Deze 53 genderneutrale emoji zijn nieuw in Android Q

Michel van 't Klaphek
9 mei 2019, 9:08
2 min leestijd
Deze 53 genderneutrale emoji zijn nieuw in Android Q

Google brengt deze week 53 genderneutrale emoji uit voor Pixel-smartphones. De plaatjes komen later dit jaar naar alle smartphones met Android Q.

Lees verder na de advertentie.

Genderneutrale emoji in Android Q: Deze 53 plaatjes komen eraan

Er komen steeds meer emoji bij. Daar waar je vroeger enkel uit wat simpele gezichtsuitdrukkingen kon kiezen, is het aanbod tegenwoordig een stuk completer. Op het gebied van genderneutrale emoji is het echter ietwat karig en dat gaat Google veranderen. De zoekgigant voegt namelijk 53 unieke emoji toe aan Android 10.0 (Q).

genderneutrale emoji Android Q

De genderneutrale poppetjes, waarbij dus geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen, komen later deze week naar Google Pixel-telefoons die de Android Q-bèta draaien. Aan het eind van dit jaar komen de 53 unieke poppetjes naar alle telefoons met de nieuwste Android-versie.

De nieuwe emoji staan tussen de mannelijke en vrouwelijke versies van emoji in. Hoofdontwerper Jennifer Daniel legt uit dat men het belangrijk vindt dat iedereen zich kan herkennen in een poppetje, of je nou man, vrouw of je met beide niet identificeert.

genderneutrale emoji Android Q

De unieke poppetjes lijken op bestaande emoji, maar zijn hier en daar aangepast. Zo heeft de genderneutrale vampier geen strikje meer, maar een ketting. Ook het kapsel is een soort tussenvorm van de korte haren van de mannelijke vampier en de lange lokken van de vrouwelijke versie. Een ander voorbeeld is de genderneutrale zeemeermin-emoji, die een oranje staart heeft in plaats van blauw of paars.

Gender is complex

Tijdens het ontwerpen heeft Google vooral gelet op haarstijl en kleur. Volgens Daniel bepaalt iemands kapsel namelijk voor een groot gedeelte of diegene als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien. Tijdens het maakproces is daarom ook regelmatig input aan mensen gevraagd om te checken of zij zich in de emoji konden herkennen.

Google erkent wel dat het onmogelijk is om het voor iedereen goed te doen. “Gender is complex”, zegt Daniel. “Het is onmogelijk om het wijde spectrum van gender in één plaatje te verwerken. We proberen echter zo inclusief mogelijk te zijn.”

Android 10.0 (Q) nu al uitproberen

De Android Q-bèta is vanaf nu op 21 smartphones te installeren. Ook wanneer je geen Google Pixel hebt kun je direct aan de slag met de nieuwe functies. De Android Q-bèta downloaden en installeren op je smartphone is heel makkelijk. Eerst even de kat uit de boom kijken? Check dan welke verbeteringen Android 10.0 (Q) biedt.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Fast Company
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu