Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Waarom de Galaxy S7 Edge Rick’s favoriete smartphone van 2016 is

Rick van der Veer
28 december 2016, 19:15
4 min leestijd
Waarom de Galaxy S7 Edge Rick’s favoriete smartphone van 2016 is

Na altijd een Google Nexus-purist te zijn geweest gaf ik Samsung dit jaar nog een kans met de Galaxy S7 Edge. In dit artikel lees je waarom ik het de beste smartphone van 2016 vind.

Lees verder na de advertentie.

Galaxy S7 Edge beste Android

Dat je Android in allerlei smaken op verschillende toestellen kunt krijgen, staat vast. Mede doordat Android vanaf het begin af aan door Google open is gehouden, hebben smartphonefabrikanten zich kunnen onderscheiden van elkaar. Niet alleen door andere hardware aan te bieden dan de concurrent, maar ook door Android een eigen sausje mee te geven op softwaregebied.

Door de jaren heen ben ik persoonlijk niet erg gecharmeerd geweest van de skins die fabrikanten over Android heen drapeerden. Ik was dan ook groot fan van Googles Nexus-programma en heb met veel plezier een Nexus S en een Nexus 6 gebruikt.

Galaxy S7 Edge beste Android

Toch besloot ik dit jaar Samsung nog een kans te geven met de Galaxy S7 Edge. Na in het verleden een Galaxy Note 2 te hebben gebruikt leek het me interessant experiment om te kijken hoe ver Samsung gekomen is sinds dat toestel.

Hardware: meer rekenkracht dan nodig

De reden voor mij om een Galaxy S7 Edge aan te schaffen, hing samen met de krachtige hardware die Samsung in het toestel gestopt heeft. Naast het luxe design aan de buitenkant is het toestel één van de krachtigste Android-toestellen ooit, zelfs nu hij alweer bijna een jaar op de markt is. Op gebieden als pure rekenkracht, accuduur en algehele betrouwbaarheid heeft het toestel me nog niet in de steek gelaten.

Galaxy S7 Edge beste Android

Vooral de camera van de Galaxy S7 Edge heeft veel indruk achtergelaten. Door te dubbelklikken op de homeknop opent de camera-app razendsnel, en zelfs zonder veel verstand te hebben van fotografie kun je prachtige plaatjes schieten. Dat was in het verleden wel anders: de camera op de Nexus 6 liep vaak vast, en had bij lange na niet zo’n goede sensor als die in de Galaxy S7.

Software: subtieler dan voorheen

Ook op softwaregebied stond het toestel me niet tegen. Ondanks dat ik in eerste instantie niet zat te wachten op TouchWiz viel het me mee in hoeverre Samsung aanpassingen aan Android gemaakt heeft. Zo zijn het notificatie- en vergrendelscherm nagenoeg hetzelfde als stock-Android, al zijn de systeem-apps en launcher natuurlijk wel door Samsung zelf gemaakt. Met Nova Launcher, een Material Design-thema voor het toestel en een reeks aan Google-apps merk je eigenlijk maar weinig van wat Samsung aangepast heeft aan Android.

Het zijn vooral de kleine dingetjes die Samsung in TouchWiz stopt die me aanspreken. Zo kun je ervoor zorgen dat het scherm niet per ongeluk aangaat in je broekzak, gaat je notificatielampje feller schijnen bij meer omgevingslicht en kan de rand van het gebogen scherm je notificaties tonen als je er overheen veegt. Ideaal om te checken of dat ene WhatsApp-bericht de moeite waard is om je scherm voor aan te zetten.

Galaxy S7 Edge beste Android

Grootste gemis: update-beleid

Als liefhebber van stock-Android is het grootste gebrek van de Galaxy S7 Edge waarschijnlijk niet heel verrassend: Android-updates. Android 7.0 Nougat werd in augustus uitgebracht, maar is nog altijd niet terug te vinden op de S7 Edge, ondanks dat het één van de populairste Android-toestellen van het jaar is. Samsung heeft dan wel een bètaprogramma lopen om een testversie van de software beschikbaar te maken, maar deze is niet officieel in Nederland beschikbaar.

Er moet wel een positieve kanttekening bij Samsungs updates worden geplaatst. Qua beveiligingsupdates doet het bedrijf het uitstekend wat de Galaxy S7 betreft. Sinds het toestel op de markt kwam, heeft Samsung maandelijks de nieuwste veiligheidsupdates van Google naar de S7 gebracht. Dat maakt de smartphone op dat gebied één van de veiligste van het moment.

Tegenvaller: Cyanogen

Het is nog maar een paar dagen geleden dat het nieuws naar buiten kwam dat Cyanogen stopt, maar het is voor mij één van de grootste tegenvallers van het jaar. Door wanbeleid en het tegenvallende succes van CyanogenOS kon het commerciële bedrijf achter CyanogenMod niet langer meer zaken blijven doen. Ook de website en overige infrastructuur van de custom rom zelf zijn door het besluit uit de lucht gehaald.

Er is gelukkig hoop voor custom rom-gebruikers. Een groot deel van het team dat achter CyanogenMod zat heeft een nieuw project opgezet dat verder gaat met de ontwikkeling van de software. Onder de naam LineageOS gaat het open source-project verder, waarbij voor nu nog de basis van CyanogenMod gebruikt wordt. In de toekomst zou het project zelfstandige software moeten worden zonder bemoeienis van bedrijven.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S7 Edge
Samsung Galaxy S7 Edge

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu