Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus: de strijd van de phablets

Redactie
16 september 2014, 19:11
7 min leestijd
Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus: de strijd van de phablets
Galaxy Note 4 vs iPhone 6

In dit artikel zetten we Galaxy Note 4 en de iPhone 6 Plus naast elkaar om te bekijken op welke fronten ze van elkaar verschillen en wat je moet overwegen bij je keuze voor het toptoestel van Samsung of Apple.

De Galaxy Note 4 en iPhone 6 zijn vrij snel na elkaar gepresenteerd. De Samsung-smartphone is de vierde versie in de populaire Galaxy Note-lijn, die de phablet tot een succes heeft gemaakt. De iPhone 6 komt in twee versies: één met een 4,7 en de ander met een 5,5 inch-scherm. Laatstgenoemde heeft het formaat van een phablet en is maar 0,2 inch kleiner dan de Galaxy Note 4.

Lees verder na de advertentie.

Het design vergeleken: beide lekker groot

Het design van Apple- en Samsung-toestellen verschilt enorm. Samsung gebruikt meestal plastic voor zijn toestellen, waarbij de achterkant van de Galaxy Note 4 van kunstleer is gemaakt. Omdat de achterkant van kunstleer – gewoon een soort kunststof – is gemaakt, kun je de achterkant zelf verwijderen. Dit geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de accu te verwisselen als deze oud of kapot is, maar je kunt ook een extra accu meenemen. De rand van de Samsung-smartphone wordt gekenmerkt door een ijzeren behuizing die lekker stevig in de hand aanvoelt.

galaxynote4-iphone6-2

De iPhone 6 heeft een aluminium design en is met zijn 7,1 millimeter dikte zeer slank. Het toestel heeft afgeronde hoeken en aan de zijkant is de powerknop te vinden – net als bij de Galaxy Note 4. De iPhone 6 oogt erg minimalistisch en het volledige aluminium design heeft onze voorkeur, mede vanwege de ‘premium look’ van de iPhone 6. Ook de kleuren zilver, spacegrijs en goud, zijn fraai ten opzichte van de meer felle kleuren van de Galaxy Note 4-lijn.

Beide smartphones zijn voorzien van een vingerafdrukscanner. Bij Samsung wordt deze gebruikt voor het ontgrendelen van de telefoon, het beveiligen van bestanden of het voltooien van betalingen via PayPal, bij de iPhone wordt de vingerafdrukscanner gebruikt voor het ontgrendelen van je toestel, doen van aankopen in de App Store en om een betaling met Apple Pay te voltooien. Laatstgenoemde is op moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland.

Overigens krijg je bij de Galaxy Note 4 een stylus waarmee je extra acties kunt uitvoeren, zoals een speciaal menu oproepen, digitaal kunt knippen en notities aan afbeeldingen kunt toevoegen.

Het scherm: 5,5 inch is de norm

iphone6

De iPhone 6 Plus is de eerste iPhone met een écht groot scherm. Normaliter hadden de iPhones een 4 inch-scherm, dat met de iPhone 6 en 6 Plus naar respectievelijk 4,7 en 5,5 inch is vergroot. Veel high-end Android-smartphones hebben een scherm van tussen de 5 en 5,5 inch, waarbij 5,5 inch toch echt aan de zeer grote kant is. De Galaxy Note 4 heeft een 5,7 inch-scherm dat iets groter is, maar een heel groot verschil is dit echter niet.

Er is wel een groot verschil tussen de schermresolutie en -technologie. De Galaxy Note 4 heeft een schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels terwijl de iPhone 6 een resolutie van 1920 bij 1080 pixels heeft. Het verschil tussen beide schermen zal op basis van resolutie echter weinig zijn, het verschil tussen een QHD-resolutie (Samsung) en full-hd-resolutie (Apple) is bij 5,5 inch nauwelijks te zien. Waar je wel duidelijk verschil tussen ziet, is de schermtechnologie. Apple maakt gebruik van een ips lcd-scherm, waar kleuren natuurgetrouw worden weergegeven. Samsung gebruikt een amoled-scherm, dat zeer intense kleuren toont die velen zeer aangenaam vinden. Ook zijn de zwartwaardes op amoled-schermen uitstekend, waardoor de technologie vaak gebruikt wordt voor tv’s.

De camera: wie heeft de beste?

De Galaxy Note 4 heeft meer megapixels dan de iPhone 6 Plus: 16 tegenover 8 megapixels. Dat betekent echter niet dat de camera van de Galaxy Note 4 beter is dan die van de iPhone 6 Plus. Het is wel duidelijk dat zowel de high-end Samsung-toestellen als de smartphones van Apple uitstekende camera’s hebben: zo behoren de Galaxy S5 en iPhone 5S tot de top van de smartphones met een goede camera.

galaxynote4-camera

Verschillen zijn wel duidelijker in de camera-app: die van Samsung is stukken uitgebreider, maar daardoor ook wat minder overzichtelijk. Er zijn tientallen verschillende modi en opties die je kunt instellen, maar dat zorgt er ook voor dat je als gebruiker meer stappen moet ondernemen om de perfecte foto te krijgen. De camera-app van de iPhone is veel simpeler en mist veel functies, maar schiet in het algemeen sneller een beter plaatje door de automatische toepassing van specifieke camera-instellingen.

Software: iOS of Android?

iOS en Android verschillen van elkaar als dag en nacht, maar het is duidelijk beide besturingssystemen sinds de laatste update enorm verbeterd zijn en langzaam steeds meer op elkaar gaan lijken. Zo biedt iOS voortaan widgets en toetsenborden van derden, en wordt Android steeds veiliger en sneller. In het algemeen wordt iOS gezien al veiliger, soepeler en gemakkelijker, terwijl bij Android termen als aanpasbaar, open en productiever beter passen.

De app-stores voor beide platformen hebben een bijzonder groot aanbod aan apps, waarbij er in de Play Store meer gratis apps zijn om uit te kiezen. Ook is het voor Android-gebruikers gemakkelijker om illegaal betaalde apps te installeren. De belangrijkste games en apps voor sociale media, productiviteit en het weer zijn echter zowel in Google Play als de App Store te vinden, hoewel sommige (goede) apps vaker exclusief voor iOS dan voor Android worden uitgebracht. Dit komt mede door de piraterij van betaalde apps bij Android.

Het is goed om – voordat je de keuze maakt tussen Android of iOS – uitgebreid in een winkel te testen met de besturingssystemen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, waarbij ook meespeelt in hoeverre je al gebruikmaakt van het ecosysteem van Google (Gmail, Google Drive, Chrome) of Apple (iCloud, iTunes, Safari). Een overstap van het ene naar het andere systeem is vaak ingrijpend en betekent in sommige gevallen dat je op zoek moet naar alternatieven voor specifieke apps en diensten, en al je betaalde apps opnieuw zal moeten downloaden.

Specificaties en accuduur: grotendeels gelijkwaardig

De hardware van beide smartphones zijn grotendeels gelijkwaardig. Als we het puur over de hardware hebben, heeft de Galaxy Note 4 krachtigere hardware. Echter is Apples iOS-software zodanig goed geoptimaliseerd voor de minder krachtige hardware van de iPhone 6 Plus dat er geen verschil in snelheid te merken is. In het algemeen wordt iOS als ‘iets sneller’ ervaren, maar sinds de laatste Android-versies is dit verschil bij high-end smartphones vrijwel te verwaarlozen: beide toestellen zijn enorm snel.

Samsung-Galaxy-Note-4-Colors

Er is wel een groot verschil te merken bij de accu. De iPhone 6 Plus heeft een accu van 1810 mAh, de Galaxy Note 4 heeft bijna het dubbele: 3220 mAh. Wij verwachten dat de accuduur van de Galaxy Note 4 beter is dan die van de iPhone 6 Plus, maar het zal niet enorm veel schelen. Zo heeft de Galaxy Note 4 een QHD-scherm dat meer energie verbruikt, en verbruikt Android in het algemeen ook meer energie dan iOS.

Daarnaast heeft Samsung de Ultra Power Saving-modus, waarbij het beeld geheel zwart-wit wordt (amoled-schermen verbruiken weinig energie bij donkere kleuren) en alleen de belangrijkste processen zijn ingeschakeld. Met een volle acculading kun je circa 30 dagen vooruit: ongekend bij smartphones.

Galaxy Note 4 vs iPhone 6 Plus: conclusie

Het is lastig om een winnaar uit te kiezen, want beide smartphones zijn aan elkaar gewaagd. Het grootste verschil zit ‘m in het besturingssysteem, waardoor het appels (no pun intendend) met peren vergelijken is. Als je een gemakkelijkere smartphone wilt waar je weinig tijd aan kwijt bent om in te stellen en die zeer stabiel werkt, zou ik de iPhone kiezen.

Er is ook een hele grote groep mensen die Android preferen vanwege zijn pluspunten en omdat een abonnement in combinatie met een smartphone in het geval van Android veelal goedkoper uitvalt. De Galaxy Note 4 is zeer geschikt voor multitasken, multimedia en fotobewerking, waarbij de openheid en hoge mate van aanpasbaarheid van Android de gebruiker alle opties geven om de smartphone helemaal naar eigen wens in te stellen.

→ Welke smartphone heeft jouw voorkeur en op welke voor- en nadelen let jij?
→ Tip: check ook onze Galaxy S5 vs iPhone 6 vergelijking!

Galaxy Note 4 of iPhone 6 Plus kopen

Beide toestellen beginnen bij een adviesprijs van 799 euro. Daar krijg je bij de Galaxy Note 4 32GB aan opslagruimte en bij de iPhone 6 Plus 16GB aan opslagruimte voor. Een Galaxy Note 4 kopen is al mogelijk door voorbestellingen, maar ook de iPhone 6 Plus aanbiedingen druppelen al binnen.

In onderstaande tabel vind je de beste Galaxy Note 4 aanbiedingen, die dagelijks worden bijgewerkt.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy Note 4 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu