Zo werkt de nieuwe incognitomodus van Gboard

Thomas Haenen
14 juli 2017, 13:44
2 min leestijd
Zo werkt de nieuwe incognitomodus van Gboard

De incognitomodus van Google Chrome is voortaan een stukje anoniemer. Googles eigen Gboard krijgt heeft nu zijn eigen anonieme modus.

Lees verder na de advertentie.

Gboard incognitomodus: zo werkt het

Chrome beschikt al sinds jaar en dag over een incognitomodus. Als je websites wil opzoeken zonder dat ze in je browsergeschiedenis blijven hangen, of je wil een site checken zonder ingelogd te zijn, dan biedt Chrome uitkomst. In theorie is deze incognitomodus ideaal om je internetactiviteiten af te schermen van familieleden, huisgenoten of andere mensen die mogelijk toegang hebben tot je telefoon.

Toch liet Chrome tot nu toe enkele sporen van je activiteiten achter op je toestel zelf, via het toetsenbord. Gboard, het standaard toetsenbord voor Android, beschikt over gepersonaliseerde typesuggesties. Gebruik je een woord regelmatig, dan duikt het al snel op in de suggesties. Dat geldt ook voor de incognitomodus. Veelgebruikte zoektermen in die modus verschijnen naar verloop van tijd ook tussen je Gboard-suggesties. Doei, anonimiteit.

Google Chrome Gboard incognitomodus

Dat probleem wordt nu door Google aangepakt. Gboard krijgt namelijk zijn eigen incognitomodus, die wordt geactiveerd zodra je Chrome in de modus zet. Terwijl de incognitomodus van Gboard aanstaat, worden er geen zoeksuggesties getoond en je zoekopdrachten ook niet onthouden. Gboard is overigens niet de eerste toetsenbord-app die desgewenst de automatisch suggesties tijdelijk kan uitschakelen. Zo biedt Swiftkey deze optie al een tijdje.

De functie was voorheen alleen in de Android 8.0 Developer Preview te vinden. Een update voor de Gboard-bèta die vannacht verscheen rolt de functie echter ook uit naar andere Android-versies. Deze update biedt daarnaast nog enkele andere kleine verbeteringen. Zo worden de verschillende Gboard-thema’s nu in een grid getoond, en is de snelkoppeling voor gifs direct in de balk boven het toetsenbord getoond.

Je kunt de modus alleen testen via de bètaversie van de app. De verwachting is dat de functie binnen enkele weken voor iedereen beschikbaar is. Je kunt Gboard gratis downloaden via onderstaande link naar de Play Store.

Download Gboard in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu