‘Google werkt aan ingebouwde adblocker voor Chrome’

Thomas Haenen
20 april 2017, 9:18
2 min leestijd
‘Google werkt aan ingebouwde adblocker voor Chrome’

Google overweegt om Chrome te voorzien van een ingebouwde adblocker. Met deze opmerkelijke stap zou het bedrijf zijn gebruikers tegemoet willen komen.

Lees verder na de advertentie.

Ingebouwde Chrome adblocker

Hoewel Google nog altijd het overgrote deel van zijn inkomsten uit advertenties haalt, zou het bedrijf enkele reclames gaan blokkeren in toekomstige versies van Chrome. De browser krijgt mogelijk een ingebouwde adblocker, zo meldt de Wall Street Journal.

Waar de meeste adblockers zowat alle reclames blokkeren, zou Google’s versie slechts de meest storende varianten verwijderen van websites. Zo zouden pop-ups en automatisch afspelende video’s met geluid geblokkeerd worden. Ook korte reclames met een timer voor een video worden mogelijk verborgen. Dat laatste zou opvallend zijn, omdat Google dit soort reclame vaak gebruikt op videosite YouTube.

Google zou daarmee vooral optreden tegen advertenties die gebruikers als storend ervaren. ‘Gewone’ banners, zonder geluiden met minder beweging, worden waarschijnlijk behouden met de nieuwe adblocker. Een andere stap die wordt overwogen, is dat Google alle reclames blokkeert op sites die zich ‘niet gedragen’. Als een site dus een irritante reclame heeft, kunnen alle advertentie-uitingen worden geblokkeerd.

Waarom Google een Chrome adblocker overweegt

Waarom Google deze radicale stap overweegt? Omdat steeds meer Chrome-gebruikers een adblocker installeren in hun browser. Door met een eigen variant te komen die minder intensief blokkeert, hoopt Google te voorkomen dat gebruikers adblockers installeren die alles blokkeren. Google heeft liever een gedeeltelijk dan een geheel reclamevrij internet, zo suggereert de bron.

Als we de bronnen mogen geloven, wordt de ingebouwde Chrome adblocker al binnen enkele weken gelanceerd. De functie zal dan zowel in de desktop- als mobiele versie van Chrome te vinden zijn. Google zelf heeft nog niet gereageerd op de berichten. Een precieze releasedatum is onbekend, maar mogelijk horen we meer op de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie die halverwege mei plaats vindt. Daar ontvouwt Google doorgaans zijn plannen voor de komende maanden.

Lees het laatste nieuws over Chrome

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu