worden naar zowel Android- als iPhone-gebruikers verstuurd, maar vooral Android-eigenaren zijn kwetsbaar. Op het mobiele besturingssysteem van Google is het relatief simpel om applicaties buiten de Play Store om te downloaden en installeren. Bij iOS is dit niet mogelijk, omdat Apple-gebruikers alleen applicaties uit de – goed beveiligde – App Store kunnen installeren. Zij lopen dan ook minder gevaar voor FluBot.

Bescherm jezelf tegen FluBot

Een sms’je waarin wordt geprobeerd je smartphone te besmetten met de FluBot-malware, is redelijk simpel te herkennen. De berichten worden vaak verstuurd door willekeurige 06-nummers en zitten soms vol met spelfouten. Daarnaast zie je aan de link die in de sms staat al snel dat het niet om de website van bedrijven als DHL en UPS gaat. Hieronder zie je een voorbeeld.

flubot malware

Het is heel belangrijk dat je sms’jes die je binnenkrijgt goed checkt en niet op de linkjes klikt. Gebruik je de Berichten-app van Google, dan zul je merken dat FluBot-smsjes standaard als spam worden herkend en in een soort spam-map worden geplaatst. Op deze manier waarschuwt Android uit zichzelf al voor malafide berichten, al is het ook belangrijk om zelf alert te blijven. Via ‘Berichten -> Instellingen -> Beveiliging tegen spam’ check je of deze handige functie is ingeschakeld op je telefoon.

Het is daarnaast relatief simpel om te zien of je Android-toestel is geïnfecteerd met de FluBot-malware. Is dit het geval, dan kun je vaak de lijst met alle applicaties die op je smartphone staan niet meer zien. Ga naar ‘Instellingen > Apps & meldingen > Alle apps weergeven’ om te checken of je toegang hebt tot dit overzicht. Als je hier niet bij kan, is de kans vrij groot dat het foute boel is.

FluBot verwijderen

Tot slot is er maar één manier om de FluBot-malware van je Android-telefoon te halen. Dit doe je door je toestel terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en dus helemaal leeg te halen.

Via de instellingen-app zie je bij ‘Systeem’ de optie ‘Opties voor resetten’ staan en hier kun je je telefoon helemaal leeg maken. Let wel op dat je belangrijke data dan kwijt raakt, als je niet regelmatig een back-up van je Android-telefoon en WhatsApp back-up maakt.

Meer over Android-malware

Zorg er dus voor dat je apps van bezorgdiensten en winkels alleen via de Play Store downloadt: dan ben je er zeker van dat je de officiële app hebt. Daarnaast is het slim om de komende tijd extra goed te letten op de sms’jes die je ontvangt, en niet zomaar op linkjes te klikken.

Meer weten? Lees verder over de gevaren van Android-malware. Ook vertellen we je hoe je apps buiten de Play Store om kunt downloaden en installeren zonder gevaar te lopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu