De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Sony en andere fabrikanten geen kleine smartphones meer maken

Thomas Haenen
14 januari 2019, 13:15
3 min leestijd
Waarom Sony en andere fabrikanten geen kleine smartphones meer maken

Sony lijkt geen plannen te hebben voor een Xperia XZ4 Compact, waarmee mogelijk definitief het doek valt voor smartphones kleiner dan 5 inch. Dit is waarom handzame toestellen geen toekomst hebben.

Lees verder na de advertentie.

Geen kleine smartphones 2019: ook Sony stopt voorlopig

Na tegenvallende verkopen van Sony-smartphones in het afgelopen jaar gooit de fabrikant het roer om. Het bedrijf heeft nieuwe mensen aangesteld binnen de mobiele divisie. Het eerste resultaat van die nieuwe koers zien we eind februari op het Mobile World Congress. “We gaan nieuwe producten aankondigen op het MWC,” aldus Sony’s hoofd van marketing Don Mesa in gesprek met Digital Trends. “Wat we daar presenteren is een eerste stap in onze nieuwe richting.”

Waarschijnlijk wordt daar onder andere de Sony Xperia XZ4 gepresenteerd, een nieuw vlaggenschip met drie camera’s achterop. Waar we in ieder geval niet op hoeven te rekenen: een kleinere Xperia XZ4 Compact. Volgens Mesa is daar geen vraag naar: “Er is altijd ruimte voor andere formaten, maar mensen willen meer oppervlakte voor hun content tegenwoordig.”

sony xperia xz4 renders

Hoewel de topman de deur openlaat voor een comeback van de Compact in de toekomst, lijkt het voorlopig niet meer te gebeuren. De Xperia XZ2 Compact, die begin 2018 verscheen, is voor nu de laatste kleinere smartphone van het bedrijf. Dat betekent dat er geen grote fabrikanten meer zijn die high-end smartphones maken van kleiner dan 5 inch. Waarom is dat?

1. We doen steeds meer op onze smartphones

Don Mesa maakt een goed punt: we doen steeds meer met onze smartphones, en het zijn vrijwel allemaal dingen waarbij een groter display helpt. Films kijken, games spelen, teksten schrijven: wie wil er nog priegelen op een klein scherm?

We roepen graag allemaal dat we handzame, compacte mobieltjes willen. Maar fabrikanten zijn niet gek: die houden ook in de gaten waarvoor we onze smartphones het meeste gebruiken en passen hun ontwerp daarop aan. Er zijn steeds minder scenario’s en steeds minder gebruikers die baat hebben bij een klein scherm, dus dan zit er voor fabrikanten nog maar weinig anders op.

2. Meer onderdelen hebben meer ruimte nodig

Bijkomend probleem: onze smartphones worden steeds uitgebreider. Koop je een toestel van bijna duizend euro, dan wil je dat deze is uitgerust met de beste hardware. Dat betekent niet alleen een hele vlotte chipset, maar ook twee of meer camera’s achterop, veilige gezichtsherkenning voorop en tal van sensoren die het toestel slimmer en beter maken.

Kleine smartphones 2019

En daar wringt de schoen: fabrikanten kunnen al die technologie onderhand niet meer in een kleine vormfactor proppen. Een driedubbele camera neemt al gauw de helft van de achterkant in op een kleine smartphone, en voor die andere sensoren is ook geen plek meer.

Je moet bovendien niet vergeten dat al die extra features een grotere accu vereisen. Met steeds meer onderdelen en een kleinere smartphone is er al gauw geen ruimte meer voor de accu. Fabrikanten zijn dan vaak genoodzaakt hun smartphone dikker te maken. Zo is de Xperia XZ2 Compact al 12 millimeter dik, terwijl dit bij bijvoorbeeld de Galaxy S9 8,5 millimeter is. Als een eventuele Xperia XZ4 Compact nog forser zou zijn, kun je nog maar nauwelijks over een ‘Compact’ toestel praten.

Lees meer nieuws over Sony

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Sony Xperia 1
Sony Xperia 1

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu