Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Gigaset-smartphones tonen ongevraagd advertenties in veel apps

Rens Blom
26 juni 2019, 11:56
2 min leestijd
Gigaset-smartphones tonen ongevraagd advertenties in veel apps

Diverse Gigaset-smartphones schotelen gebruikers ongevraagd advertenties voor. De fabrikant zegt dat het om een fout gaat en werkt aan een oplossing, maar in de tussentijd kun je het gemakkelijk ook zelf uitschakelen.

Lees verder na de advertentie.

Reclame op Gigaset-toestellen

De advertenties zijn onder meer aangekaart door Duitse gebruikers van de Gigaset GS270 (Plus) en GS370 (Plus), toestellen die ook (beperkt) in Nederland te koop zijn. Op het Duitse forum van techsite AndroidPit schrijven meerdere Gigaset-klanten dat ze reclames in beeld krijgen voor Duitse producten en websites.

De ongevraagde reclames zijn afkomstig van com.gennie.clean, een dubieuze app die onlangs zonder toestemming en op de achtergrond geïnstalleerd is op veel Gigaset-toestellen. Gebruikers die de app verwijderd hebben, zeggen dat hij zichzelf weer installeert en vervolgens opnieuw reclame toont. Virusscanners herkennen de app niet als kwaadaardig en kunnen daarom niets doen.

Zo schakel je de advertenties uit

Een gebruiker schrijft op het forum dat antivirusapp Norton Mobile Security een andere vooraf geïnstalleerde app wél als gevaarlijk aanduidt. Het gaat om de Update-app, die verantwoordelijk lijkt voor het herhaaldelijk installeren van com.gennie.clean.

Je kunt de Update-app niet verwijderen, maar wel stopzetten. Open de instellingen, ga naar Apps en zoek naar de update app. Druk vervolgens op Force Quit. Verwijder nu de com.gennie.clean-app en als het goed is wordt hij niet meer geïnstalleerd. Je krijgt ook geen reclames meer.

Gigaset zegt sorry en belooft een oplossing

Een getroffen Nederlandse smartphonegebruiker schrijft op het forum van Tweakers dat de Update-server van Gigaset verwijst naar een site van Redstone. Dit Chinese bedrijf, voluit Redstone Sunshine Technology, is vaker in het nieuws geweest omdat het Android-apps met reclame infecteert. Begin dit jaar ontdekten onderzoekers dat Redstone op deze manier ook tal van gebruikersgegevens buitmaakt.

Redstone lijkt ook verantwoordelijk te zijn voor de advertenties op Gigaset-toestellen. Het is niet duidelijk of dit in opdracht van Gigaset gebeurt. De fabrikant zegt inmiddels van het probleem op de hoogte te zijn en claimt aan een oplossing te werken. Wanneer die oplossing beschikbaar is, is onbekend.

Gigaset is sinds enkele jaren actief op de Nederlandse markt, met toestellen als de Gigaset GS110 en de GS270 Plus. Het bedrijf verkoopt relatief onopvallende Android-smartphones met prima hardware voor een lagere prijs. Software is over het algemeen sowieso al niet het sterkste punt van het bedrijf. De fabrikant is vrij traag met beveiligingsupdates en garandeert ook geen grotere Android-updates voor zijn smartphones.

Heb jij een Gigaset-smartphone die plots geplaagd wordt door advertenties? Laat het weten in de reacties onder dit artikel. In onze uitgebreide gids lees je meer over de beveiliging van je Android-toestel.

Bron: Androidpit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu