Nederlandse webwinkels lekken Fossil smartwatches met e-ink-scherm

Rens Blom
18 september 2019, 13:33
3 min leestijd
Nederlandse webwinkels lekken Fossil smartwatches met e-ink-scherm

Fossil lanceert binnenkort nieuwe smartwatches met een e-ink-scherm. Door het energiezuinige display moeten de horloges wekenlang meegaan op een acculading. De Fossil Collider Diana-serie is al te bestellen bij Nederlandse webwinkels.

Lees verder na de advertentie.

Fossil Collider Diana-horloges

Je kan de onaangekondigde horloges onder meer bekijken op de websites van Hudson’s Bay en Bol.com. Ook Coolblue en meerdere kleinere juweliers hebben pagina’s voor de Collider Diana-serie, al tonen ze nog geen informatie. Hetzelfde geldt voor een aantal buitenlandse webwinkels. Uit de informatie valt af te leiden dat Fossil minimaal vijf nieuwe smartwatches in petto heeft.

Vier van de vijf modellen zie je hieronder, overigens niet op daadwerkelijke schaal. De Diana-serie komt beschikbaar met een metalen (grijs en goud), rubber (zwart en roze) en leren (bruin) band. De ring rond het display is goud, zilver of zwart. Alle horloges hebben drie fysieke knoppen op de rechterzijkant. Hier kan je apps mee starten, bijvoorbeeld Google Fit of WhatsApp.

Fossil Collider Diana

Bij de Nederlandse webwinkels kost de zwarte smartwatch met rubber bandje 199 euro. De metalen versie met grijze band is voor 219 euro te bestellen. De prijzen van de andere modellen zijn nog niet bekend, maar wijken hier vermoedelijk niet veel van af. Geen enkele webwinkel zegt wanneer de Fossil Collider Diana-horloges uitgeleverd worden. Omdat de productpagina’s internationaal al actief zijn, lijkt een release aanstaande.

Geen touchscreen, wel lange accuduur

De horloges hebben een e-ink-scherm. Dit type display wordt ook gebruikt op e-readers en is veel energiezuiniger dan een lcd- of oled-scherm van reguliere smartwatches. De Fossil-modellen gaan volgens webwinkels twee tot vier weken mee op een acculading. Je laadt de accu op via een magnetische aansluiting. Het scherm is niet aanraakgevoelig en toont de tijd via fysieke wijzers boven het e-ink-display.

Je bedient het horloge via de knoppen op de zijkant en via de Fossil-app die beschikbaar is voor Android en iOS. De verbinding verloopt via bluetooth. De smartwatches ondersteunen tien verschillende wijzerplaten, hebben een hartslagmeter en tonen het weer, app-notificaties en je fitnessstatistieken.

‘E-ink horloges gebruiken geheime Google-tech’

Opvallend aan de Fossil Collider Diana-serie is de combinatie van het e-ink-scherm en de slimme software, inclusief koppeling met je smartphone. De meeste horloges met e-ink-scherm hebben minder features. Verschillende media vermoeden daarom dat de Diana-modellen draaien op Googles Wear OS-software. Deze software is ontwikkeld voor smartwatches met een touchscreen, bijvoorbeeld de Fossil Sport (afbeelding hieronder) of nieuwe Fossil Gen 5. De Collider Diana-modellen worden de eerste e-ink-horloges met Wear OS.

wear os runkeeper

De combinatie van het e-ink-scherm en digitale functies is een vinding van Fossil, maar komt ook naar andere horloges. Volgens het doorgaans goedgeïnformeerde Wareable is het namelijk de techniek waar Google begin dit jaar veertig miljoen dollar voor betaalde. Fossil en Google wilden destijds niets concreets kwijt over de deal, behalve dat het om ‘nieuwe en spannende tech voor smartwatches’ ging.

Google heeft nu een licentie om de techniek in verschillende vormen in horloges te bouwen. Tientallen Fossil-medewerkers zijn als onderdeel van de deal bovendien naar Google verhuisd om Wear OS beter geschikt te maken voor e-ink-horloges zonder touchscreen.

Lees meer over Wear OS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu