Dit weten we over de Samsung Galaxy J-reeks voor 2017

Thomas Haenen
10 mei 2017, 13:52
4 min leestijd
Dit weten we over de Samsung Galaxy J-reeks voor 2017

Samsung lijkt binnen afzienbare tijd de nieuwe Galaxy J-reeks te presenteren. Steeds meer details lekken uit, dus het is hoog tijd voor een overzicht van de belangrijkste Galaxy J (2017)-details.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy J (2017) geruchten

Onlangs verscheen de Samsung Galaxy S8, maar de Koreaanse fabrikant heeft nog verschillende andere productreeksen. Zo richt het bedrijf zich met de Galaxy A-serie vooral op strak design voor een betaalbare prijs, terwijl de Galaxy J-serie bestaat uit verschillende budgetsmartphones. Het zijn doorgaans degelijke smartphones die prima dienen als instapmodel.

Het is inmiddels ruim een jaar sinds de introductie van de vorige generatie toestellen in de reeks. Samsung bracht de Galaxy J3 (2016) en Galaxy J5 (2016) in januari van dat jaar uitgebracht. De tijd is rijp voor een opvolger. Als we de geruchten mogen geloven, kan die ieder moment aangekondigd worden. Wij zetten de belangrijkste details op een rij voor je.

1. Minstens twee, misschien drie toestellen

Vorig jaar omvatte de Galaxy J-reeks in totaal vijf toestellen, van de Galaxy J1 tot een Galaxy J7. Niet al die varianten waren in elk land verkrijgbaar; in Nederland moesten we het met een drietal toestellen doen. Het zijn ook die twee of drie toestellen waarvan in de voorbije weken verschillende details zijn uitgelekt.

De Samsung Galaxy J3 (2017) en Galaxy J5 (2017) zijn al herhaaldelijk opgedoken in benchmarks, bij keuringsinstanties en andere lekgevoelige plekken. Van beide verwachten we binnenkort een onthulling. Geruchten over een grotere Galaxy J7 (2017) zoemen ook rond, maar als die komt is dat waarschijnlijk pas later. Over een compacte Galaxy J1 (2017) hebben we nog niets gehoord.

2. Metalen behuizing, mét homeknop

Samsung wist ons dit voorjaar te verrassen door de fysieke homeknop onder het scherm op de Galaxy S8 te schrappen. Die moest plaatsmaken voor een voorkantvullend scherm. Vanzelfsprekend zit zulke dure technologie er nog niet in voor Samsungs budgetreeks, dus we verwachten dat de Galaxy J-reeks een wat traditioneler design krijgt, inclusief homeknop.

Dat betekent echter niet dat de toestellen er karig vanaf komen. Als we de geruchten mogen geloven voorziet Samsung de hele reeks dit jaar van een metalen design. Na jaren van plastic en kunststof worden daardoor zelfs de goedkoopste toestellen luxueuzer.

Ook lijkt in ieder geval de Galaxy J5 (2017) een vingerafdrukscanner te krijgen. Het zou daarmee het eerste toestel in de reeks zijn met zo’n scanner. Niet geheel onverwacht, want steeds meer budgetsmartphones beschikken er al over. De Galaxy J3 moet het dit jaar nog wel zonder doen.

3. Galaxy J3 (2017): 5 inch-scherm, meer opslagruimte

De meeste bronnen zijn het er over eens dat de Galaxy J3 (2017) een 5 inch-scherm krijgt met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Dat is niet heel indrukwekkend, voor een smartphone die waarschijnlijk 150 tot 200 euro gaat kosten, maar wel degelijk. Het is bovendien nagenoeg identiek aan de Galaxy J3 van vorig jaar.

Wel staat er een flinke upgrade op de planning voor de hardware. De 1,4 GHz quadcore-chip zou voor soepele prestaties moeten zorgen. Zowel het werkgeheugen en de opslagruimte verdubbelen: respectievelijk van 1GB naar 2GB en 8GB naar 16GB. Achterop zit een 12 megapixel-camera, voorop een 5 megapixel-camera.

Samsung Galaxy A5 (2017) review

4. Galaxy J5: groter scherm, vergelijkbare hardware

De Galaxy J5 werd vorig jaar gelanceerd met een adviesprijs van ruim 250 euro, aardig prijzig. We hopen dat Samsung de prijs dit jaar onder de 200 euro houdt, zeker gezien de uitgelekte specificaties. Die weten namelijk nauwelijks toestellen als de Moto G5 te ontstijgen.

Het toestel is waarschijnlijk uitgerust met een 5 inch full hd-scherm en een 12 megapixel-camera aan beide kanten. Ook aanwezig is een 1,5 GHz octacore-chip, met 2GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Net als andere toestellen in de reeks is er ook plek voor een geheugenkaart.

5. Galaxy J7 (2017): vlaggenschip onder de budgettoppers

Over de Galaxy J7 (2017) is nog lang niet alles duidelijk. Vooral onzeker is of de smartphone in Nederland gaat verschijnen. We hopen van wel, want met zijn 5,5 inch full hd-scherm is het de grootste en indrukwekkendste smartphone in de serie.

Aan de binnenkant vinden we een 1,5 GHz-chip met acht cores, 3GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Achterop is een 12 megapixel-camera te vinden, voorop eenzelfde camera voor selfies. Ook een vingerafdrukscanner zou aanwezig zijn.

6. Software: hopelijk toch echt Android 7.0

Eind vorig jaar doken er verschillende geruchten op dat Samsung de Galaxy J-serie van Android 6.0 (Marshmallow) zou voorzien. Nu blijkt dat dat waarschijnlijk een voorlopige versie was, want de meeste geruchten spreken inmiddels over Android 7.0 (Nougat). Dat is maar goed ook, want Android 6.0 is onderhand ruim anderhalf jaar oud. Met de Galaxy J-serie beschik je in ieder geval weer over de nieuwste software.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy J3 (2017)
Samsung Galaxy J3 (2017)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu