Gartner: ‘Android in 2012 populairder dan iPhone’

android logoAlweer optimistisch nieuws voor Android-fans: analisten van Gartner voorspellen dat Android in 2012 populairder is dan de iPhone. Android heeft volgens de glazen bol een marktaandeel van 14,5% in 2010 terwijl het iPhone OS rond die tijd op 13,7% zit. Het huidige marktaandeel van Android is 2%.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


De vraag is hoe analisten dergelijke cijfers tot op één cijfer achter de komma kunnen voorspellen. Android is in 2010 nog niet het grootste smartphone-platform. Dat is namelijk Symbian, met een marktaandeel van 39 procent. Dat Android het toch goed doet in de markt heeft te maken met de open licentie, die ontwikkelaars aantrekt en de keuze voor meerdere toestellen, waardoor consumenten keuze hebben uit een reeks smartphones van verschillende fabrikanten. Gartner voorziet dat er in 2010 zo’n 40 verschillende Android-toestellen op de markt komen.

Android heeft ook profijt van de keuze voor meerdere gebruikersinterfaces. Apple richt de aandacht op applicaties, Windows Mobile en Symbian focussen op taken en communitatie, terwijl Google ergens daar tussenin zit. Android en Apple pakken marktaandeel af van Palm en RIM.

De voorspelling voor 2010 op een rijtje:

  • Symbian (vooral Nokia): 203 miljoen toestellen, 39 procent marktaandeel
  • Google Android: 76 miljoen toestellen, 14,5 procent marktaandeel
  • Apple iPhone: 71,5 miljoen toestellen, 13,7 procent marktaandeel
  • Windows Mobile: 66,8 miljoen toestellen, 12,8 procent marktaandeel
  • RIM Blackberry: 65,25 miljoen toestellen, 12,5 procent marktaandeel
  • Linux-varianten: 28 miljoen toestellen, 5,4 procent marktaandeel
  • Palm webOS: 11 miljoen toestellen, 2,1 procent marktaandeel

Bron: 9to5mac, via: OneMoreThing

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.