De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Samsung Galaxy S5 versus iPhone 5S: wie wint?

Gijs Ettes
3 maart 2014, 14:10
8 min leestijd
Samsung Galaxy S5 versus iPhone 5S: wie wint?
Galaxy S5 VS iPhone 5S 2

In dit artikel zetten we Galaxy S5 en de iPhone 5S naast elkaar om te bekijken op welke fronten ze van elkaar verschillen en wat je moet overwegen bij je keuze voor het toptoestel van Samsung of Apple.

Lees verder na de advertentie.

Precies een week geleden werd de Galaxy S5 officieel gelanceerd door Samsung. Hoewel de specificaties en de hardware van de smartphone al eerder waren gelekt, was de onthulling van de S5 stiekem toch best spannend. De perspresentatie maakte immers een einde aan maanden van geruchten en de verwachtingen waren hooggespannen.

Daarnaast is de S5 de opvolger van de megapopulaire Galaxy S4 en het toestel gaat direct de strijd aan met onder andere de iPhone 5S. Hoe verhouden het Samsung-toestel en de Apple-telefoon zich tot elkaar? Lees gauw verder en kom erachter!

Het design vergeleken: smaken verschillen

Galaxy S5 VS iPhone 5S

Qua design verschillen Apple-toestellen enorm van de smartphones in de Galaxy-lijn en dat is bij de iPhone 5S en Galaxy S5 niet anders. De Apple-telefoon is met 123,8 bij 58,6 bij 7,6 millimeter een stuk compacter en weegt aanzienlijk minder dan de S5 (112 gram tegenover 145 gram), maar het display is dan ook een stuk kleiner. De Galaxy S5 heeft een scherm dat 1,1 inch groter is en is voorzien van iets dunnere schermranden. Wel is het toestel met 142 bij 72,5 bij 8,1 millimeter een stuk groter, maar gelukkig past het nog gemakkelijk in een broekzak.

Waar de iPhone 5S voornamelijk uit aluminium bestaat, is de Galaxy S5 grotendeels van plastic gemaakt. Daardoor is de telefoon niet ontzettend zwaar, maar door het gebruikte materiaal voelt hij iets minder high-end aan. Een groot voordeel is wel dat de S5 stof- en waterbestendig is. In tegenstelling tot de iPhone 5S is het Samsung-toestel niet bang voor de elementen of een plons in het water. Actieve gebruikers zijn dan ook beter af met de Galaxy S5, die weliswaar groter en zwaarder is, maar beter tegen een stootje kan.

Galaxy S5 VS iPhone 5S

Overigens zijn beide toestellen voorzien van een vingerafdrukscanner die is geïmplementeerd in de homeknop. Met een veegbeweging kun je hiermee de Galaxy S5 ontgrendelen; bij de iPhone moet je juist je vinger er even op houden. Bij beide toestellen worden de mogelijkheden van vingerafdrukscanner steeds beter benut. In de App Store kun je ermee apps aanschaffen, terwijl de scanner van de S5 gebruikt kan worden om op websites in te loggen en mobiel te betalen met PayPal. Samsung heeft bovendien de SDK van de vingerafdrukscanner beschikbaar gemaakt, zodat alle app-ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen.

Het scherm: 4 inch tegenover 5,1 inch

Het display is één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone en beslaat doorgaans een groot deel van de voorzijde van het apparaat. De iPhone moet het in dit geval doen met een 4 inch-scherm met een resolutie van 1136 bij 640 pixels. Dit komt neer op een pixeldichtheid van 326 ppi. Behoorlijk scherp, maar de pixeldichtheid is aanzienlijk minder dan bij de Galaxy S5 (432 ppi). Het display van het Samsung-toestel is tevens groter (5,1 inch) en voorzien van een hoge 1080p-resolutie. Qua helderheid wijken de displays weinig af: zowel het ips-display van de iPhone 5S als het super-amoled-scherm van de Galaxy S5 kent uitstekende kijkhoeken. Beide zijn voorzien van een kraswerende laag Gorilla Glass en zijn in direct (zon)licht goed afleesbaar.

Galaxy S5

De schermen van beide smartphones zijn dik in orde, maar bekijk je regelmatig foto’s en video’s, dan ligt het voor de hand om de Galaxy S5 te kiezen. Ook browsen en gamen verloopt net wat lekkerder op het grote display van het Samsung-toestel; je ziet meer detail en kunt verder uitzoomen, zonder dat tekst onleesbaar wordt.

Galaxy S5 VS iPhone 5S: wie heeft de beste camera?

De camera op de iPhone 5S is duidelijk gericht op gebruiksgemak. De 8-megapixel-camera met led-flitser reageert snel, schiet plaatjes in burstmodus als je de sluiterknop inhoudt en laat je gemakkelijk filters toevoegen en panoramafoto’s maken. Daarnaast schakel je snel tussen foto- en videomodus. De kwaliteit is uitstekend. Foto’s zijn kleurrijk en vol detail dankzij het diafragma van f/2.2 en video’s ogen scherp (1080p) en vloeiend. Daarnaast is er een HDR-modus aanwezig die zorgt dat je foto’s perfect belicht zijn.

iPhone 5S camera

Op papier is de 16-megapixel-camera op de Galaxy S5 beter, hoewel het diafragma van f/2.2 identiek is. In de praktijk schiet de S5 camera ook scherpe plaatjes en doorsnee gebruikers zullen weinig verschil zien. Verschillen zijn wel merkbaar in de camera-app: die is stukken uitgebreider, maar daardoor ook wat minder overzichtelijk. Neem je echter de moeite om de camera-app door te spitten, dan kom je belangrijke features tegen zoals slowmotion, HDR (voor foto’s én video’s) en de optie om in 4K te filmen. Heb je een televisie die 4K ondersteunt, dan kun je filmpjes met een maximale resolutie van 3840 bij 2160 pixels op het beeld toveren. Indrukwekkend!

Als het puur aankomt op mogelijkheden, dan is de Galaxy S5 camera duidelijk de winnaar. Qua gebruiksgemak zouden we misschien eerder gaan voor de camera-app van de iPhone 5S, ondanks dat deze foto’s en video’s met een lagere resolutie schiet.

Software: iOS versus Android

iOS en Android verschillen van elkaar als dag en nacht, maar het is duidelijk beide besturingssystemen sinds de laatste update enorm verbeterd zijn. Android heeft het voordeel van widgets, openheid en een grotere mate van aanpasbaarheid, terwijl iOS (na de laatste update althans) doorgaans wordt gezien als veiliger en soepeler. De app-stores voor beide platformen hebben een bijzonder groot aanbod aan apps, waarbij er in de Play Store iets meer gratis apps zijn om uit te kiezen. De belangrijkste games en apps voor sociale media, productiviteit en het weer zijn echter zowel in Google Play als de App Store te vinden.

Het is daarom goed om – voordat je de keuze maakt tussen Android of iOS – uitgebreid in een winkel te testen met de besturingssystemen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, waarbij ook meespeelt in hoeverre je al gebruikmaakt van het ecosysteem van Google (Gmail, Google Drive, Chrome) of Apple (iCloud, iTunes, Safari). Een overstap van het ene naar het andere systeem is vaak ingrijpend en betekent in sommige gevallen dat je op zoek moet naar alternatieven voor specifieke apps en diensten.

Accuduur

De accuduur van de iPhone 5S en Galaxy S5 zijn wat lastiger om te vergelijken, aangezien de toestellen op totaal verschillende besturingssystemen draaien en afwijkende schermen hebben. De Galaxy S5 is voorzien van een 2800 mAh-accu die een grotere capaciteit heeft dan die van de iPhone 5S (1560 mAh) en bovendien verwisselbaar is. Het scherm van de S5 is echter ook groter en scherper, waardoor het meer energie verbruikt dan het display van de iPhone. Puur kijkend naar de standby-tijd is de Galaxy S5 met 390 uur een duidelijke winnaar. De 250 uur van de iPhone 5S is minder, maar staat nog steeds gelijk aan 2 dagen gebruik voordat de telefoon weer aan de lader moet.

We verwachten dat het Samsung-toestel hier negen van de tien keer ruim overheen gaat, zeker als je de Ultra Power Saving-modus inschakelt. Hiermee wordt het beeld zwart-wit en zijn alleen nog belangrijke processen ingeschakeld. Met een volle acculading kun je circa 30 dagen vooruit: ongekend bij smartphones.

Galaxy S5 VS iPhone 5S: de specificaties

Snapdragon 801

De specificaties van de Galaxy S5 zijn – wederom op papier – beter dan die van de iPhone 5S. Eerstgenoemde heeft een 2,5GHz-quadcore-processor en 2GB aan werkgeheugen beschikbaar, terwijl de iPhone het doet met een 1,3GHz-dualcore-processor en 1GB aan werkgeheugen. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat de iPhone 5S over een 64-bit A7-processor beschikt, terwijl de Galaxy S5 het doet met een 32-bit Snapdragon 801-cpu. Momenteel zijn er nog weinig apps die hiervan gebruikmaken, waardoor de verschillen in de praktijk klein zijn. Bovendien hebben beide telefoons hardware die op een andere manier is afgestemd op het besturingssysteem. In de praktijk zijn ze dan ook allebei bijzonder vlot; in het navigeren door de interface, browser en bij het starten van apps zijn geen vertragingen merkbaar. Tevens kennen ze allebei 4G-ondersteuning; ook niet geheel onbelangrijk in 2014.

Voor wat betreft opslaggeheugen is het belangrijk om te weten dat dit bij de iPhone 5S niet is uit te breiden. Je moet dus vooraf bepalen hoeveel opslagruimte je denkt nodig te hebben. De Galaxy S5 beschikt standaard over 16GB, waarvan ongeveer de helft beschikbaar is voor de gebruiker. Middels een micro-sd-kaartje kun je het opslaggeheugen uitbreiden tot maximaal 128GB.

Conclusie

Android iOS

>De keuze tussen de Galaxy S5 en de iPhone 5S is er eentje tussen platform (Android of iOS), design en onderscheidende elementen. Puur op specificaties is de Galaxy S5 op vrijwel alle fronten beter, maar het toestel is minder compact en totaal anders in gebruik. De iPhone 5S is kleiner en lichter, maar heeft een inferieur scherm en een mindere camera. Op het gebied van gebruiksgemak is het Apple-toestel in sommige opzichten beter, maar de Galaxy S5 biedt weer meer opties en is veelzijdiger. Vanaf 11 april is het Samsung-toestel verkrijgbaar in Nederland en België voor een adviesprijs van 699 euro. De iPhone 5S werd op 25 oktober geïntroduceerd voor 699 euro, maar is in combinatie met uitgebreide 2-jarige abonnementen gratis te bestellen.

iPhone 5S of Galaxy S5 kopen

Wil je een nieuwe iPhone kopen, maar weet je niet waar je terecht kunt voor de beste toestellen en aanbiedingen? iPhoned.nl (onze zustersite) heeft alle opties en prijzen om een iPhone 5S met abonnement te kopen op rij gezet, check:

Ben je overtuigd van de Galaxy S5, check dan hieronder de meest actuele Galaxy S5 aanbiedingen en mogelijkheden om het toestel te kopen:

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy S5 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen

→ Lees ook onze vergelijking van de HTC One vs iPhone 5S

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu