‘Samsung heeft nog steeds geen verklaring voor Galaxy Note 7 probleem’

Thomas Haenen
12 oktober 2016, 11:55
2 min leestijd
‘Samsung heeft nog steeds geen verklaring voor Galaxy Note 7 probleem’

De Samsung Galaxy Note 7 zal nooit meer worden verkocht, zo maakte de fabrikant gisteren bekend. Eén van de redenen: het is nog altijd onbekend wat nou precies voor de ontploffende accu’s zorgde.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy Note 7 probleem oorzaak

Samsung trok gisteren definitief de stekker uit de Galaxy Note 7, nadat het bedrijf eerder deze week een tweede verkoopstop aankondigde. Bij tientallen gebruikers bleek de accu plotseling vlam te vatten en soms zelfs te ontploffen. Zelfs na een eerste wereldwijde terugroepactie bleek het probleem nog niet opgelost, waardoor de fabrikant haast genoodzaakt was de Note 7 volledig te schrappen.

galaxy note 7-vervanging

Nu blijkt dat Samsung nog steeds niet zeker weet wat voor het Galaxy Note 7 probleem zorgde. Oorspronkelijk werd gedacht dat het probleem zat in de accu’s van Samsung SDI, zo meldt de New York Times op basis van verschillende bronnen. De door SDI geproduceerde accu’s zouden te dicht op de randen zitten, waardoor er kortsluiting zou kunnen ontstaan. Ook de coating van de verschillende electrodes zou niet helemaal goed zijn.

Op basis van dat onderzoek werd besloten alle Galaxy Note 7-exemplaren met SDI-accu’s terug te roepen en om te ruilen. Een deel van de toestellen beschikte over andere accu’s gemaakt door ATL, een fabrikant die volgens datzelfde onderzoek niet met dat probleem zat. Samsung koos erover om alleen nog exemplaren met ATL-accu’s te produceren en leveren. Alle bestaande SDI-exemplaren werden vervangen door ATL-exemplaren, waarvan gedacht werd dat ze veilig zouden zijn.

‘Note 7 accu niet enige boosdoener’

Nu blijkt dat de fabrikant waarschijnlijk te snel gehandeld heeft. “[Samsung] gaf te snel de schuld aan de accu’s. Ik denk niet dat er iets mis was met ze, of dat ze in ieder geval niet het grootste probleem waren,” aldus Park Chul-wan. Park is het voormalig hoofd van een Koreaans instituut dat accu’s onderzoekt en zegt de testdocumenten van Samsung te hebben ingezien. “De Note 7 had meer features en was complexer dan elke andere smartphone ooit. In een poging de iPhone 7 te verslaan heeft Samsung zoveel innovatie toegevoegd dat het moeilijk onder controle te houden was,” aldus Park.

Daarnaast zou de interne bedrijfscultuur van Samsung voor verdere problemen hebben gezorgd. De fabrikant was bang voor rechtszaken van gebruikers met ontploffende smartphones. Alle tests met accu’s werden daarom ‘offline’ gedaan: zonder emails en met vrijwel alleen face-to-face communicatie. Daarmee werd overleg en samenwerking flink bemoeilijkt. Technici van Samsung hebben volgens Park bovendien nog steeds geen idee wat er precies mis ging. Ook kunnen ze het probleem niet reproduceren.

Overzicht: de korte geschiedenis van de Samsung Galaxy Note 7

Voorlopig is het nog even afwachten wat voor impact het Note 7 fiasco precies heeft bij Samsung. Investeerders en aandeelhouders hebben al aangegeven dat ze niet blij zijn met de productieproblemen en misgelopen omzet. Het valt te hopen dat het bedrijf de problemen boven water heeft vóór de introductie van de Samsung Galaxy S8, waarschijnlijk in februari 2017.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu