De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Uitleg: dit betekenen de features van gaming smartphones

Rens Blom
12 april 2019, 15:01
6 min leestijd
Uitleg: dit betekenen de features van gaming smartphones

Er verschijnen steeds meer gaming smartphones. Die zien er doorgaans opvallend uit en hebben tal van features om je game-ervaring te verbeteren. Handig, maar waar staan al die termen en afkortingen voor? Android Planet legt de populairste features van gaming smartphones uit.

Lees verder na de advertentie.

Gaming smartphone features uitgelegd

In april staat Android Planet in het kader van gaming. Van de beste gaming smartphones tot leuke games en handige apps: alles komt voorbij. In dit artikel leggen we uit welke features je vindt op populaire gaming toestellen en wat ze (niet) doen.

Fabrikanten schermen namelijk graag met unieke prestaties, holle marketingleuzen en moeilijke termen, maar die maken het niet altijd duidelijk wat smartphones precies kunnen. Erwin vroeg zich daarom al af of de gaming smartphone wel een nuttige innovatie is.

Scherm: wat is de ververssnelheid?

Het scherm van je smartphone is één van de belangrijkste onderdelen. Je kijkt ernaar en raakt het aan, dus je wil een goed display. Tal van kenmerken bepalen de kwaliteit van het scherm. Denk aan de resolutie, het paneeltype, de kleurkalibratie en kraswerende laag. Een minder bekend onderdeel dat bijdraagt aan de weergave, is de ververssnelheid.

De ververssnelheid wordt uitgedrukt in Hertz (Hz) en geeft aan hoeveel keer per seconde het display zich ververst. Hoe hoger de ververssnelheid, hoe vloeiender de bewegingen op het scherm ogen. Het bladeren door teksten, wisselen tussen apps en spelen van games ziet er allemaal prettiger uit op een toestel met een hoge ververssnelheid. Bijna alle smartphones hebben een 60Hz-scherm – niet ideaal voor gaming.

Razer Phone 2 kopen

De meeste gaming toestellen gebruiken daarom een display met een hogere ververssnelheid. ASUS verkoopt de ROG Phone (90Hz) en een handvol andere merken biedt smartphones aan met 120Hz-schermen. Denk bijvoorbeeld aan de Razer Phone en Razer Phone 2.

Handig, maar er kleeft ook een nadeel aan die hogere ververssnelheden. Omdat het scherm zich veel vaker ververst, gaat de accu sneller leeg. Om die reden laat Razer je kiezen tussen 90Hz en 120Hz, zodat je zelf kan kiezen of je de ververssnelheid of accuduur belangrijker vindt.

Dolby Atmos voor beter geluid

Of je tijdens het gamen nu een hoofdtelefoon op hebt of het geluid uit de speaker laat komen: de geluidskwaliteit draagt bij aan je game-ervaring. Fabrikanten weten dit en stoppen hun gaming toestellen daarom vol met audiotechnieken die een betere geluidskwaliteit beloven. Zo zijn er smartphones met Dolby Atmos, een audiotechniek die op een slimme manier surround-geluid mogelijk maakt.

Dit betekent dat het klinkt alsof het geluid van verschillende kanten komt, alsof er meerdere speakers om je heen staan. Natuurlijk is het Dolby Atmos-effect beperkt als je via de luidspreker van je toestel luistert, maar met een (goede) koptelefoon werkt de techniek alleraardigst.

Fabrikanten moeten zelf Dolby Atmos-ondersteuning in hun smartphones bouwen. Het assortiment van toestellen met deze techniek is niet heel groot, aldus de Dolby-website. Er zijn slechts een paar gaming modellen geschikt: de Razer Phone en Razer Phone 2. Andere, niet op gaming gerichte, toestellen met Dolby Atmos-ondersteuning zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9, Note 9 en S10. De Sony Xperia 1 en Huawei P30 Pro zijn ook compatibel.

Samsung Galaxy S10

Een ander punt waar gaming smartphones zich mee onderscheiden van reguliere toestellen, zijn de speakers. De meeste smartphones hebben één kleinere speaker, bijvoorbeeld onderop. Gaming modellen beschikken doorgaans over twee speakers (stereogeluid), die vaak ook onder en boven het scherm zitten. Deze keuzes resulteren in meer geluid dat bovendien recht op je afkomt. Handig, al zegt het weinig over de geluidskwaliteit.

De voor- en nadelen van een booster-app

De meeste op gaming gerichte smartphones hebben ook een vooraf geïnstalleerde ‘booster’-app. De precieze naamgeving verschilt per merk, maar de werking is over het algemeen hetzelfde. Fabrikanten raden aan de booster-app te starten voordat je gaat gamen. Zo’n booster-app leegt doorgaans het werkgeheugen en schroeft de prestaties van de processor op tot het maximum, allemaal zodat je game soepel draait.

Mooi, al helpen de booster-apps niet altijd. Bovendien heeft het geforceerd afsluiten van apps (het legen van het werkgeheugen) niet per se nut. Het Android-systeem doet dit zelf als het nodig is. Geforceerd apps sluiten is een (onnodige) belasting van de accu, redeneren experts. En dat een booster-app tijdelijk alles uit de processor haalt, is goed voor de prestaties, maar ook minder voor de accuduur. Een processor op topsnelheid schakelt accubesparende functies uit, waardoor je accu sneller leegloopt.

ASUS ROG Phone release

Gamemodus laat je rustig spelen

Als je lekker aan het gamen bent, wil je niet gestoord worden door niet-belangrijke notificaties. De meeste gaming toestellen hebben daarom een speciale feature die je rustig laat spelen. Op sommige toestellen moet je zo’n gamemodus zelf inschakelen, andere smartphones doen dit automatisch als ze merken dat je een game opstart.

Over het algemeen blokkeert een gamemodus meldingen van andere apps, inkomende oproepen uitgezonderd. Wil je tijdens het gamen notificaties ontvangen van een specifieke app, dan kun je dit vaak aangeven in de instellingen.

Na enthousiaste reacties van gamers vindt de gamemodus ook zijn weg naar meer normale toestellen. Samsung voorziet zijn smartphones van zo’n functie, net als bijvoorbeeld OnePlus. Heeft jouw toestel geen gamemodus? Kijk dan eens naar Gaming Mode, een gratis app die op veel Android-smartphones werkt.

Zo blijft je toestel cool

Elke smartphone heeft een koelsysteem dat componenten als de processor koel houdt. Dit is heel belangrijk omdat deze onderdelen warmer worden bij intensief gebruik. Zonder goede koeling zouden ze zo warm worden dat bijvoorbeeld de processor uit zelfbescherming vertraagt, en de accu zichzelf uitschakelt om oververhitting te voorkomen. Er zijn diverse vormen van koeling.

Sommige gaming smartphones gebruiken liquid cooling: een watergekoeld systeem met hittepijpjes dat componenten op een acceptabele temperatuur houdt als jij een zware game speelt. Onder andere de Xiaomi Black Shark 2 heeft zo’n systeem. Waterkoeling is ook populair onder toestellen die zich niet per se richten op gaming, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 9.

lg v50 thinq 5g preview

Er zijn ook gaming smartphones met zogeheten vapor chamber cooling. Deze koelingsvorm gebruikt geen losse hittepijpjes maar één grotere behuizing met een technische binnenkant. Een goede vapor chamber-koeling is volgens experts vergelijkbaar met een degelijk watergekoeld systeem. Enkele gaming toestellen die de vapor chamber-techniek gebruiken zijn de LG V50 ThinQ 5G, de Razer Phone 2 en ASUS ROG Phone.

Wat betekent RAM?

Net als koeling is werkgeheugen iets wat je in elke smartphone terugvindt. De hoeveelheid verschilt echter, en dat merk je in de praktijk. Werkgeheugen wordt in het Engels aangeduid als Random Access Memory, ofwel RAM. Het werkgeheugen bewaart tijdelijke bestanden. Op een smartphone zijn dat vooral apps en games. Genoeg RAM is belangrijk om vlot te wisselen tussen recent gebruikte apps. Hoe groter het werkgeheugen (in gigabytes), hoe meer apps er op de achtergrond open blijven.

Smartphones worden steeds krachtig en veelzijdiger, en krijgen (mede daarom) steeds meer RAM. Aan de ene kant is dit positief omdat recent gebruikte apps minder snel worden afgesloten, terwijl anderzijds de accuduur iets terugloopt omdat deze apps op de achtergrond energie verbruiken.

De meeste high-end smartphones hebben 6 of 8GB werkgeheugen. Er zijn ook gaming toestellen met deze configuraties, maar 10 of 12GB is ook mogelijk. Zo verkoopt OnePlus een speciale McLaren-editie van de 6T met 10GB RAM en biedt Xiaomi de Black Shark 2 aan met 12GB.

Welke features vind jij belangrijk als het gaat om een gaming smartphone? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. Check ook ons overzicht met de beste Android-games, als je iets te spelen zoekt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu