G1 in Duitsland uit de winkels?

Redactie
6 maart 2009, 19:14
1 min leestijd
G1 in Duitsland uit de winkels?
htc g1 patentkwestie

Er dreigt een verkoopstop voor de T-Mobile G1 in Duitsland. Het bedrijf IPCom heeft daarmee gedreigd omdat HTC volgens hen patenten heeft overtreden. Ook andere HTC-toestellen lopen de kans om uit de winkel te worden gehaald, zoals de HTC Touch en de (nog niet gelanceerde) HTC Magic. Maar het gaat nog veel verder: T-Mobile, Vodafone en O2 zullen de toestellen van HTC die ze onder eigen merknaam uitbrengen, ook van de markt moeten halen. Oorzaak van de ophef is een uitspraak van de rechtbank in Mannheim van 27 februari 2009. Daaruit zou blijken dat patenten in de zogenaamde ‘Serie 100’ worden overtreden, die nodig zijn bij UMTS-telefoons.

Blijkt HTC niet bereid om te onderhandelen, dan houdt IPCom zich het recht voor om de verkoop van alle HTC-toestellen met UMTS in Duitsland te verbieden. “We beginnen zodra we moeten erkennen, dat HTC niet bereid is om serieus met ons te onderhandelen”, zei bedrijfsleider Gerhard Frohwitter tegen het Duitse Handelsblatt. IPCom heeft bij Nokia in 2008 al op dezelfde manier geprobeerd om een miljoenenbedrag als schadevergoeding te innen. Het bedrijf incasseert namens anderen patentgelden.

Lees verder na de advertentie.

Om de dreiging kracht bij te zetten heeft IPCom tegen Google nog een aparte klacht ingediend. Dat lijkt wat vreemd, maar Frohwitter beargumenteert, dat Google technisch verantwoordelijk is voor de werking van de telefoon. Zonder Google-software is de telefoon niet te gebruiken. Google reageerde bij eerdere contactpogingen van IPCom echter niet.

Een woordvoerder van HTC neemt de zaak zeer ernstig op, maar gaat er vanuit dat HTC geen blaam treft. Ze trekken in twijfel of de patenten van IPCom inderdaad geldig zijn en gaan in beroep als dat nodig is.

Categorieën: Opmerkelijk, Smartphones
Spotlight: Android
Device: T-Mobile G1

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

T-Mobile G1
T-Mobile G1
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's