De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Samsung Galaxy S5 versus iPhone 6: toptoestellen vergeleken

Gijs Ettes
18 september 2014, 19:00
10 min leestijd
Samsung Galaxy S5 versus iPhone 6: toptoestellen vergeleken
Samsung Galaxy S5 VS iPhone 6

Het zal je niet zijn ontgaan dat Apple onlangs twee nieuwe iPhones heeft gelanceerd. De iPhone 6 Plus is het best te omschrijven als Apple’s antwoord op de Galaxy Note-reeks, terwijl de iPhone 6 met zijn 4,7 inch-scherm meer de concurrentie moet aangaan met toestellen als  de Galaxy S5 en Galaxy Alpha. De kleinere iPhone heeft een 4,7 inch-scherm dat dus exact dezelfde grootte heeft als die van de Alpha.

We verwachten echter dat de meeste consumenten die een nieuwe smartphone mogen uitkiezen, zullen twijfelen tussen de Galaxy S5 en de iPhone 6. De toestellen zijn op een aantal fronten vergelijkbaar, maar vertonen ook de nodige verschillen qua design, interface en mogelijkheden. In deze Galaxy S5 vs iPhone 6-vergelijking leggen we de vlaggenschepen naast elkaar en laten we je zien waar je op moet letten in je keuze.

Lees verder na de advertentie.

Design: premium of waterbestendig

Galaxy S5 vs iPhone 6 2

Wat ontwerp betreft, wijken de Galaxy S5 en iPhone 6 misschien nog wel het meest af. De smartphone van Samsung heeft een groter scherm en is stof- en waterbestendig, wat zijn weerslag heeft op de afmetingen van het toestel. De S5 meet 142 bij 72,5 bij 8,1 millimeter en is daarmee langer, breder en dikker dan de iPhone 6. De Apple-telefoon is met 138 bij 67 bij 6,9 millimeter relatief compact en een stuk dunner. Daarnaast is hij 16 gram lichter, ondanks de gebruikte materialen. Met 129 gram is de nieuwe iPhone minder zwaar dan vergelijkbare smartphones van dit formaat. De onlangs gelanceerde Galaxy Alpha doet het op dit vlak echter nóg beter met een gewicht van slechts 115 gram.

In tegenstelling tot de Galaxy S5 bestaat de iPhone 6 grotendeels uit aluminium en glas. Daardoor voelt de smartphone wat meer high-end aan dan de S5. Het voordeel aan de Samsung-smartphone is dat hij niet bang wordt van de elementen. Laat je hem (voor langere tijd) in een toiletpot plonsen, dan zal er geen schade optreden aan de interne hardware. Dat hoef je bij de iPhone 6 niet te proberen.

Galaxy S5 vs iPhone 6

Beide smartphones zijn overigens voorzien van een laag krasbestendig glas, waardoor je niet direct in paniek hoeft te raken als ze in aanraking komen met je sleutelbos. Een valtest van een aantal meter zullen ze nog steeds niet overleven, dus als je onhandig bent, is een hoesje geen overbodige luxe. Het nadeel daarvan is  weer  dat het afbreuk doet aan het design van de telefoon.

Het is lastig om te beoordelen welk van de twee het beste of mooiste design heeft, aangezien dat vooral  een smaakkwestie is. Vind je het belangrijk dat je smartphone een premium uitstraling heeft en wil je een dun en licht toestel, dan kun je het best voor de iPhone 6 gaan. Hecht je veel waarde aan een stof- en waterbestendige behuizing, dan is de Galaxy S5 de meer verstandige keuze. Stootschade is op de S5 dankzij het gebruik van plastic ook minder snel te zien.

Scherm: 4,7 inch versus 5,1 inch

Terwijl smartphoneschermen met een formaat van 5,5 inch in populariteit toenemen, zijn er nog genoeg consumenten die de voorkeur geven aan een compacter toestel met een kleiner display. Wat scherm betreft verschillen  de Galaxy S5 en iPhone 6 niet enorm, al is het verschil tussen 4,7 en 5,1 inch merkbaar. Wat ons betreft zijn ze allebei niet té groot en het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. Bekijk je veel video’s en lees je veel (lange) artikelen op je smartphone, dan is een scherm van minstens 5 inch aan te raden. Ben je veel onderweg en zit je smartphone de hele dag in je broekzak, dan is een display van rond de 4,5 inch waarschijnlijk prettiger. De iPhone 6  is tevens beter te hanteren voor wie kleinere handen heeft.

design_details_left_large

Behalve qua formaat wijkt ook de schermresolutie van de nieuwe iPhone af in vergelijking met die van de Galaxy S5. Dankzij de resolutie van 1920 bij 1080 pixels ogen foto’s, video’s en teksten superscherp. Bovendien maakt de Samsung-smartphone gebruik van een super-amoled-paneel, dat enorm helder en contrastrijk is, zelfs in direct zonlicht. De kleuren spatten van het scherm af en dat is bij een ips-paneel – waar de iPhone 6 van gebruikmaakt – een stuk minder. Beide displays hebben prima kijkhoeken, maar omdat de iPhone een schermresolutie van 1334 bij 750 pixels heeft, zijn bijvoorbeeld teksten op een uitgezoomde website minder goed leesbaar. Het gaat te ver om te zeggen dat het scherm onscherp is, maar de pixeldichtheid is bij de iPhone 6 aanzienlijk lager dan het geval bij de Galaxy S5 (326 ppi versus 432 ppi). Daarnaast zijn ips-schermen in de buitenlucht doorgaans minder goed afleesbaar.

productie Galaxy S5

Het super-amoled-scherm op de S5 heeft nog een voordeel dat te maken heeft met energiezuinigheid. Pixels kunnen zelf licht uitstralen en zijn dus niet afhankelijk van een verlichting vanaf de zij- of achterkant. Zwarte pixels worden uitgeschakeld, waardoor zwart ook écht zwart oogt. De S5 heeft een speciale spaarstand die diverse achtergrondprocessen uitschakelt en het display zwart-wit maakt, zodat je met een accupercentage van een paar procent nog uren vooruit kunt. Indrukwekkend!

Camera’s: wie heeft de beste?

camera_left_large

Samsung en Apple staan beide bekend om het feit dat ze zeer capabele smartphonecamera’s kunnen maken. Met de 8 megapixel-camera van iPhone 5S kun je prima kiekjes schieten, maar de camera in de nieuwe iPhone doet daar nog een schepje bovenop. De maximale resolutie van kiekjes is weliswaar niet toegenomen, maar er is een nieuwe sensor met grotere pixels aan boord, zodat je in situaties met weinig licht mooiere foto’s maakt. Zowel de front- als backcamera heeft een diafragma van f/2.2 en het is mogelijk om hd-video’s (1080p) met 30 of 60 frames per seconde te schieten. Houd er wel rekening mee dat alleen de iPhone 6 Plus beschikt over optische beeldstabilisatie.

De camera van de Galaxy S5 schiet foto’s met maximaal 16 megapixels en zou op papier dus ‘winnen’, maar bij het maken van mooie foto’s komt natuurlijk meer kijken. De sensor van de S5 heeft iets kleinere pixels, waardoor je in situaties met weinig licht in theorie minder goede foto’s schiet. In de praktijk zal het verschil waarschijnlijk niet enorm drastisch zijn. Bovendien heeft camera-app van Samsung aanzienlijk meer aanpassingsopties, zodat je zelf zaken als de iso-waarde en witbalans kunt tweaken. Beide smartphones hebben een dubbele ledflitser.

Galaxy S5 camera

Net als de iPhone 6 camera kun je slowmotion-video’s schieten, maar op het toestel van de nieuwe iPhone zul je geen 4K-modus vinden. Filmen in ultra-hd is er dus niet bij. Tot slot heeft de frontcamera van de S5 meer mogelijkheden; hij kan filmen in 1080p in plaats van 720p en schiet selfies met een maximale resolutie van 2 megapixels.

Op dit vlak geven we dan ook de voorkeur aan de Galaxy S5, aangezien de camera meer mogelijkheden biedt. Voor snelle fotografie is de uitgeklede camera-app van de iPhone niettemin prima.

Software: Android of iOS?

We noemden het al in onze Galaxy Note 4 vs iPhone 6 Plus-vergelijking: Android en iOS verschillen op diverse fronten  van elkaar. Eerstgenoemde is al sinds het begin in grotere mate aanpasbaar en open, terwijl iOS volgens velen veiliger, soepeler en gemakkelijker werkt. Daar valt zeker wat voor te zeggen, al beginnen de platformen steeds meer op elkaar te lijken. Beide bieden widgets, toetsenborden van derde partijen, een notificatiecentrum, snelle instellingen en een enorm aanbod apps. De meeste populaire apps zijn zowel in de App Store als Google Play gratis te vinden.

Ook kun je zowel met Android als iOS multitasken, al biedt Samsung de mogelijkheid om ook daadwerkelijk meerdere apps op hetzelfde scherm te tonen. Wat instellingen betreft is er meer om aan te passen en uit te kiezen op de S5, al kan het aantal opties wat overweldigen. Daarom is het goed om – voordat je de keuze maakt tussen Android of iOS – uitgebreid in een winkel te testen met beide platforms.

Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen, waarbij ook meespeelt in hoeverre je al gebruikmaakt van het ecosysteem van Google (Gmail, Google Drive, Chrome) of Apple (iCloud, iTunes, Safari). Een overstap van het ene naar het andere systeem is vaak ingrijpend en betekent in sommige gevallen dat je op zoek moet naar alternatieven voor specifieke apps en diensten. Voor betaalde apps geldt dat je ze opnieuw moet downloaden, dus houd daar rekening mee.

Specs: troeft de Galaxy S5 de iPhone 6 af?

Galaxy S5 update

Of je nu gaat voor de Galaxy S5 of de iPhone 6; met beide smartphones haal je een krachtig toestel in huis. Puur kijkend naar specs troeft de S5 de nieuwe iPhone af. Zo is er op papier een krachtigere 2,5GHz-quadcore-processor aan boord en twee keer zoveel werkgeheugen (2GB). Beide smartphones zijn verkrijgbaar met minimaal 16GB aan opslagruimte, al kun je de iPhone ook met 64 of 128GB aan opslag kopen. Dat is wel zo prettig aangezien het geheugen in tegenstelling tot de S5 niet is uit te breiden met een micro-sd-kaartje.

Het is echter niet zo dat de iPhone 6 trager is dan de S5. Omdat de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd, zal er in de praktijk weinig verschil merkbaar zijn. Ook met de grafische kracht van de nieuwe iPhones zit het wel snor  dankzij de Metal-technologie, die zorgt dat  games efficiënter om kunnen gaan met de beschikbare hardware. Het gevolg is dat er meer objecten tegelijk op het scherm getoond kunnen worden zonder dat er haperingen merkbaar zijn. De Galaxy S5 is dankzij de Adreno 330-gpu ook zeer geschikt voor gaming en op dit vlak ontlopen de toestellen elkaar weinig.

De iPhone 6 is overigens het eerste Apple-toestel dat over nfc beschikt. Daarmee kun je – net als het geval bij de Galaxy S5 – contactloze betalingen uitvoeren. In tegenstelling tot het Samsung-toestel wordt PayPal echter nog niet ondersteunt. Op de S5 kun je middels je vingerafdruk betalingen verrichten. Bij de nieuwe iPhones blijft het afwachten of en wanneer het betalingsplatform Apple Pay beschikbaar wordt.

largest_hero_xlarge

Tot slot willen we kort stilstaan bij de accuduur van beide telefoons. Hoewel iPhone 6 Plus een krachtigere batterij en een betere accuduur heeft dan zijn voorgangers, is de accuduur van de iPhone 6 nagenoeg gelijk aan die van de iPhone 5S. Kijken we naar de standby-tijd, dan legt de Apple-telefoon het duidelijk af tegenover de Galaxy S5 (250 uur versus 390 uur). Daarbij komt ook nog eens de eerder genoemde spaarstand waarover de S5 beschikt: met een volle acculading kun je zo’n dertig dagen vooruit en dat is bij smartphones ongekend.

Galaxy S5 vs iPhone 6: conclusie

Hoewel de keuze voor een Galaxy S5 of iPhone 6 op vlakken als het design en de interface aankomt op smaak, zijn er toch een aantal doorslaggevende factoren  waarop het ene toestel beter is dan het andere. De iPhone 6 is bijvoorbeeld beter te hanteren en heeft een dunner, meer premium aanvoelend design. De Galaxy S5 is op zijn beurt stof- en waterbestendig en voorzien van een groter en beter scherm.

Op het gebied van prestaties en gebruiksgemak ontlopen de telefoons elkaar weinig, maar wat ons betreft is de accuduur een belangrijk punt om  mee te nemen in je overweging. De S5 scoort op dat vlak gewoonweg beter en kan met de spaarstand ingeschakeld aanzienlijk langer mee. Het toestel is bovendien voordeliger verkrijgbaar, zoals je kunt zien in onderstaand overzicht.

→ Welke smartphone heeft jouw voorkeur en welke features zijn volgens jou doorslaggevend? Laat het ons weten!

Galaxy S5 vs iPhone 6: de prijzen

Waar de iPhone 6 begint bij 699 euro voor het model met 16GB is de Galaxy S5 al voor minder dan 500 euro verkrijgbaar. Niet zo gek natuurlijk, aangezien het toestel langer op de markt is. Hieronder kun je de beste aanbiedingen checken voor het Samsung-toestel in combinatie met een abonnement. De nieuwe  iPhone 6 met abonnement  (of iPhone 6 Plus met abonnement) kopen kan vanaf 26 september aanstaande, maar als  je interesse hebt kun je het toestel beter al vrijdag reserveren.

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy S5 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu