Geen 3,5mm headset op de G1: ook schuld van Apple?

Redactie
11 februari 2009, 18:34
2 min leestijd
Geen 3,5mm headset op de G1: ook schuld van Apple?
apple_headset

Verstokte HTC-gebruikers zullen dit een raar verhaal vinden. Op dit moment is overal op internet te lezen dat er geen multi-touch op de G1 zit, omdat Apple specifiek heeft gevraagd aan Google om het niet te doen. Maar er is nog meer functionaliteit waar Apple een handje in heeft gehad. John Gruber van Daring Fireball beweert dat een Apple-medewerker hem enkele maanden geleden heeft verteld, dat de standaard 3,5mm headset-aansluiting op de G1 ook niet mogelijk was, omdat Apple een patent heeft op het bedienen van knoppen via zo’n aansluiting.

Op de iPod en iPhone is het zo, dat je het afspelen van muziek kunt bedienen door op een knop van de headset te drukken: eenmaal klikken is pauzeren, tweemaal klikken is vooruit springen en driemaal klikken is achteruit springen.

Lees verder na de advertentie.

Blijkbaar is Google met Android ook zoiets van plan, maar heeft Apple ze gevraagd om het achterwege te laten op de G1. Daring Fireball schrijft:

Google showed Apple legal a pre-release prototype of the HTC G1, specifically to avoid patent-related disputes. According to my source, in addition to multi-touch, the other feature that Apple objected to was using a standard headphone jack. Apple apparently owns a patent on controlling software using buttons connected by a standard 3.5mm headphone jack (at least for music and video playback controls), and would not grant Google a license to the patent. Hence the G1`s use of a proprietary ExtUSB port rather than a standard 3.5mm headphone jack.

HTC-gebruikers zullen waarschijnlijk meteen “Bullshit!” roepen (of iets van soortgelijke strekking). HTC voorziet de Windows Mobile-toestellen die ze gebruiken al veel langer van mini-usb-aansluiting voor de headset. Het lijkt er meer op dat de beslissing bij HTC lag en niet bij Apple of Google.

Overigens heeft HTC nog steeds niet officieel opheldering gegeven waarom er een mini-usb-aansluiting op de G1 zit, in plaats van de veel universelere 3,5mm headset-aansluiting. Puur praktisch gezien zou je kunnen zeggen dat het een extra aansluiting scheelt, waardoor je een toestel compacter kunt maken. In plaats van twee aparte aansluitingen voor muziekluisteren/bellen en opladen kun je nu met één mini-usb-aansluiting toe.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

T-Mobile G1
T-Mobile G1
Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's