Fortnite uit de Play Store: 5 vragen en antwoorden over je V-Bucks en meer

Lars Paymans
14 augustus 2020, 9:21
4 min leestijd
Fortnite uit de Play Store: 5 vragen en antwoorden over je V-Bucks en meer

Fortnite is verdwenen uit de Play Store. Maar wat betekent dat voor je account, V-Bucks die je hebt gekocht en het volgende seizoen van de populaire game? We zetten de antwoorden voor je op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Fortnite uit de Play Store: wat nu?

Gisteravond verdween Fortnite uit de App Store van Apple en niet veel later ook uit de Play Store van Google. Ontwikkelaar Epic Games gaat hiermee de strijd aan met twee tech-giganten, maar ook voor spelers heeft dit gevolgen. Dit verandert er voor jou.

1. Waarom heeft Apple Fortnite uit de Play Store gehaald?

Ontwikkelaar Epic Games voegde gisteren een nieuwe manier toe om spullen in de digitale winkel van Fortnite te kopen. Daarmee omzeilde het bedrijf de betaalfunctie van Apple, waardoor Apple zijn 30 procent commissie misliep. Dat mag niet volgens de regels van de App Store en dus werd Fortnite een paar uur na deze update uit de app-winkel van Apple gehaald.

Niet veel later verdween het spel om dezelfde reden ook uit de Google Play Store. Ook Google krijgt 30 procent commissie in de Play Store en zegt dat Epic Games duidelijk de regels overtreedt. Het bedrijf meldt ook dat het wil kijken met Epic hoe Fortnite weer kan terugkeren in de Play Store.

Epic Games beschuldigt Google er ook van dat het bedrijf heeft voorkomen dat de Fortnite-launcher op OnePlus- en LG-telefoons werd meegeleverd. Epic zou deals met deze twee smartphonefabrikanten hebben gesloten, maar Google heeft hier een stokje voor gestoken.

2. Komt Fortnite ooit nog terug in de Play Store?

Net als bij andere apps en games kunnen ze gewoon weer terugkomen als ze zich weer aan de regels van Apple en Google houden. Fortnite kan dit doen door het spel weer aan te passen en de betaalfunctie te verwijderen. De vraag is alleen of Epic Games hiervoor open staat, aangezien het bedrijf vooral de strijd wil aangaan en zijn gelijk wil halen met een rechtszaak en social media-campagne.

gratis fortnite-emote

Sinds de release van Fortnite is de game ook op de website van Epic Games te downloaden. De game staat ook in de Galaxy Store van Samsung. Hier kun je Fortnite dus gewoon blijven downloaden, het enige verschil is dat het spel niet in de Play Store te vinden is.

3. Ik heb de game nog op mijn Android-telefoon staan, kan ik nog blijven spelen?

Ja, als je Fortnite nog op je Android-telefoon hebt staan kun je gewoon blijven spelen. Heb je het spel echter verwijderd of nog niet geïnstalleerd, dan kun je hem niet meer (opnieuw) op je apparaat zetten via de Play Store.

Verwijder je het Fortnite van je Android-telefoon, dan kun je de game gewoon downloaden via de website van Epic Games. Heb je een Samsung-telefoon, dan zie je ‘m ook in de Galaxy Store staan.

Sterker nog: Epic Games moedigt gebruikers juist aan om het spel via de eigen website en Galaxy Store te downloaden, want daar vinden ze korting op V-Bucks. Dit is het betaalmiddel in Fortnite.

4. Kan ik Fortnite Chapter 2, Season 4 straks ook nog spelen?

Omdat Fortnite niet meer in de App Store staat, kan Epic Games namelijk geen updates meer uitbrengen voor het spel op iOS. Zodra het volgende seizoen start, kan deze dus niet op de iPhone en iPad worden toegevoegd.

Je kunt dan dus wel blijven spelen, maar geen gebruik maken van de nieuwe Battle Pass en voorwerpen ontgrendelen. Ook kan het gebeuren dat Epic Games vroeg of laat een update uitbrengt die zoveel spullen aanpast in het spel dat je met deze oudere versie niet meer in kunt loggen.

fortnite accounts

Op Android is dit probleem er niet. Omdat de game op verschillende manieren op Android-telefoons te downloaden en installeren is, kan Epic Games ook updates blijven uitbrengen voor de game. Maar dit kan dus niet meer via de Play Store, waar je ook al je andere app- en game-updates downloadt en installeert.

5. Ik heb net V-Bucks gekocht, zijn deze nu verdwenen?

Deze zijn aan je Epic-account gekoppeld en zijn dus niet zomaar weg. In een verklaring laat Epic Games weten dat je Fortnite gewoon verder kunt spelen op bijvoorbeeld een computer of spelcomputer. Als je daar inlogt met je account die je op je Android-smartphone gebruikt, krijg je weer toegang tot al je V-Bucks en andere spullen die je mogelijk hebt aangeschaft.

Blijf Android Planet volgen voor meer informatie over de strijd tussen Epic Games en Google en Apple. Zodra het spel terugkeert of er iets verandert houden wij je op de hoogte. Houd het nieuws in de gaten via onze website, de Android Planet-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's