De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Ontwikkelaars: ‘Galaxy S8 niet geschikt voor Gear VR met 4K-resolutie’

Erwin Vogelaar
21 februari 2017, 14:55
3 min leestijd
Exclusief
Ontwikkelaars: ‘Galaxy S8 niet geschikt voor Gear VR met 4K-resolutie’

Samsung zet dit jaar fors in op virtual reality, onder andere met een verbeterde Gear VR voor de Galaxy S8. Maar ontwikkelaars zitten nog niet te wachten op de Gear VR 4K en augmented reality, zo blijkt uit een rondvraag van Android Planet.

Lees verder na de advertentie.

Gear VR 4K

Samsung werkt aan twee nieuwe versies van de Gear VR, waarvan de eerste waarschijnlijk tegelijk met de Samsung Galaxy S8 uitgebracht gaat worden. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is wat er precies verbeterd gaat worden, liggen er enkele mogelijkheden voor de hand. Ontwikkelaars betwijfelen echter of de Galaxy S8 daar krachtig genoeg is.

Het meest voor de hand liggend is de mogelijkheid om een smartphone met een 4K-scherm in de bril te schuiven. Het scherm van de smartphone zit in de Gear VR namelijk centimeters van onze ogen, dus een hoge resolutie zal een hoop verbeteren. Daarnaast denkt Samsung na over augmented reality voor een volgende versie van de bril. Veel app-makers zien nog niets in beide ontwikkelingen, zo laten ze aan Android Planet weten.

gear vr 4k

Een hogere resolutie kan veel doen voor de ervaring van virtual reality. Voor de Gear VR zijn de apps echter niet alleen afhankelijk van de resolutie, maar ook de overige hardware van de smartphone. App-makers zien 4K daarom nog niet als wenselijk. “Mobiele processoren moeten eerst een inhaalslag maken als we meer dan enkel de simpelste scènes willen renderen,” stelt Freeman Fan van Multiverse Entertainment (Dream Flight).

Ook andere ontwikkelaars vinden het nog te vroeg voor 4K. Zo stelt Keith O’Toole van Monster Paw (Coaster): “De processor moet echt krachtig genoeg zijn om meer pixels aan te sturen zonder in te leveren op de performance.” Simon Lauder van studio Coat Sink (Esper, Esper 2) beaamt dit: “Achter een 4K-scherm moet een sterkere gpu en grotere accu zitten om de kwaliteit van de games hetzelfde te kunnen houden.” De hoge resolutie van 4K-schermen zit dus complexere games in de weg.

Augmented reality

Ook voor augmented reality is het mogelijk nog te vroeg. Samsung zou volgens bronnen werken aan een headset die virtual en augmented reality combineert. Dan zou je virtuele objecten in de echte wereld kunnen tonen, vergelijkbaar met Pokémon GO of Microsofts Hololens.

De Galaxy S8 zal echter nog niet krachtig genoeg zijn voor een dergelijke headset. “Ik verwacht binnen de komende jaren nog geen ar-hardware voor consumenten,” vertelt Brian Fetter van Steel Crate Games (Keep Talking and Nobody Explodes). Er gaat volgens de ontwikkelaar eerst nog wat tijd overheen voordat de huidige beperkingen van deze technologie opgelost worden. Ook Freeman Fan ziet er niets in: “Ik denk dat augmented reality draait om het met een apparaat naar buiten gaan in plaats van het thuis te gebruiken. Met de huidige vormfactor van de Gear VR zie ik dat niet zitten.”

Om erachter te komen wat er met de nieuwe versie van de Gear VR wel nodig is voor betere apps, hebben we verschillende succesvolle Gear VR-ontwikkelaars gesproken. Hun ervaringen lees je later vandaag op Android Planet.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu