De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Fortnite niet in de Play Store plaatsen is onnodig gevaarlijk

Erwin Vogelaar
6 augustus 2018, 15:01
3 min leestijd
Opinie: Fortnite niet in de Play Store plaatsen is onnodig gevaarlijk

Gamemaker Epic Games kiest ervoor om Fortnite niet in de Play Store te plaatsen. Dat maakt het downloaden van de game onnodig gevaarlijk.

Lees verder na de advertentie.

Downloaden van Fortnite gevaarlijk

De populaire game Fortnite komt eindelijk naar Android, maar niet zomaar. Fortnite is waarschijnlijk eerst tijdelijk exclusief verkrijgbaar voor de Samsung Galaxy Note 9. Daarnaast besluit maker Epic Games om de game niet in de Play Store plaatsen. In plaats daarvan moet je naar de Fortnite-website om een apk-bestand te downloaden.

Epic doet dat, omdat Google anders dertig procent van de opbrengsten eist. Via in-app-aankopen verdient Epic Games een hoop geld aan het gratis te spelen Fortnite. Deze aankopen bestaan uit cosmetische voorwerpen voor het gamepersonage dat je bestuurt. Door de game niet in de Play Store te plaatsen, kan Epic Games honderd procent van de opbrengsten in eigen zak steken. Dat klinkt logisch, maar het is ook gevaarlijk.

fortnite gevaarlijk

Play Store houdt mensen veilig

Hoewel we regelmatig waarschuwen over de gevaren van de Play Store, is het buiten deze digitale winkel nog veel gevaarlijker. Fortnite is zo populair, dat als deze game in de Play Store zou verschijnen hij zo bovenaan de ranglijsten staat. Zoekenden weten dan direct welke app ze moeten hebben, met weinig kans om een verkeerde, kwaadaardige app te downloaden.

Lees ook: De Play Store is het grootste nadeel van Android

Als mensen horen dat de game via een website is te vinden, is de kans veel groter dat ze verleid worden om ergens op een verkeerde link klikken. Bijvoorbeeld een advertentie die lijkt op een link naar Fortnite voor Android, maar vervolgens een apk-bestand vol schadelijke code downloadt.

Installeren van een apk-bestand

Daarnaast is het installeren van een apk-bestand gevaarlijker dan het installeren van een app uit de Play Store. Je moet namelijk de beveiliging van je toestel uitschakelen. Zet je deze beveiliging daarna niet weer aan, dan kan er van alles worden geïnstalleerd. Ook als gebruikers er niet erg in hebben.

Deze beveiliging moet elke keer bij het updaten van de game weer worden uitgeschakeld. Dat zal er in de praktijk voor zorgen dat vele spelers de beveiliging permanent uitzetten.

fortnite gevaarlijk

Tim Sweeney van Epic Games stelt wel terecht dat je voor het installeren van de app geen beveiliging hoeft uit te schakelen, mits je toestel op Android 8.0 (Oreo) of hoger draait. Inmiddels zit echter maar 12,1 procent van alle Android-gebruikers op Oreo of hoger.

Bescherming voor betalingen

De game buiten de Play Store aanbieden kan ook op andere manieren gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld voor in-app aankopen. Geven kinderen in een game die gedownload is via de Play Store plots zonder toestemming een hoop geld uit, bijvoorbeeld omdat er een creditcard is gekoppeld? Dan kunnen ouders relatief makkelijk hun geld terugkrijgen. Google zorgt er dan voor dat de aankopen worden teruggedraaid en het geld wordt teruggestort.

In het geval van Fortnite is het dus aan Epic Games, en niet een derde partij, of jij je geld terugkrijgt. Aangezien Epic Games vrij hebberig is, wat blijkt uit de keuze om de game niet in de Play Store te plaatsen, is het maar de vraag hoe makkelijk het oplossen van dergelijke problemen is.

fortnite gevaarlijk

Slecht voorbeeld

Epic Games maakt gebruik van de mogelijkheid die Android als besturingssysteem biedt om apps buiten de officiële app-winkel om te installeren. Op iOS kan dat niet. Daarom staat de game gewoon in de App Store en krijgt Apple wel diezelfde dertig procent van de inkomsten. In de jacht naar extra winst is de veiligheid van de Android-gamers blijkbaar niet belangrijk genoeg, en dat is bizar.

Android-gebruikers die bekend zijn met de risico’s van apk-bestanden, zullen waarschijnlijk hun schouders ophalen. Een hoop mensen snapt deze risico’s echter niet. Hopelijk brengt deze actie dus andere gamemakers niet op ideeën, want Epic Games geeft absoluut het verkeerde voorbeeld.

Apk-bestanden installeren

Het installeren van apps buiten de Play Store om is niet heel moeilijk. We leggen in drie stappen uit hoe apk-bestanden installeert op je Android-toestel. Andere games spelen? We plukken de vijf beste nieuwe Android-games van juli.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu