Gmail-gebruikers ontvangen spam van ‘eigen adres’: dit is er aan de hand

Thomas Haenen
23 april 2018, 12:34
2 min leestijd
Gmail-gebruikers ontvangen spam van ‘eigen adres’: dit is er aan de hand

Dit weekend hebben veel Gmail-gebruikers opmerkelijke spam ontvangen. De berichten kwamen niet van een vage, onbekende afzender, maar ogenschijnlijk vanaf het eigen mailadres van de gebruiker.

Lees verder na de advertentie.

Rare Gmail spam heeft opmerkelijke afzender

Doorgaans weet Gmail prima op te treden tegen spam. Rare reclamemailtjes, onbetrouwbaar-ogende spam en berichten van louche bedrijven belanden automatisch in je spambox. Dit weekend belandde de spam bij veel gebruikers echter opeens in de inbox, met een wel heel opmerkelijke afzender: de gebruiker zelf. Waar normaal een twijfelachtig mailadres staat, claimde Gmail nu opeens dat de afzender ‘mij’ was.

Gmail leek zelf ook in deze spam te tuinen, want de berichten werden ook in de lijst met Verzonden-mail getoond. Daarmee werd de illusie gewekt dat spammers ingebroken hadden in de mailbox van de gebruikers, en massaal rare berichten verstuurden. Dat maakt de spam ook een stuk gevaarlijker: gebruikers die vertwijfeld links in de ‘eigen’ berichten aanklikken openen mogelijk riskante sites.

Tips: zo herken je een phishing-e-mail

Rare Gmail Spam

Boosdoener: neppe headers

In een reactie laat Google weten dat de spammers de zogenaamde ‘headers’ van de afzender vervalsen. Dat is informatie die automatisch met elk mailbericht wordt mee verstuurd, om bijvoorbeeld meer informatie te geven over de afzender, of het bericht gescand is op virussen en hoe betrouwbaar de provider is.

Gebruikers hoeven zich dan ook geen zorgen te maken dat er op hun account is ingebroken. Volgens Google gaat het enkel en alleen om vervalste headers, en hebben de spammers geen seconde toegang gehad tot de getroffen mailboxen. Wel raadt het bedrijf aan om alle verdachte mails als spam te markeren, zodat ze in het vervolg automatisch in je spambox belanden.

Volgens Google is slechts een kleine groep gebruikers getroffen door het probleem, maar precieze aantallen wil het bedrijf niet noemen. Het bedrijf heeft het probleem inmiddels wel opgelost. Alle nepmailtjes worden alsnog als spam aangemerkt, en verdwijnen automatisch weer uit je Verzonden-lijst. Ook zegt Google maatregelen te hebben getroffen om te voorkomen dat de bug in de toekomst opnieuw voorkomt.

Lees het laatste nieuws over Gmail

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu