De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Toezichthouder: ‘Play Store moet duidelijk zijn over gegevensgebruik’

Michel van 't Klaphek
13 maart 2019, 9:20
2 min leestijd
Toezichthouder: ‘Play Store moet duidelijk zijn over gegevensgebruik’

Samen met 26 andere toezichthouders roept de Autoriteit Consument & Markt (ACM) Google op om de Play Store aan te passen. App-makers moeten duidelijker zijn in hoe ze met privégegevens van gebruikers omgaan. Ook Apple is gewaarschuwd.

Lees verder na de advertentie.

‘Gegevensgebruik Play Store moet duidelijker’

Dat laat de waakhond weten in een open brief gericht aan Sundar Pichai, de eindverantwoordelijke bij Google. Ook is er een Nederlands persbericht de wereld in gestuurd. “Consumenten hebben het recht te weten wat de app doet met hun gegevens”, zo zegt Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid bij ACM. “De appstores van Apple en Google bieden die mogelijkheid nu niet. Dit moet zo snel mogelijk veranderen.”

Gegevensgebruik Play Store 1

De toezichthouder wil vooral dat het direct duidelijk wordt wat een app met gebruikersgegevens doet. Dit moet te zien zijn op de downloadpagina in de Play Store. Momenteel zou het nog te moeilijk zijn om vooraf een goede inschatting te maken en is de Play Store “onoverzichtelijk”.

Nu moet je namelijk op de app-pagina naar beneden scrollen, hier tikken op ‘privacybeleid’, waarna je doorgestuurd wordt naar de website van de developer. Volgens de ACM is het voor consumenten zo “praktisch onmogelijk” om vooraf een weloverwogen beslissing te maken.

Lees ook: Waarom je goed op de app-machtigingen van Android moet letten

Privacy in Android Q

Hoe de waakhond dit precies voor zich ziet is niet duidelijk, maar het moet in ieder geval “transparanter”. Het is de eerste keer dat zoveel nationale toezichthouders de krachten bundelen en een gezamenlijke oproep de wereld insturen. Wanneer Google en Apple geen gehoor geven, volgen mogelijk sancties.

In Android Q, dat later dit jaar uitkomt, zitten naar verwachting meerdere functies die je privacy verbeteren. Zo worden app-machtigingen verder beperkt en wordt het bijvoorbeeld voor wekker-apps onmogelijk om toegang te krijgen tot je contacten. Check ons Android Q-privacyoverzicht voor meer functies die jouw gegevens gaan beschermen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: ACM
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu