De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Overzicht: de korte geschiedenis van de Samsung Galaxy Note 7

Thomas Haenen
11 oktober 2016, 21:16
7 min leestijd
Overzicht: de korte geschiedenis van de Samsung Galaxy Note 7

Samsung maakt vandaag bekend dat het de Galaxy Note 7 volledig schrapt. Het is voor het eerst dat een grote fabrikant als Samsung een vlaggenschip volledig uit de handel haalt. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? We blikken terug op het Note 7 nieuws van de afgelopen weken.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy Note 7 overzicht

Wat twee maanden geleden nog één van de meest veelbelovende smartphones van dit najaar was, is inmiddels één van de grootste flops in de geschiedenis van de mobiele telefonie. De Samsung Galaxy Note 7 werd vandaag definitief en volledig geschrapt. De smartphone wordt dus ook nooit meer verkocht. Ruim twee miljoen toestellen worden uit de handel gehaald en de reputatie van Samsung en de Note-serie zijn flink beschadigd. We nemen je in dit overzicht mee langs de grote nieuwsfeiten van de voorbije tien weken.

Galaxy Note 7-vervanging


Het begon zo mooi: op 2 augustus werd de Galaxy Note 7 officieel aangekondigd. Met het stijvolle design en de krachtige hardware van de Galaxy S7 Edge, gecombineerd met de S Pen en een irisscanner, leek Samsung een echte winnaar in huis te hebben. In onze Note 7 preview waren we nog optimistisch: “[Dit] wordt één van de beste smartphones die dit najaar verschijnt, dat durven we nu al te zeggen. Met een strak design, high-end hardware en het heldere amoled-scherm heeft de Note 7 alvast een flink aantal strepen voor op de concurrentie.”

Enige nadeel: in Nederland moesten we nog iets langer wachten. In Zuid-Korea, de Verenigde Staten en andere grote landen zou de Note 7 al vanaf augustus verkrijgbaar zijn, Nederland was op 2 september aan de beurt.

11 augustus: uitstel vanwege ‘grote vraag’

Al snel bleek dat 2 september echter niet gehaald ging worden. Een weekje later maakte Samsung bekend dat de Galaxy Note 7 pas op 9 september zou verschijnen. Het probleem zat hem toen niet in de ontploffende accu’s, maar in de volgens Samsung ongekend grote vraag. Volgens de fabrikant was er veel meer vraag dan voorraad, dus Nederland moest maar iets langer wachten.

Niet veel later, op 16 augustus, opende Samsung de Galaxy Note 7 pre-orders in Nederland. De fabrikant ging er toen nog gewoon vanuit het toestel enkele weken later te kunnen leveren. Hoeveel pre-orders er precies geplaatst zijn is nog onbekend, maar ongetwijfeld waren er duizenden Nederlanders die uitkeken naar de lancering van de nieuwe phablet.

24 tot 31 augustus: eerste ontploffende accu’s duiken op

Vanaf 19 augustus konden consumenten de smartphone in verschillende landen kopen, waaronder de Verenigde Staten. Het toestel bleek aardig populair: in het eerste weekend werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

note 7 vat vlam

Niet veel later hoorden we voor het eerst over een Note 7 met problemen. Op 24 augustus gaf een Zuid-Koreaanse gebruiker aan dat zijn toestel plotseling vlam had gevat. Het bizarre verhaal werd twijfelachtig ontvangen door veel media. Immers – zo werd geredeneerd – bij vrijwel iedere populaire smartphone duiken dit soort verhalen wel eens op. Vaak blijkt het de schuld van de toestelbezitters, die hun smartphone in de oven hebben gelegd of er iets anders bizars mee hebben gedaan.

In de dagen daarna doken er echter in rap tempo nieuwe meldingen over vlamvattende en exploderende accu’s op. Binnen een week waren er bijna honderd meldingen over gevaarlijke Galaxy Note 7’s. Er doken verhalen op over auto’s die in lichterlaaie stonden, beschadigde kinderhanden en allerlei andere horrorverhalen. Amerikaanse providers lieten eind augustus al weten de verkopen van het toestel tijdelijk stop te zetten.

2 september: Samsung kondigt eerste terugroepactie aan

Op de dag dat de Note 7 oorspronkelijk in Nederland zou verschijnen, kondigde Samsung een wereldwijde terugroepactie aan. Na zo’n honderd meldingen van gevaarlijke accu’s besloot het bedrijf meer dan 2,5 miljoen verkochte exemplaren terug te halen. Consumenten konden hun toestel later die maand omruilen voor een nieuw, veilig exemplaar, zo bezweerde de fabrikant.

In een statement liet het bedrijf die dag het volgende weten: “Samsung zet zich in om producten van de hoogste kwaliteit te leveren en we nemen elke melding van onze gewaardeerde klanten erg serieus. We zijn momenteel bezig met een grondige inspectie met onze leveranciers om mogelijke aangetaste accu’s te identificeren, maar omdat de veiligheid van onze klanten een absolute prioriteit is bij Samsung, zijn we gestopt met de verkoop van de Galaxy Note 7.”

5 tot 13 september: van kwaad naar erger

Na de aankondiging van de terugroepactie was het hek van de dam. Hoewel Samsung zijn best deed om de gemoederen te bedaren ging het bedrijf flink onderuit op de beurs. Dat werd nog erger toen de Amerikaanse luchtvaartautoriteit mensen ging waarschuwen om geen Note 7 mee te nemen op hun vlucht. Slechtere reclame kun je je als bedrijf haast niet wensen.

Het bedrijf deed er tussendoor alles aan om consumenten op de hoogte te stellen van de terugroepactie. Gebruikers van het toestel kregen notificaties en waarschuwingen in beeld. Met een speciale update werd zelfs de accucapaciteit verlaagd om het mogelijk gevaarlijke toestel zo onbruikbaar mogelijk te maken.

Apple iPhone 7 alternatieven

19 september: ‘Apple is de oorzaak’

Samsung maakt jaarlijks tientallen verschillende smartphones, dus dat het zo goed mis ging met een vlaggenschip was op zijn minst opmerkelijk te noemen. Op 19 september kregen we voor het eerst een mogelijke verklaring. De fabrikant zou hebben gehaast om Apple en de iPhone 7 Plus te snel af te zijn. Tijdens de versnelde productie werden kostbare fouten gemaakt die niet goed werden opgemerkt door controleurs, zo beweerden bronnen. Samsung zelf heeft deze verhalen overigens nooit bevestigd.

16 tot 23 september: Samsung heeft oplossingen op orde

Een weekje leek het erop dat Samsung de problemen onder controle had. Bijna iedereen met een Note 7 had zijn toestel omgeruild voor een nieuw, veilig exemplaar, waardoor het tijd was om de verkoop weer op gang te brengen Het bedrijf maakte bekend dat Galaxy Note 7 pre-orders vanaf 10 oktober uitgeleverd zouden worden in Nederland. De verwachting was dat het toestel uiterlijk eind oktober of begin november voor iedereen beschikbaar zou zijn.

Bovendien had Samsung verschillende stappen gezet om veilige Note 7-exemplaren te onderscheiden van onveilige exemplaren. Zo werden de omgeruilde exemplaren gemarkeerd met een gekleurd stipje op de doos. Ook op het toestel zelf kon je het zien: met een groen accu-icoontje voor veilige smartphones en wit voor andere exemplaren. Alles liep op rolletjes voor de herintroductie, zo dachten we.

galaxy note 7 incident

27 september tot 10 oktober: de geschiedenis herhaalt zich

Niet veel later begonnen er echter nieuwe verhalen over accuproblemen op te duiken. Op 27 september klaagt een Zuid-Koreaanse gebruiker dat zijn toestel plotseling in brand is gevlogen. Op 5 oktober wordt een vlucht van Southwest Airlines geëvacueerd nadat een Note 7 plotseling begon te roken. Het grote probleem: het ging hier om omgeruilde, volgens Samsung veilige exemplaren van de Note 7. Bovendien kwam al snel naar buiten dat Samsung had geprobeerd het slechte nieuws te verdoezelen. Daarmee leek de fabrikant het lot van de Note 7 eigenlijk al te bezegelen.

10 en 11 oktober: het einde van de Galaxy Note 7

Eigenlijk zou Samsung maandag beginnen met het uitleveren van de eerste Galaxy Note 7 pre-orders in Nederland. Na nieuwe verhalen over ontploffende accu’s werd er door velen gevraagd of de fabrikant zich nog aan die planning zou houden. Terecht, zo bleek: maandagochtend maakte Samsung Nederland bekend dat de Note 7 release opnieuw uitgesteld zou worden, waarbij op het moederbedrijf gewacht werd om de nieuwe datum te bepalen.

Vervolgens ging het snel. Na enkele geruchten dat de Galaxy Note 7 productie tijdelijk stilgelegd werd, kondigde het bedrijf maandagnacht een nieuwe verkoopstop aan. Het toestel zou niet meer verkocht worden en bestaande bezitters werd gevraagd hun exemplaar uit te zitten. Oorspronkelijk leek Samsung de deur open te houden om het toestel later alsnog uit te brengen, maar dat bleek al snel niet te kloppen. Dinsdagochtend iets na 11 uur, Nederlandse tijd, was de kogel door de kerk: de Galaxy Note 7 wordt volledig en definitief uit de handel gehaald. De smartphone wordt nooit in Nederland verkocht.

→ Lees ook: de 5 beste alternatieven voor de Samsung Galaxy Note 7

Samsung heeft zijn besluit vooralsnog niet verder toegelicht. Toch durven we wel te raden naar de beweegredenen. Met een tweede verkoopstop was de reputatie van de Galaxy Note 7 definitief bezoedeld. Om de smartphone nu nog te lanceren en tot een succes te maken zou niet zomaar moeilijk, maar haast onmogelijk zijn. In plaats daarvan zal de fabrikant zich waarschijnlijk focussen op de Samsung Galaxy S8, die volgens bronnen over enkele maanden al onthuld wordt. Het volgende vlaggenschip ziet mogelijk eind februari al het levenslicht.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu