‘Gezichtsherkenning Android-smartphones vaak te omzeilen met foto’

Thomas Haenen
3 januari 2019, 9:51
2 min leestijd
‘Gezichtsherkenning Android-smartphones vaak te omzeilen met foto’

Gezichtsherkenning is op veel populaire smartphones makkelijk te omzeilen, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Veel toestellen kunnen al met een foto worden ontgrendeld.

Lees verder na de advertentie.

Gezichtsherkenning smartphones onveilig

Onder andere op de Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy A8 en Sony Xperia XZ3 kan gezichtsherkenning omzeild worden met een foto, claimt de Consumentenbond. De organisatie keek naar meer dan honderd verschillende Android-smartphones, waarvan uiteindelijk iets minder dan de helft makkelijk omzeilbaar was.

Op de lijst staan vooral goedkopere smartphones als de Huawei P20 Lite, Xiaomi Mi A2 en Nokia 3.1. Die toestellen gebruiken vaak alleen de selfiecamera om een platte scan van je gezicht te vergelijken met het live beeld. Toch blijken ook duurdere smartphones – zoals de P20 Pro en Sony’s toptoestellen – onvoldoende bescherming te bieden.

Op veel andere recente toptoestellen is de beveiliging overigens wel in orde. Zo blijkt de gezichtsherkenning van onder andere de Samsung Galaxy S9, Note 9, Huawei Mate 20 Pro en iPhone XS niet te omzeilen met een foto.

De Consumentenbond zegt in totaal 110 verschillende smartphones getest te hebben. In de volledige lijst zitten echter enkele opvallende smartphones. Zo zijn er liefst negen versies van de Galaxy S9 getest, waaronder een Braziliaans model en varianten met meer opslagruimten. Van de OnePlus 6 zijn de varianten met 64, 128 en 256GB ook afzonderlijk getest. Dat terwijl de hardware en software die gebruikt wordt voor gezichtsherkenning identiek zou moeten zijn op alle modellen.

Fabrikanten verbeteren gezichtsherkenning

Veel van de Android-smartphones met slechte beveiliging lijken de ingebouwde gezichtsherkenning van Android te gebruiken. Daarvan is bekend dat hij relatief makkelijk te omzeilen is. Bij het activeren van deze ‘Face Unlock’-optie waarschuwt de smartphone dan ook dat het niet de veiligste optie is.

Toch kiezen veel gebruikers nog altijd voor gezichtsherkenning, deels vanwege het gemak. Daarom zetten fabrikanten steeds meer stappen om de beveiligingsmethode te verbeteren. Zo introduceerde Apple Face ID, een set camera’s en sensoren die onder andere met infrarood een 3D-scan maakt van je gezicht. Ook Huawei en OnePlus zetten inmiddels iets betere gezichtsherkenning in.

Lees meer nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu