De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Gezichtsherkenning Samsung Galaxy S10 is onveilig: zo pas je het aan

Florence Peeters
11 maart 2019, 12:29
2 min leestijd
Gezichtsherkenning Samsung Galaxy S10 is onveilig: zo pas je het aan

De gezichtsherkenning van de gloednieuwe Samsung Galaxy S10 blijkt niet zo veilig te zijn. Verschillende tests en video’s laten zien hoe de gezichtsscan te omzeilen is met een foto of video van de eigenaar. Dit kun je doen om je Galaxy S10 wél goed te beveiligen.

Lees verder na de advertentie.

Gezichtsherkenning Samsung Galaxy S10 onveilig

De meest opvallende en belangrijke beveiligingsverbetering van de S10 is dat de vingerafdrukscanner voortaan onder het scherm verwerkt zit. Maar daarnaast heeft Samsung op zijn nieuwe vlaggenschip ook de gezichtsherkenning aangepakt. Voorheen gebruikte het bedrijf een irisscanner, maar op de Galaxy S10 vind je gezichtsherkenning terug die een volledige gezichtsscan maakt.

Toch blijkt deze methode om je telefoon te vergrendelen niet bepaald veilig. Onder meer The Verge en YouTuber UnboxTherapy ontdekte een vervelende eigenschap van de gezichtsscanner. Deze blijkt namelijk ook te ontgrendelen met een foto of video die het gezicht toont, wat erg onveilig is.

Hierdoor zou een vreemde namelijk simpelweg met een foto of video jouw telefoon kunnen ontgrendelen, en is de beveiliging eigenlijk waardeloos. In een enkel geval wist een zus zelfs de Galaxy S10 van haar broer te ontgrendelen met haar eigen gezicht.

[Update 18 maart] Samsung laat ons in een reactie weten dat het gebruikers die een veilige methode zoeken, de vingerafdrukscanner aanraadt. “Gezichtsherkenning is een handige manier om je smartphone te ontgrendelen. Voor handelingen die een sterke beveiliging vereisen, raadt Samsung aan de nieuwe ultrasonische vingerafdrukscanner in het display te gebruiken,” aldus een woordvoerder. “Die wordt alleen ontgrendeld met je fysieke vingerafdruk. Met ’s werelds eerste FIDO Alliance Biometric Component-certificering biedt deze vorm van biometrie-authenticatie een optimale beveiliging van je smartphone.”

Zo pas je de schermbeveiliging aan

Heb jij een Galaxy S10 in huis gehaald? Dan is het verstandig om voorlopig een andere methode te gebruiken dan gezichtsherkenning. Zo werkt de vingerafdrukscanner in het scherm wel goed, en ontgrendelt deze je smartphone behoorlijk snel. Een vingerafdruk wordt niet via een camera wordt gescand, maar middels ultrasone trillingen. Dit maakt deze optie een stuk veiliger en accurater.

Een reden voor de onveilige gezichtsherkenning zou een instelling van de Galaxy S10 kunnen zijn. Doorgaans staat namelijk de optie ‘Snellere herkenning’ aan. Dit is standaard geactiveerd en zorgt ervoor dat je gezicht sneller wordt herkend. Het nadeel hiervan is dat dit wel de veiligheid en precisie van de scanner vermindert. Bij de instelling staat ook vermeld dat een foto of video hierdoor genoeg zou kunnen zijn om het toestel te ontgrendelen.

Toch lijkt het probleem hardnekkiger te zijn. De Italiaanse website SmartWorld wist de Galaxy S10 met een statische portretfoto te ontgrendelen, terwijl de optie voor snellere herkenning uitgeschakeld was. Het is nog niet duidelijk of Samsung van plan is om de gezichtsherkenning te verbeteren, al zijn er veel meer Android-toestellen die alleen de frontcamera gebruiken om te ontgrendelen.

Bekijk onze Samsung Galaxy S10 videopreview

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu