Gmail blijft je e-mails scannen, maar niet meer voor advertenties

Erwin Vogelaar
24 juni 2017, 10:02
2 min leestijd
Gmail blijft je e-mails scannen, maar niet meer voor advertenties

Google kondigt aan je Gmail-berichten niet meer te scannen voor het maken van gepersonaliseerde advertenties. Dit betekent echter niet dat je privacy nu volledig is geregeld.

Lees verder na de advertentie.

Gmail-privacy: Google stopt met scannen van e-mails voor advertenties

Google kondigt aan te stoppen met het scannen van je e-mails in Gmail voor het maken van gepersonaliseerde advertenties. Het bedrijf stelt dat Gmail voor bedrijven dit al niet doet en dat de e-mail-dienst voor consumenten later dit jaar volgt.

Dit betekent echter niet dat Gmail straks geen gepersonaliseerde advertenties meer toont. Google heeft genoeg andere manieren om jou te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan je zoekopdrachten in de Google-zoekmachine of het invullen van enquêtes in de app Google Opinion Rewards.

gmail-privacy

Ook betekent dit niet dat Google je e-mails niet meer scant. Gmail werkt steeds meer samen met andere Google-diensten waarvoor je e-mails gescand moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan hoe geboekte vluchten plots opduiken in de Google-app, of dat afspraken automatisch in Google Agenda verschijnen. Ook checkt Gmail of je berichten geen spam zijn. En natuurlijk is er Smart Reply, waarmee Google enkele vooropgestelde reacties op een e-mail voorstelt. Deze functie werkt alleen als Google weet wat er in die e-mail staat.

Uiteraard gaat dit scannen automatisch en wordt er gekeken naar specifieke woorden in de berichten. Toch wordt Googles kunstmatige intelligentie elke dag slimmer, zodat het steeds beter begrijpt wat er nou eigenlijk in je berichten staat. Gebruik je Gmail? Dan ruil je dus een beetje privacy in voor extra gebruiksgemak. Er zijn gelukkig manieren om je privacy te versterken.

Je privacy up to date met My Account

Om je Google-account up-to-date te houden, is het verstandig om eens naar My Account te gaan en daar de privacyinstellingen te bekijken. Hier vind je onder het kopje ‘Persoonlijke info en privacy’ bijvoorbeeld het onderdeel ‘Advertentie-instellingen’. Hier schakel je gepersonaliseerde advertenties volledig uit.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google Blog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu