De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Google Zoeken weet straks niet meer wat je op YouTube kijkt: dit moet je weten

Erwin Vogelaar
16 januari 2024, 13:06
3 min leestijd
Google Zoeken weet straks niet meer wat je op YouTube kijkt: dit moet je weten

Dankzij nieuwe Europese regels worden de verschillende diensten van Google losgekoppeld van elkaar, zoals YouTube, Chrome, Zoeken en Maps. Dit moet je weten over deze gekoppelde services.

Lees verder na de advertentie.

Gekoppelde services: Google-diensten praten niet meer met elkaar

Op 6 maart 2024 gaat er een nieuwe wet in: de Digital Markets Act. Het doel van deze Europese wet is om techbedrijven ervan te weerhouden misbruik te maken van hun machtspositie. Specifiek Alphabet (het moederbedrijf van Google), Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft krijgen nieuwe regels om zich aan te houden.

Omdat de bedrijven een flinke boete kunnen krijgen (tot 10 procent van de wereldwijde omzet) als ze de wet negeren, zijn ze druk bezig om zich voor te bereiden op de verandering. Google heeft alvast laten weten dat het mogelijk wordt om zijn verschillende diensten los te koppelen. 

gekopppelde services google

Hoe waren de Google-diensten verbonden?

Google-diensten zoals Google Maps, YouTube en Zoeken lijken al los van elkaar bestaan, maar dat is niet zo. Op elke dienst log je in met je Google-account, waardoor Google informatie tussen de diensten kan delen. Zo weet Zoeken welke YouTube-video’s je kijkt, en weet Google Maps waar je naar zoekt. 

Dat wordt om twee redenen gedaan:

  • Google gebruikt deze informatie om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Wat je kijkt op YouTube heeft bijvoorbeeld een direct effect op de advertenties die je krijgt op Zoeken.
  • Zoeken personaliseert de ervaring in andere apps. Zo kan een reservering die je maakt via Zoeken, verschijnen in Google Maps. Ook kan YouTube andere video’s aanraden nadat je hebt gezocht via Zoeken. 

Wat is er nu nieuw?

Je krijgt straks de keuze om iets met deze koppelingen te doen. Je kunt de diensten nog steeds gebruiken zoals je voorheen al deed, met alle koppelingen intact. Je kunt ook alle koppelingen uitschakelen, of specifieke koppelingen in- en uitschakelen. 

Hoe werkt dat?

Kiezen welke diensten je met elkaar wil koppelen kan straks in je Google-account. Daar ga je naar ‘Gegevens en privacy’ en kies je voor ‘Gekopppelde services beheren’. Daar kies je welke diensten je wil koppelen.

Zodra je de optie in je Google-account hebt kun je jouw keuzes alvast aangeven, maar ze gaan pas van kracht vanaf 6 maart. 

Wat kunnen we nog meer verwachten van de Digital Markets Act?

Je gaat ook op andere manieren de Digital Markets Act merken op je smartphone. Op welke manieren dat specifiek gebeurt zal in de komende maanden duidelijk worden. Europa stelt onder andere dat gebruikers meer vrijheid moeten krijgen om andere betaalsystemen te gebruiken. Ook mag Google zijn eigen diensten niet meer voortrekken in de zoekresultaten.

Daarnaast moeten meer diensten met elkaar samenwerken. Zo moet WhatsApp het mogelijk maken om berichten naar andere diensten te sturen en die ook te ontvangen. Deze functie wordt in de bètaversie van de app al getest, met een apart hoekje voor apps van derde partijen.

De nieuwe regels zijn moeilijker voor Apple dan voor Google. Zo heeft Apple meer onverwijderbare apps op de iPhone staan, terwijl Europa vindt dat gebruikers alle apps moeten kunnen verwijderen. Ook wordt Apple verplicht om andere app-winkels mogelijk te maken. Apple, Meta en ByteDance proberen nog tegen de wetgeving te strijden.

Google-account beveiligen

Door je Google-account beter te beveiligen, verklein je de kans dat kwaadwillenden toegang krijgen tot je persoonlijke informatie. We geven je drie beveiligingstips die je in een kwartiertje kunt uitvoeren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu