Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Opinie: Zijn gaming smartphones een power up of niet?

Erwin Vogelaar
21 november 2018, 19:24
3 min leestijd
Opinie: Zijn gaming smartphones een power up of niet?

Voor Android was 2018 onder andere het jaar van de gaming smartphone. Is dit een blijvende categorie of een wanhopige poging tot innovatie?

Lees verder na de advertentie.

Gaming smartphones opinie: power up of game over

Eén van de duidelijke Android-trends in 2018 is de gaming smartphone. Hoewel er al eerder pogingen zijn gedaan om smartphones op de markt te zetten voor gamers, stappen meerdere grote fabrikanten dit jaar tegelijk in de game-arena.

Gaming smartphones zijn Android-toestellen met een focus op het spelen van games. Dat betekent dat de specs, software en accessoires zijn afgesteld om je een zo’n goed mogelijke game-ervaring te bieden. Denk aan een hogere ververssnelheid van het scherm, beter koelsysteem en meer opties voor besturing.

Onder andere zijn er nu gaming smartphones van Xiaomi, ASUS en Razer op de markt. Ook Huawei komt met een eigen smartphone voor gamers. Lees meer over deze gaming smartphones.

Wat heb je er aan?

Maar gaat het in dit geval puur om marketingpraat, of bieden deze gaming smartphones daadwerkelijk een voordeel? Op de meeste high end-smartphones kun je toch zonder problemen een spelletje spelen? Dat klopt, maar als je de beste prestaties wil en zo comfortabel mogelijk wil spelen, dan is een gaming smartphone een interessant stapje omhoog.

Denk alleen al aan de extra sterke koeling. De gemiddelde Android-telefoon wordt snel warm als je een grafisch zware game speelt. Smartphones zoals de ASUS ROG hebben al een sterkere interne koeling, maar laten je ook nog eens een extra ventilator aan de smartphone klikken. Daardoor blijft niet alleen het toestel koel, maar voel je ook op je handen een briesje.

gaming smartphones opinie

Of kijk naar de besturing. Deze smartphones hebben vaak goed gemaakte accessoires met knoppen, zodat je niet gebonden bent aan het aanraakscherm. De ASUS ROG heeft zelfs twee ingebouwde air triggers die je zelf kunt instellen.

Daarnaast hebben gaming smartphones doorgaans een grotere accu dan andere toestellen, zodat je langer achter elkaar kunt spelen. Met de software van de toestellen kun je tevens de focus op prestaties leggen. Bij elkaar zijn dit dingen die je als fanatieke smartphonegamer in theorie goed kunt gebruiken.

Nintendo Switch

Aan de andere kant zijn dit geen goedkope toestellen. Ook zien ze er meestal vrij lomp uit. Voor hetzelfde geld kun je een mooie, high end smartphone kopen met vergelijkbare specs en waarschijnlijk veel snellere Android-updates. Of je koopt een goedkoop toestel en neemt een Nintendo Switch mee om onderweg te gamen. Toch is het meenemen van een Switch meer werk dan even je smartphone uit je broekzak halen.

Voor telefoons zijn natuurlijk veel meer games beschikbaar dan voor spelcomputers, maar bij het merendeel van deze spellen heb je niets aan een gaming smartphone. Deze toestellen zijn bedoeld voor games met stevige graphics, waarin behendigheid belangrijk is. Denk aan Fortnite en andere battle royale-games, maar ook racegames.

gaming smartphones opinie

Maar alleen al als we naar Fortnite kijken, dan is een gaming smartphone te rechtvaardigen. Als die game heel belangrijk voor je is en je kan wat geld besteden aan een nieuw toestel, waarom dan niet eentje nemen waar je onderweg het beste Fortnite op kunt spelen?

Rage of blijvend

Er valt dus wat voor en tegen deze nieuwe categorie smartphones te zeggen. Fabrikanten doen hun best om te innoveren, en de gaming smartphone is een logische reactie op de huidige markt. Mensen zijn steeds meer bereid om geld uit te geven voor smartphonegames, dus dan is er ook een goede kans dat ze bereid zijn om te betalen voor hardware.

Echt groot wordt de gaming smartphone waarschijnlijk niet, maar dat is ook niet nodig. Deze toestellen zijn bedoeld voor een niche en kunnen daar een klein succes hebben. Of er ruimte is voor vier verschillende gaming smartphones is wel twijfelachtig.

Zin om te gamen gekregen? Check dan onze top vijf Android-games van oktober.

Wat vind jij van gaming smartphones? Heb je er al een, of ga je er eentje kopen? Of vind je het helemaal niets? Laat van je horen in de reacties onder dit artikel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu