Opnieuw gevaarlijke apps in Play Store: ruim 500.000 gebruikers getroffen

Thomas Haenen
22 november 2018, 11:06
2 min leestijd
Opnieuw gevaarlijke apps in Play Store: ruim 500.000 gebruikers getroffen

Beveiligingsonderzoekers hebben wederom enkele gevaarlijke apps ontdekt in de Play Store. Het gaat om dertien games die in het geniep malware op een toestel installeerden.

Lees verder na de advertentie.

Gevaarlijke Android-games ontdekt in Play Store

Deze dertien Android-apps zijn in totaal meer dan een half miljoen keer gedownload uit de Play Store, zo meldt beveiligingsonderzoeker Lukas Stefanko op Twitter. Het ging om onschuldig ogende games, met namen als ‘Car Driving Simulator’ en ‘Hyper Car Driving’. De apps, allemaal afkomstig van dezelfde Turkse ontwikkelaar, zijn inmiddels uit de Play Store verwijderd.

Gevaarlijke Android-games

Bij het installeren vroegen de gevaarlijke apps om verschillende extra permissies, die verregaande toegang gaven tot het toestel. Gebruikers die de app openden, kregen vervolgens slecht kortstondig een zwart scherm te zien en werden daarna weer teruggestuurd naar het homescreen.

Op de achtergrond begon de app ondertussen met het downloaden van malware-apps, en werd bovendien de snelkoppeling naar de game verwijderd van het toestel. Zo hoopte de ontwikkelaar waarschijnlijk te voorkomen dat gebruikers de game en malware verwijderen.

Apps luisteren internetverkeer af

Wat de malware vervolgens precies deed is onduidelijk; daar zijn de beveiligingsonderzoekers het volgens Techcrunch niet over eens. Wel lijkt mee te luisteren met al het netwerkverkeer van je smartphone. Dat betekent dat alle onversleutelde gegevens die je verstuurt en ontvangt in te zien zijn door kwaadwillenden. In theorie had de malware dus mogelijk toegang tot je wachtwoord, bankgegevens en privébeelden.

Google claimt dat het er alles aan doet om de Play Store veilig te houden, met initiatieven als Play Protect. Toch duiken er regelmatig gevaarlijke apps op. Onlangs maakte het zoekbedrijf bekend dat er in 2017 meer dan 700.000 gevaarlijke apps uit de Play Store verwijderd zijn. Meer weten? Lees dan ook onze tips over het herkennen en verwijderen van gevaarlijke Android-apps.

Lees meer over de Play Store

Bron: Techcrunch
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu