De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

6 zaken die we weten over de Samsung Galaxy Note 5

Redactie
22 juli 2015, 14:11
5 min leestijd
6 zaken die we weten over de Samsung Galaxy Note 5

In de tweede helft van het jaar brengt Samsung zoals gewoonlijk de nieuwe Galaxy Note uit. Dit jaar lijkt de grote Galaxy Note 5  een nieuw design te krijgen, vergelijkbaar met het ontwerp van de Samsung Galaxy S6.

Lees verder na de advertentie.

1. Scherm van 5,7 inch

De Galaxy Note 5 wordt net als zijn voorganger voorzien van een 5,7 inch-scherm, zo blijkt uit verschillende geruchten. Het scherm betreft een amoled-paneel, dat Samsung vrijwel altijd in zijn toestellen gebruikt. Amoled-schermen bieden diepe en verzadigde kleuren, waar veel Samsung-gebruikers aan gewend zijn. Daarnaast verbruiken amoled-schermen geen energie als het scherm zwart kleurt, waardoor sommige onderdelen van Android en verschillende apps heel energiezuinig kunnen werken.

Het 5,7 inch-scherm beschikt volgens bronnen over een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels, hoewel anderen melden dat Samsung zelfs voor een 4K-resolutie gaat kiezen. Wat ons betreft is dat niet echt nodig: je kunt je als fabrikant beter focussen op een betere accuduur en daarom kiezen voor iets minder pixels, dan de pixels enorm verhogen. Het verschil in beeldkwaliteit is verwaarloosbaar, maar het energieverbruik neemt wel flink toe.

2. Design van metaal en glas

De grootste verandering binnen de Galaxy Note-lijn wordt hoogstwaarschijnlijk het design. Waar  de vorige Galaxy Note nepleer als achterkant gebruikte, zet Samsung deze keer zijn geld in op glas. Daarmee krijgt de Galaxy Note 5  een ontwerp dat vergelijkbaar is met dat van de Galaxy S6. De achter- en voorzijde zijn van glas gemaakt, de zijkant – het frame – van metaal. Dat laatste geeft de smartphone extra stevigheid, terwijl het glas  vooral een esthetische keuze is.

samsung galaxy note 5

Het nieuwe design van de Galaxy S6 is door veel media – waaronder Android Planet – geprezen. Samsung stond bekend om zijn plastic ontwerpen, wat ondanks de duurzaamheid van plastic nooit echt voor een premium uitstraling zorgde.

3. Exynos 7422-SoC

Samsung zou voor de SoC zijn eigen  Exynos 7422-chip gaan gebruiken. Het is nog onduidelijk over hoeveel cores de  Exynos 7422 beschikt, maar wij verwachten een octacore-processor met vier cores voor de zware taken en vier energiezuinige cores voor de lichtere  taken. Ook gaan geruchten dat de Galaxy Note 4 standaard met 4GB aan werkgeheugen wordt geleverd; genoeg voor vrijwel alle apps en taken.

De Galaxy Note 5 krijgt geen slot voor een micro-sd-kaart

Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de Galaxy Note 5 geen slot voor een micro-sd-kaart krijgt.  De smartphone krijgt naar verluidt  Universal Flash Storage 2.0 (UFS 2.0), dat snellere lees- en schrijfsnelheden heeft dan eMMC 5.0, de huidige standaard van Samsung voor micro-sd-kaarten.  UFS 2.0 werkt niet samen met  eMMC 5.0. De hardware die het opslaggeheugen beheert, kan hierdoor niet tegelijkertijd met de  snellere interne opslagruimte en een micro-sd-kaart overweg. Daarom  zou Samsung hebben gekozen voor enkel de snellere interne opslagruimte – waarschijnlijk in een 32, 64 en 128GB-variant – en niet voor de optie om een micro-sd-kaart te gebruiken.

4. Usb-c

Usb-c is de nieuwe usb-standaard na micro-usb. Dankzij usb-c zijn toestellen sneller op te laden en is een datasnelheid van 8Gbps (1,25 gigabyte per seconde) haalbaar. Bovendien wordt het mogelijk om apparaten op te laden en tegelijkertijd data te verzenden, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid van het oplaadproces. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de micro-usb-kabel, omdat je een smartphone met je computer kunt verbinden en ‘m op hoge snelheid kunt opladen en tegelijkertijd foto’s kunt overzetten.

usb-c oneplus two

Usb-c biedt nog meer voordelen. Zo kun je de nieuwe stekker door de afwezigheid van een specifieke boven- en onderkant gemakkelijk inpluggen, waarbij het niet uitmaakt als je hem anders insteekt. Bovendien  is usb-c geschikt voor video en audio én compatibel met oudere usb-poorten.

5. Android Lollipop en TouchWiz

Het is aannemelijk dat de Galaxy Note 5 met Android Lollipop en Samsungs TouchWiz-laag wordt gelanceerd. De smartphone wordt naar verluidt in augustus gepresenteerd, waardoor een lancering met Android M niet logisch klinkt. De nieuwe Android-versie staat gepland voor het derde kwartaal van dit jaar, waarbij we  verwachten dat Google in september Android M lanceert. Samsung heeft  vervolgens tijd nodig om de update gereed te maken voor onder andere de Galaxy Note 5.

6. Vernieuwde S-Pen

Een andere belangrijke vernieuwing is de S-Pen, de stylus die Samsung meelevert met de Galaxy Note 5. De grootste verandering is dat de Galaxy Note 5 automatisch uitgeworpen kan worden, bijvoorbeeld wanneer je een specifieke app opent waar het gebruik van de stylus logisch is. Hierdoor hoef je niet het pennetje uit de ingang te pulken, wat voor mensen met korte nagels niet altijd een even handig klusje is.

spen-note5

Aan de zijkant zit volgens bronnen een klein knopje waarmee je bepaalde acties kunt uitvoeren, zoals het snel openen van het Air Command-menu. Met deze actie kun je een screenshot van een gedeelte van het scherm maken en bewerken. Daarnaast lijkt het alsof de bovenkant van de S-Pen ook kan worden ingedrukt, waardoor Samsung nog een extra knop aan de stylus heeft toegevoegd.  Dat duidt mogelijk ook op een speciaal mechanisme waarmee de S-Pen uit de smartphone te krijgen is.

Wanneer komt de Galaxy Note 5 uit?

Volgens de laatste geruchten presenteert Samsung de Galaxy Note 5 op 12 augustus, waarna het toestel vanaf 21 augustus te koop is.  Hierdoor zou Samsung zijn nieuwe vlaggenschip niet tijdens de technologiebeurs IFA in Berlijn lanceren, maar op  een eigen evenement. Dat is opvallend, want normaliter wordt de nieuwe Galaxy Note tijdens de IFA gepresenteerd.

Met een nieuw design, vernieuwde S-Pen en usb-c-aansluiting lijkt de Galaxy Note 5 opnieuw veel nieuws te gaan bieden, waarmee Samsung ook in de tweede helft van dit jaar een interessant toptoestel uitbrengt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 5
Samsung Galaxy Note 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu