Geen Google meer voor Motorola Androids in China

Wouter Nijsen
26 maart 2010, 21:18
1 min leestijd
Geen Google meer voor Motorola Androids in China
Google China

Dat Google en de Chinese overheid geen vrienden meer zijn, is ondertussen geen geheim meer. Nadat Google wederom weigerde de resultaten van hun zoekmachine dusdanig te filteren zodat China niet in verlegenheid gebracht kan worden, lijkt er een definitieve breuk te zijn ontstaan. Google dacht het censuurprobleem te kunnen omzeilen door hun diensten voor China vanuit het iets progressievere Hong Kong te gaan aanbieden, maar ook daar probeert de alles controlerende Chinese overheid een stokje voor voor te steken. Dit alles zorgt er nu voor dat ook Android last lijkt te krijgen van het aanhoudende conflict. Het is immers mogelijk om een Google-zoekopdracht op een Android-telefoon te starten door in je homescreen de zoekknop te gebruiken. Motorola is de eerste fabrikant die voorzorgsmaatregelen neemt om hun Android-producten nog probleemloos in China te kunnen verkopen.

Voor hun Android-telefoons gaat Motorola namelijk Google vervangen voor een andere zoekmachine. Volgens Motorola gebeurt dit om licentietechnische redenen. Aannemelijker is echter dat dit onder druk van de Chinese operators gebeurt. Unicom, de tweede operator van China, heeft namelijk aangegeven alleen zaken te willen doen met fabrikanten die de Chinese wet- en regelgeving respecteren en naleven. Motorola biedt Android-gebruikers in China nu Baidu (de grootste Chinese zoekmachine) als alternatief aan. Later deze maand zal het tevens Bing Search and Maps van Microsoft gaan aanbieden.

Lees verder na de advertentie.

China gaat erg ver bij hun pogingen controle over het internet te houden. Als fabrikant lijkt het er op dat je geen andere keuze hebt dan de Chinese censuurvoorschriften te volgen, als je tenminste gebruik wilt kunnen blijven maken van het het enorme marktpotentieel dat deze grootmacht te bieden heeft. Gaat omzet voor alles, of zouden fabrikanten gezamenlijk tegengas moeten geven?

Via: nzherald

Afbeelding: Reuters

Categorie: Google
Thema's: Android, Google
Merk: Motorola

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's