De Google Assistent is inmiddels een paar dagen in het Nederlands beschikbaar, maar op veel smartphones is het stemgestuurde hulpje nog niet te vinden. Waarom hebben veel mensen dan nog geen Nederlandse Google Assistent?
Lees verder na de advertentie.
Geen Nederlandse Google Assistent voor veel mensen
Slechts 10 procent van alle Android-gebruikers heeft toegang tot de Nederlandse Google Assistent, zo blijkt uit een peiling onder meer dan 9000 Android Planet-lezers. Eerder deze week organiseerden we een poll waar jullie massaal op stemden (dank daarvoor!). Het overgrote deel heeft nog geen toegang tot de Assistent, zo bleek al snel.
Lees ook: de 10 meestgestelde vragen over de Google Assistent
Op donderdag 26 juli begon Google met de uitrol van de Nederlandse Assistent. Volgens het zoekbedrijf zou deze vervolgens binnen ongeveer een week voor iedereen beschikbaar zijn. Veel gebruikers begonnen echter al snel te klagen over de ogenschijnlijk langzame uitrol. We kregen talloze berichten binnen van teleurgestelde gebruikers die nog geen Nederlandse Google Assistent hebben.
Begrijpelijk, want een nieuwe feature wil je natuurlijk zo snel mogelijk gebruiken. Aan de andere kant: Google beloofde een uitrol binnen een week, en die week is ook nog altijd niet voorbij. Voorlopig heeft het zoekbedrijf geen belofte verbroken, en is er dus nog niets aan de hand.
Reactie Google
Volgens een woordvoerder van Google Nederland verloopt de uitrol dan ook nog altijd volgens planning. “De uitrol van de Nederlandse Google Assistent is afgelopen donderdag begonnen. Zoals vorige week aangekondigd, verwachten we een aantal dagen nodig te hebben om de Assistent naar de meeste Android-gebruikers te brengen,” aldus de woordvoerder. “Wat ons betreft gebeurt er nu niet iets anders dan we bij lancering hebben aangekondigd.”
→ Tip: zo activeer je de Google Assistent op jouw Android-smartphone
Desalniettemin stellen veel lezers ons de begrijpelijke vraag: waarom heeft na een paar dagen slechts een fractie van alle gebruikers toegang tot de Nederlandse Google Assistent? Als de uitrol een week duurt, zou je hopen dat na de eerste paar dagen al een voorzichtige meerderheid ermee aan de slag kan.
Waarom duurt uitrol Nederlandse Google Assistent zo lang?
Hoewel Google ons geen details kon geven over het uitrolproces, is het tot nu toe in lijn met de uitrol van eerdere Google-producten. Sterker nog: voor veel populaire apps in de Play Store wordt hetzelfde proces toegepast. Het wordt vaak een ‘staged rollout‘ of ‘soak test’ genoemd. Eerst rolt een feature of app uit naar 1 procent van alle gebruikers, vervolgens naar 10 tot 20 procent, en daarna is in één keer iedereen aan de beurt.
Zo’n staged rollout heeft verschillende voordelen voor ontwikkelaars. Hoewel ze vaak alles uitgebreid testen, is het nagenoeg onmogelijk om iets op elke Android-smartphone te proberen. Door een feature of app uit te rollen naar 1 of 10 procent van alle gebruikers, krijgen miljoenen mensen al toegang. Als die groep geen (grote) problemen ervaart, weten ontwikkelaars pas echt zeker dat iets klaar is voor het grote publiek.
Ook kan goed worden getest wat de impact is van een feature of app op de servers. Als blijkt dat iets heel veel gebruikt wordt, moet er wel genoeg servercapaciteit aanwezig zijn om te garanderen dat men niet zomaar overbelast raakt. Nu is de kans klein dat Googles servers overbelast raken, maar desalniettemin zal het bedrijf willen testen wat de impact is van de Nederlandse Google Assistent.
We weten dus niet zeker of Google inderdaad een dergelijke staged rollout toepast voor de Nederlandse Google Assistent, maar het heeft er alle schijn van. Als dat inderdaad klopt, is de kans groot dat het zoekbedrijf later deze week in één keer de knop omzet en de overige negentig procent van Nederland toegang geeft tot het spraakgestuurde hulpje. Nog heel even geduld dus!
Lees het laatste nieuws over Google
- Op reis: zo gebruik je de Chromecast in een hotel (1-6)
- Google Pixel 7a: hier is ‘ie het goedkoopst (31-5)
- Deze oudere Chromecast krijgt vanaf nu geen updates meer (31-5)
- ‘Google Pixel Watch 2 wordt sneller en krijgt betere accuduur’ (31-5)
- Lockscreen beter te personaliseren in Android 14: zo werkt het (26-5)