Deze 17 Huawei-smartphones krijgen een Android Q-update

Thomas Haenen
20 juni 2019, 15:00
2 min leestijd
Deze 17 Huawei-smartphones krijgen een Android Q-update

Huawei is hard bezig met de ontwikkeling van Android Q en heeft een lijst van liefst zeventien toestellen vrijgegeven die straks een EMUI 10-update ontvangen. Daarmee wil Huawei de handelsblokkade mogelijk te snel af zijn.

Lees verder na de advertentie.

Geplande Huawei Android Q-updates bekend

De lijst omvat vrijwel alle smartphones die Huawei in het afgelopen jaar heeft uitgebracht, op de allergoedkoopste modellen na. Toptoestellen uit de Mate en P-reeks worden allemaal bijgewerkt. De volledige lijst met Android Q-updates is voor nu volgens ITHome als volgt.

Alle toestellen worden volgens de bron bijgewerkt naar Android 10 (Q), inclusief EMUI 10. Dat is de nieuwste versie van Huawei’s eigen Android-interface. Daarvan doken eerder deze week enkele screenshots op, die kleine aanpassingen aan het design tonen. Android Q introduceert onder andere privacy-opties en een verbeterd deelmenu.

Sommige oudere toestellen ontbreken, maar de kans is groot dat deze op een later moment wel aan de lijst worden toegevoegd. Huawei brengt doorgaans minstens twee grotere Android-updates uit voor zijn duurdere smartphones.

Is Huawei de handelsblokkade te snel af?

De lijst is om meerdere redenen opvallend. Zo is Huawei doorgaans niet de allersnelste als het om updates gaat. Pas deze zomer ontvangen veel smartphones van het bedrijf een update naar Android 9.0 (Pie), bijna een jaar nadat Google de software introduceerde. Daarnaast heeft Huawei te maken met een handelsblokkade van de Amerikaanse regering, waardoor het bedrijf vanaf eind augustus geen contact meer mag hebben met Amerikaanse bedrijven als Google.

Geplande Huawei Android Q-updates

Voor iedere grote Android-update van een toestel moet een fabrikant namelijk opnieuw een licentie aanvragen bij Google. Zonder die licentie, mogen Google-apps als de Play Store en Google Maps niet op een toestel geplaatst worden. Als het verbod ingaat kan Huawei niet meer om de tafel met Google voor nieuwe licenties, waardoor updates mogelijk opeens een stuk lastiger gaan.

→ Lees ook: Huawei onder vuur: wat betekent dit voor mij?

De vandaag vrijgegeven lijst suggereert dat Huawei de handelsblokkade te snel af hoopt te zijn. De verwachting is dat de definitieve versie van Android Q begin augustus vrijgegeven wordt door Google. Voorlopige versies zijn echter nu al beschikbaar. Wellicht doet Huawei een verwoede poging om Android Q nu alvast klaar te hebben voor bestaande smartphones op basis van de beta’s, zodat het bedrijf kort nadat Google de software uitrolt al het overleg en de licenties al rond heeft. Lukt dat, dan kan Huawei zelfs met de handelblokkade de updates voor bovenstaande toestellen uitrollen.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Bron: ITHome
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P20
Huawei P20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu