We schreven er al eerder over: de winstcijfers van Samsung lieten in 2014 te wensen over, deels wegens de tegenvallende verkopen van de Galaxy S5. Kan de Samsung Galaxy S6 het tij keren voor de smartphonetak van het bedrijf?
Lees verder na de advertentie.
Samsung heeft het moeilijk
Samsung noteerde het afgelopen jaar zijn laagste winst in drie jaar tijd, wat enerzijds is te wijten aan het succes van Apple en smartphonemakers uit China en anderzijds aan de tegenvallende verkoop van de Galaxy S5. Dat toestel verkocht uiteindelijk 40 procent minder dan verwacht, waardoor het aandeel van de smartphonetak in de winst van Samsung flink omlaag ging. Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakte weliswaar nog steeds dikke winst (19 miljard euro over 2014), maar ziet de concurrentie van bedrijven als Huawei, Lenovo en Xiaomi flink toenemen.
In 2015 snijdt Samsung dan ook in het portfolio smartphones dat het bedrijf uitbrengt. Voor de Galaxy S6, die naar verwachting begin maart wordt aangekondigd, heeft dat weinig gevolgen. Toch zullen er een aantal zaken moeten worden veranderd, wil Samsung voorkomen dat de S6 hetzelfde lot is beschoren als zijn voorganger.
Zo kan de Galaxy S6 succesvol worden
1. Scherpere prijs
LG heeft met de introductie van de LG G3 aangetoond dat high-end smartphones niet per se enorm duur hoeven te zijn en ook telefoonmakers als OnePlus en Huawei boekten het afgelopen jaar succes met betaalbare vlaggenschepen die veel waar voor hun geld bieden.
We zouden dan ook graag zien dat Samsung iets doet aan de prijs van de Galaxy S6. De S5 kostte bij verschijning maar liefst 699 euro en heeft ook nu nog een prijs van om en nabij de 500 euro. En dat terwijl de smartphone omgerekend 217 euro kost om te produceren. Kom op Samsung, er kan toch wel iets van die adviesprijs af?
2. Premium uitstraling
Dit verbeterpunt ligt in het verlengde van het vorige. Want ondanks dat de Galaxy S5 een fiks prijskaartje heeft, voelt hij niet bepaald duur of premium aan. Dat komt vooral door de behuizing van plastic en het achterklepje met het oubollige putjesmotief. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een HTC One M8 is wel dat de behuizing waterbestendig is en de batterij verwisseld kan worden.
Maar van een toestel van 600 of 700 euro verwachten we meer. Geruchten gaan dat de Galaxy S6 eindelijk wordt voorzien van een metalen behuizing, al is dat nog allerminst zeker. Hetzelfde werd namelijk ook verwacht van de Galaxy S5. Metaal zou er wel voor kunnen zorgen dat het toestel een meer premium uitstraling krijgt die onderscheidend is in vergelijking met de plastic telefoons uit China. Sowieso willen we wat design betreft weer eens wat anders: de laatste drie Galaxy S-toestellen zagen er immers vrijwel identiek uit.
3. Minder nutteloze toevoegingen
Samsung moet stoppen met het toevoegen van nutteloze gimmicks
De Galaxy S5 zit tjokvol toevoegingen, waaronder een vingerafdrukscanner, een hartslagmeter en talloze Samsung-apps die je normaal gesproken niet in Android vindt. Dat er veel functies zijn, blijkt wel uit het instellingenmenu waar maar liefst 60 (!) opties zijn te vinden. Veel van de apps en toevoegingen zijn echter niet bijster nuttig en zorgen er alleen voor dat van de 16GB opslag nog zo’n 8,7GB beschikbaar blijft. Daarbij vinden we de hartslagmeter niet echt accuraat en maakt de vingerafdrukscanner het lastig om met één hand het toestel te ontgrendelen.
We hopen dat Samsung bij de Galaxy S6 meer focust op zaken die echt belangrijk zijn voor de gebruiker en het aantal geinige, maar nutteloze toevoegingen tot een minimum beperkt. Denk aan de kwaliteit van de camera, een langere accuduur en een meer gebruiksvriendelijke interface; dat zijn onderdelen die zeker nog voor verbetering vatbaar zijn.
4. Meer Lollipop, minder TouchWiz
Het lijkt er gelukkig op dat Samsung met de Galaxy S6 de focus weer te pakken heeft, aangezien de fabrikant mogelijk de TouchWiz-schil die over Android ligt, gaat versimpelen. TouchWiz moet meer gaan lijken op stock Android, waarbij onnodige features worden verwijderd en de belangrijkste features van Android worden verbeterd. Samsung zou de interface van de Nexus 6 (stock Android 5.0) daarbij als uitgangspunt nemen en dat is wat ons betreft alleen maar goed nieuws.
De afgelopen jaren is TouchWiz vaak bekritiseerd, omdat de skin Android trager zou maken. Bovendien kan het kleurrijke design maar weinig gebruikers bekoren. Ook wij vinden deze te druk en onoverzichtelijk en dat is vooral voor beginnende gebruikers een groot nadeel.
5. Betere accuduur
De accuduur van Samsung-smartphones is in 2014 al sterk verbeterd, wat vooral is te danken aan de extra besparende energiemodus. Deze biedt vooral bij toestellen met amoled-schermen voordelen, aangezien niet alleen overbodige processen worden gestopt, maar ook het scherm overschakelt naar grijstinten.
Dit jaar mag de fabrikant er wat ons betreft nog een schepje bovenop doen, bijvoorbeeld door een grotere accu te implementeren, de software te optimaliseren en energiebesparende mogelijkheden te verbeteren. Het is namelijk nog steeds wachten op de eerste Android-smartphone die ook bij zwaar gebruik langer dan anderhalve dag meegaat.
Denk jij dat de Samsung Galaxy S6 succesvol wordt? Laat in de comments weten waarom!
Het laatste nieuws over de Galaxy S6
Meer lezen over het aankomende topmodel van Samsung? Check dan onze Samsung Galaxy S6-overzichtspagina. Hieronder vind je de laatste nieuwsberichten over de smartphone.