Samsung maakt fors minder winst door Galaxy Note 7-fiasco

Thomas Haenen
27 oktober 2016, 12:09
2 min leestijd
Samsung maakt fors minder winst door Galaxy Note 7-fiasco

Het schrappen van de Galaxy Note 7 heeft een flinke impact gehad op de kwartaalcijfers van Samsung. Vrijwel de volledige winst van de mobiele divisie is verdampt.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy Note 7 kwartaalcijfers

Samsung behaalde over het voorbij kwartaal een winst van omgerekend 4,1 miljard euro. Dat klinkt indrukwekkend, maar is ruim dertig procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het is de laagste winst van Samsung in de afgelopen twee jaar. De omzet daalde iets minder stevig: deze was 38 miljard euro, of 7,5 procent minder dan vorig jaar.

galaxy note 7 incident

De teleurstellende kwartaalcijfers zijn vrijwel volledig de schuld van de Samsung Galaxy Note 7. Het bedrijf kondigde in september een wereldwijde terugroepactie van het toestel aan nadat bleek dat het toestel in selecte gevallen spontaan vlam vatte. Begin oktober maakte Samsung bekend de productie van het toestel volledig te schrappen, maar het effect daarvan is in deze kwartaalcijfers nog niet terug te vinden; ze beslaan de periode tot en met 30 september.

Vooral bij de mobiele divisie is het effect van de Galaxy Note 7-problemen flink te merken. Daar werd in het voorbij kwartaal slechts een winst van 80 miljoen euro behaald, maar liefst 95 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is de laagste winst van de divisie in acht jaar.

Overzicht: de korte geschiedenis van de Samsung Galaxy Note 7

Gevolgen Galaxy Note 7-problemen

De geschrapte Galaxy Note 7 heeft verschillende effecten gehad op de kwartaalcijfers van Samsung. Allereerst zijn er de kosten van de terugroepactie. Er zouden bijna 3 miljoen Note 7-exemplaren geproduceerd zijn, waarvoor het bedrijf wel de productiekosten betaalt maar waar het geen winst op kan maken. Ook de ontwikkelings- en marketingkosten moeten worden afgeschreven.

Tegelijkertijd leunt de fabrikant doorgaans op de release van twee high-end smartphones per jaar. Door het wegvallen van de Note 7 heeft Samsung voor het eerst in lange tijd geen vlaggenschip in het najaar. Toch lijkt het erop dat Samsung voorlopig niet bang hoeft te zijn dat consumenten naar de concurrentie overlopen. Het bedrijf geeft aan dat het dit kwartaal vrijwel evenveel smartphones wist te verschepen als voorheen. Zo zou de vraag naar de Galaxy S7 nog altijd groot zijn en heeft het bedrijf meer succes met zijn goedkopere toestellen.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Bron: Samsung
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu