Galaxy Note 4: deze 5 zaken weten we over Samsungs nieuwe phablet

Gijs Ettes
6 augustus 2014, 16:15
3 min leestijd
Galaxy Note 4: deze 5 zaken weten we over Samsungs nieuwe phablet
Galaxy Note 4 release

De afgelopen weken is de buzz rondom de Galaxy S5 en zijn kleinere premium-broertje (de Galaxy Alpha) verschoven naar de Galaxy Note 4. Niet zo gek natuurlijk, aangezien de onthulling van de phablet aanstaande is en zijn voorganger vorig jaar uitstekend presteerde met maar liefst 10 miljoen verkochte exemplaren in slechts twee maanden.

Vorige maand stelde IDC vast dat de populariteit van tablets afneemt, niet alleen vanwege de verzadiging van de markt, maar ook omdat steeds meer consumenten voor phablets kiezen. In Azië gebruikt bijvoorbeeld al een vijfde van de smartphonebezitters een phablet. Voor de Note 4 liggen er dan ook kansen om het succes van zijn voorgangers te overtreffen. Maar wat weten we tot nu toe eigenlijk over Samsungs nieuwe smartphone? In dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

1. Onthulling op 3 september

Galaxy Note 4 release

Hoewel we de precieze datum van de Galaxy Note 4 release nog niet weten, is wel duidelijk geworden dat Samsung het toestel tijdens de Berlijnse elektronicabeurs IFA gaat onthullen. Op 3 september zullen we definitief te weten komen hoe de phablet eruit ziet en over welke hardware hij zal beschikken. Als de release van de vorige Note een indicatie is, ligt de Note 4 vanaf eind september in de Nederlandse en Belgische winkels. De adviesprijs zal waarschijnlijk 749 euro bedragen.

2. Twee versies

Galaxy Note 4 scherm

Geruchten gaan dat de Note 4 – in tegenstelling tot zijn voorgangers – verschijnt in twee varianten. Het ene model zou zijn voorzien van een conventioneel plat scherm, terwijl de tweede, meer exotische versie beschikt over een gebogen oled-scherm. Mogelijk is dit hetzelfde display als dat van de Galaxy Round, de gebogen smartphone die Samsung alleen in Zuid-Korea heeft uitgebracht. Het  is ook mogelijk dat de phablet hetzelfde driezijdige scherm heeft als de prototypes die Samsung begin dit jaar toonde. Alleen de platte Note 4 lijkt echter gericht te zijn op de massa.

3. Behuizing van metaal

galaxy-alpha2

Samsung experimenteert naar verluidt volop met de vorm en behuizing van de Galaxy Note 4. Naast de geruchten over een gebogen of flexibel scherm, horen we ook berichten over een metalen behuizing voor de phablet. Mogelijk verschijnt er een premiumversie met een metalen rand die vergelijkbaar is met die van de Galaxy Alpha. De Alpha  is gedeeltelijk van metaal, maar bijvoorbeeld de achterklep is nog steeds van plastic. We verwachten bij de Note 4 dat Samsung weer kiest voor een klepje van kunstleer. Een volledig metalen design lijkt onwaarschijnlijk, aangezien dit de smartphone een stuk zwaarder en dikker maakt.

4. Verbeterde specs

samsung galaxy note 4 specs

Volgens ingewijden zijn de specs van de Note 4 `aanzienlijk beter` dan die van de Galaxy S5. Hoewel de specs van de smartphone niet bevestigd zijn, lijkt het aannemelijk dat de nieuwe Note een vlottere processor en een scherper scherm krijgt. Uit een recente benchmark  valt op te maken dat het toestel een Snapdragon 805-chip of een Exynos 5433-chip van Samsung krijgt. Laatstgenoemde is waarschijnlijk bedoeld voor de Europese markt en heeft acht kernen, waarvan vier energiezuinige voor het uitvoeren van lichte taken. Het scherm meet waarschijnlijk weer 5,7 inch, maar krijgt wel een hogere resolutie van 2560 bij 1440 pixels.

Daarnaast ligt in de lijn der verwachting dat de Note 4 over 4GB aan werkgeheugen, 16 of 32GB aan uitbreidbare opslagruimte en een 16 megapixel-camera beschikt. Een interessante toevoeging is die van een sensor die schadelijk UV-licht kan meten en samenwerkt met de S Health-app om waarschuwingen te tonen. In Zuid-Korea zou de Note 4  ondersteuning kennen voor LTE-A, de nieuwe en snellere 4G-standaard.

5. LG werkt aan een concurrent

LG G3 Stylus

Ook concurrent LG ziet dat de populariteit van grote smartphones toeneemt. Uit een reclamespotje voor de LG G3 S, de goedkopere en iets compactere versie van LG`s vlaggenschip, blijkt dat de Zuid-Koreaanse fabrikant werkt aan een concurrent voor de Galaxy Note 4. De phablet van LG zou beschikken over een 5,9 inch-scherm en een klein pennetje, dat net als bij de Note 4 is op te bergen in de behuizing. Of en wanneer de grote telefoon naar Europa komt is niet bekend.

Lees meer over de Galaxy Note 4

Check ook ons overzicht met de beste Galaxy Note 4 aanbiedingen en kooptips. Hieronder lees je de laatste nieuwsberichten met betrekking tot het toestel.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu