Update: General Mobile schendt belofte, GM6 krijgt geen updates

Wouter Nijsen
9 mei 2019, 10:39
2 min leestijd
Update: General Mobile schendt belofte, GM6 krijgt geen updates

Het Turkse General Mobile stopt met de ondersteuning van de GM6, een Android One-toestel uit 2017. Dit betekent dat het bedrijf de belofte om drie jaar lang updates uit te brengen, niet gaat nakomen.

Lees verder na de advertentie.

General Mobile GM6-updates

general mobile gm6 officieel

Dit laat de fabrikant weten aan de Consumentenbond. De General Mobile GM6 werd in juli 2017 uitgebracht met Android 7.0 (Nougat) en kreeg tot nu toe alleen de update naar Android 8.0 (Oreo). Omdat het toestel onderdeel is van het Android One-programma, zou het ook bijgewerkt moeten worden naar Android 9.0 (Pie), maar dat gaat niet meer gebeuren.

Bovendien kreeg de smartphone sinds oktober 2018 geen beveiligingsupdates meer, terwijl General Mobile die wel tot juli 2020 zou moeten uitbrengen. Fabrikanten die telefoons uitbrengen in het Android One-programma, zijn verplicht ze drie jaar lang maandelijks van een beveiligingspatch te voorzien.

De problemen hebben te maken met één van de onderdelen in de General Mobile GM6. Dit onderdeel zou niet goed functioneren met Android en omdat de leverancier failliet is, is ook niet mogelijk om dit probleem op te lossen. General Mobile kan daarom niet langer updates bieden, maar verwijst opvallend genoeg wel naar Google. Fabrikanten zijn in het Android One-programma echter zelf verantwoordelijk om updates beschikbaar te maken.

Compensatie

De Consumentenbond meldt daarnaast dat General Mobile gebruikers van de GM6 compenseert door ze 50 euro korting op een nieuw toestel. Hierbij gaat het om de General Mobile GM8, die vorig jaar werd uitgebracht, of een nieuwer model.

Ook de GM8 is een Android One-smartphone en moet dus regelmatig updates krijgen. Op de website van General Mobile wordt dan ook aangegeven dat de GM8 minstens twee jaar lang aan Android-upgrades ontvangt, en maandelijkse beveiligingsupdates krijgt. Ook nieuwere telefoons van de fabrikant, zoals de GM9 Plus en GM9 Pro, horen bij het Android One-programma.

[Update 10 mei:] General Mobile heeft een reactie vrijgegeven waarin het bovenstaand verhaal bevestigt, en nogmaals excuses aanbiedt. “General Mobile wil zijn gebruikers de nieuwste Android-versie bieden op alle apparaten,” aldus Muzaffer Golcu, General Manager van de fabrikant. “Helaas ging een van de onderdelenmakers van de GM6 failliet, waardoor we onze belofte niet kunnen vervullen.”

“General Mobile heeft tot nu toe zeven Android One-apparaten uitgebracht, en heeft zijn updatebelofte vervuld voor alle toestellen behalve de GM6. We werken aan een aanbod voor GM6-gebruikers in juni, waarmee ze 50 euro korting krijgen op een General Mobile GM8-toestel of nieuwer.”

Meer weten over Android One? Tegenwoordig zijn er verschillende fabrikanten met één of meerdere Android One-telefoons. Voorbeelden hiervan zijn de Xiaomi Mi A2, Mi A2 Lite, Motorola One en de meeste smartphones van Nokia.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

General Mobile GM6
General Mobile GM6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu