Hoe de Samsung Galaxy Note 8 wel (en soms niet) beter is dan de Galaxy S8

Thomas Haenen
15 september 2017, 14:30
4 min leestijd
Hoe de Samsung Galaxy Note 8 wel (en soms niet) beter is dan de Galaxy S8

De Samsung Galaxy Note 8 is een rentree voor de Note-reeks in Nederland. In deze Galaxy Note 8 en Galaxy S8 vergelijking zetten we het nieuwe topmodel naast zijn voorganger.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy Note 8 en Galaxy S8 vergelijking

Samsung pakt groots uit met de Galaxy Note 8, die vanaf vandaag in Nederland te koop is. Het wordt waarschijnlijk één van de belangrijkste Android-smartphones van de komende maanden. Hoewel het toestel op het eerste gezicht grote gelijkenissen heeft met de Galaxy S8, zijn er toch enkele significante verschillen. We hebben drie redenen voor je verzameld waarom de Note 8 beter is dan het vorige topmodel – maar ook een reden om voor die voorganger te kiezen.

1. Eindelijk (voor Samsung) een dubbele camera

Dubbele camera’s vinden we inmiddels op bijna elke high-end smartphone, maar voor Samsung is de Note 8 een unicum. Het is de allereerste smartphone van het bedrijf met een extra lens achterop. Bij deze dubbele 12 megapixel-camera heeft de tweede lens een lager diafragma.

samsung galaxy note 8 review

“De combinatie van een groot diafragma van f/1.7, een dual pixel-sensor en optische beeldstabilisatie is het recept voor prachtige foto’s onder vrijwel alle omstandigheden,” zo schreven we in onze Galaxy S8 review. Het was tot nu toe de beste camera in een Android-smartphone ooit. Met zijn extra lens kan de Note 8-camera inzoomen en beter fotograferen in situaties met weinig licht. Daarmee hebben we waarschijnlijk een nieuwe camerakoning.

2. Noteren en tekenen met de S Pen

Het is alweer drie jaar geleden dat er voor het laatst een Galaxy Note in Nederland is verschenen, dus je zou hem bijna vergeten: de S Pen. De stylus is al sinds het begin onderdeel van de reeks en maakt hem absoluut onderscheidend. Oorspronkelijk was de S Pen vooral bedoeld voor het maken van aantekeningen, en was de Note-reeks gericht op de zakelijke markt. Inmiddels kun je er echter behoorlijk wat meer mee.

note 8 release

Op de stylus zit een knop waarmee je op elk moment het Air Command-menu opent, om verschillende handige apps en functies op te starten.  Zo zijn er een groot aantal tekenapplicaties waarbij je de S Pen kan gebruiken om je creatief uit te leven. Met Smart Select kun je een deel van het scherm uitsnijden en doorsturen naar vrienden. Dat werkt nu zelfs ook met video’s, zodat je een bewegende gif van maken door hem met de S Pen uit te snijden. Je kunt bovendien aantekeningen maken terwijl het toestel op stand-by staat, als je bijvoorbeeld snel even een boodschappenlijst bijwerkt.

3. Iets meer kracht en een iets groter scherm

De Note 8 is een tikkeltje krachtiger dan de Galaxy S8, want hij wordt geleverd met 6GB werkgeheugen in plaats van 4GB. Daardoor kun je iets makkelijker multitasken omdat er meer apps op de achtergrond actief kunnen zijn. Eerlijk is eerlijk: daar merk je in de praktijk waarschijnlijk weinig tot niets van. Beide smartphones zijn voorzien van dezelfde Exynos 8895-chipset, die sowieso al hele goede prestaties neerzet. In deze prijsklasse hoef je eigenlijk geen rekening te houden met trage apps of haperende websites: vlot is vlot.

Dezelfde minimale upgrade zien we bij het 6,3 inch-scherm. Dat is een fractie groter dan de 6,2 inch Galaxy S8 Plus. Het maakt van dit model ook de grootste Note-smartphone tot nu toe. Althans: qua schermformaat. Door de minimale randen rond het scherm is de Note 8 eigenlijk even groot als de iPhone 7 Plus, terwijl dat toestel een veel kleiner 5,5 inch-scherm heeft. Groots, maar niet te groot dus.

Samsung Galaxy S8 inruilactie

Tegenvaller: torenhoge adviesprijs

Helaas is één verschil minder aangenaam. Samsung lanceert de Galaxy Note 8 met een torenhoge adviesprijs van 999 euro. Dat maakt het ruimschoots de duurste Android-smartphone van het moment. In theorie valt de prijs nog te verklaren: de Galaxy S8 en S8 Plus hebben een adviesprijs van respectievelijk 799 en 899 euro, en de Note 8 past prima in dat rijtje.

In de praktijk is de adviesprijs van die twee vlaggenschepen al flink gezakt. Zo kun je een losse Galaxy S8 al voor zo’n 600 euro vinden. Hoewel de Galaxy Note 8 onbetwist beter is dan de Galaxy S8, durven we niet direct te zeggen dat hij 400 euro beter is. Als de prijs van Galaxy S8 nog iets verder zakt, koop je twee exemplaren van dat toestel voor de prijs van één Note 8. Het forse verschil valt moeilijk te rechtvaardigen, want zo groot is het onderscheid tussen de twee smartphones ook weer niet. Je moet wel een hele grote fan zijn van de S Pen om voor dit toestel te kiezen.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 8
Samsung Galaxy Note 8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu