Samsung zegt nee tegen notch, stopt alles in het scherm

Thomas Haenen
22 oktober 2018, 10:43
2 min leestijd
Samsung zegt nee tegen notch, stopt alles in het scherm

Als het aan Samsung ligt hoeven smartphones nooit een notch te krijgen. De fabrikant stopt in plaats daarvan niet alleen de vingerafdrukscanner, maar ook de camera, sensoren en zelfs de speakers in het scherm.

Lees verder na de advertentie.

Waarschijnlijk geen Samsung-notch in 2019

Apple, Huawei, OnePlus en vrijwel alle andere grote namen zijn inmiddels overstag: de notch is dé designtrend van 2018. Vrijwel elke fabrikant kiest voor een voorkantvullend scherm met slechts een kleine inkeping in het beeld. Enkele bedrijven doen daar echter niet aan mee, waaronder Samsung. Het Koreaanse bedrijf zoekt in plaats daarvan naar oplossingen om de notch te vermijden.

Op het Samsung OLED-forum in China toonde het bedrijf vier stappen die het daarvoor gaat zetten. Het bedrijf wil de selfiecamera, vingerafdrukscanner, speakers en enkele andere sensoren in het scherm stoppen. Sommige van die technologieën zijn nu al beschikbaar: zo introduceerde Huawei onlangs de Mate 20 Pro met vingerafdrukscanner in het scherm. Onder het beeld zit een kleine camera, die je vinger fotografeert en vergelijkt met eerdere scans.

Geen Samsung-notch

De volgende grote stap is de selfiecamera in het scherm. Sommige bedrijven kiezen voor een inkeping ter grootte van een waterdruppel, precies groot genoeg om ruimte te bieden aan de frontcamera. Bij Samsung willen ze de notch echter koste wat kost vermijden, en dus moet de camera onder het scherm komen. Ook de speakers zorgen bij sommige bedrijven voor problemen: fabrikanten stoppen die nu óf in de notch, of in de rand bovenop het toestel.

In de voorbije jaren doken er al verschillende prototypes op van smartphones met sensoren, camera’s en meer onder het scherm. Het blijkt echter behoorlijk moeilijk, omdat de sensoren vaak het scherm in de weg zitten. Het scherm was daardoor minder helder, of pixels rond de camera’s werden verkleurd getoond.

Primeur voor Galaxy S10?

Inmiddels lijken de meeste kinderziektes er echter uit te zijn. Volgens Samsung is de nieuwe technologie ‘vanaf 2019’ beschikbaar voor zijn smartphones. Mogelijk profiteert zelfs de Samsung Galaxy S10 er al van. Dat nieuwe toptoestel wordt waarschijnlijk begin 2019 uitgebracht.

Het laatste nieuws over Samsung

Bron afbeelding: Ice Universe (Twitter)
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu