Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

De 9 beste goede voornemens voor je Android

Erwin Vogelaar
4 januari 2016, 21:00
5 min leestijd
De 9 beste goede voornemens voor je Android

Voor het nieuwe jaar zetten we de beste goede voornemens voor je Android op een rijtje. Zo start je 2016 met een toptoestel.

Lees verder na de advertentie.

Goede voornemens voor je Android

Met de kerstdiners en oliebollen achter de kiezen, is het tijd voor de goede voornemens. De sportschoenen uit de kast halen, de pas van je sportschool zoeken en je fitnesstracker opladen is alvast een goede start. Je kunt het nieuwe jaar echter ook goed beginnen door eens goed naar je smartphone of tablet  te kijken. Dit zijn volgens ons de beste goede voornemens die je voor je Android-toestel kunt nemen qua veiligheid, handigheid en overzichtelijkheid.

1. Installeer een VPN

Maak je vaak verbinding met onveilige openbare wifi-netwerken, zoals in de trein? Dan is het instellen van een VPN geen overbodige luxe. Met een VPN bouw je een soort digitale muur om je internetverbinding, waardoor anderen niet mee kunnen kijken. Hierdoor blijft niet alleen je eigen privacy gewaarborgd, maar beveilig je jezelf ook van dreigingen van buitenaf. Je kunt via een VPN onder andere je ip-adres en je locatie verhullen. Een VPN installeren kan via de instellingen van je Android-toestel of door het installeren van een app.

Wat je moet weten over Android en een veilige VPN-verbinding

2. Kies unieke wachtwoorden

Qua veiligheid zijn wachtwoorden nog zeer belangrijk. Hoewel we langzaam overstappen op systemen waar wachtwoorden niet meer nodig zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van vingerafdruk- of irisscanners, kunnen we daar nog niet volledig op op vertrouwen. Wachtwoorden kunnen echter lekken, dus overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet slim. Kies daarom voor alles wat je doet unieke wachtwoorden. Om dat te organiseren kun je het beste een wachtwoordbeheerder installeren, zodat je in principe maar één wachtwoord hoeft te onthouden: die van de beheerder.

Zo ga je veilig om met je wachtwoorden op Android

3. Stel een schermvergrendeling in

Hoewel het erg fijn voelt om je telefoon te ontgrendelen door alleen maar te swipen, is het niet bijzonder veilig. Stel daarom een pincode, een patroon of een andere beveiliging in. Stel dat je telefoon in verkeerde handen valt, dan is al je informatie veilig. Als je naar `Beveiliging` gaat en je schermvergrendeling kiest, kun je ook `Smart Lock` aanzetten en kiezen of je telefoon ontgrendeld blijft op bepaalde locaties zoals je huis, of als de telefoon in de buurt is bij andere bekende apparaten. Bekijk deze opties als je niet overal de extra beveiliging wilt invoeren om je telefoon te openen, want zo heb je wel de extra veiligheid zonder het gedoe.

goede voornemens android

4. Zet je contactinformatie op het vergrendelingsscherm

Als je Android-apparaat kwijtraakt is dat niet altijd vanwege een dief. Ook zal niet iedereen die het ding vindt het in zijn zak willen stoppen, maar het toestel mogelijk terug willen brengen naar de eigenaar. Als je een schermvergrendeling hebt ingeschakeld, kan diegene niet zien van wie de telefoon is. Daarom is het verstandig je contactinformatie op het vergrendelingsscherm te zetten. Dit is makkelijk te doen. Je gaat bij instellingen naar `Beveiliging` en kiest daar voor `Bericht schermvergr`. Vul daar je e-mailadres of een alternatief telefoonnummer in zodat je altijd bereikt kan worden als je telefoon wordt gevonden.

5. Laat je foto`s automatisch in de cloud opslaan

Met Google Foto`s is het mogelijk om al je foto`s automatisch in de cloud te laten zetten. Als je veel foto`s maakt met je Android-toestel, scheelt dit kopzorgen. Voornamelijk omdat de dienst  automatisch ruimte vrijmaakt op je toestel. Ook hoef je jezelf niet meer druk te maken over het ordenen van je foto`s, want dat gebeurt ook al automatisch op datum en onderwerp. Let er wel op dat je op deze manier al je foto`s met Google deelt en dat niet ideaal is als je op je privacy gesteld bent.

Google Foto’s: het complete overzicht

goede voornemens android

6. Installeer een schermdimmer

Als je tot vlak voor het slapen naar een smartphonescherm staart, is het slim om een schermdimmer te installeren. Een app waarmee het scherm in de loop van de avond wat roder en minder fel wordt. Het blauw wordt weggefilterd, omdat blauw licht er voor zorgt dat je lichaam wakker wil blijven. De rode waas die daarvoor in de plaats komt zal wellicht even wennen zijn, maar de kans is groot dat je al snel niet meer zonder kunt. Een goede versie van zo`n schermdimmer is Twilight, met een hoop opties om de rode waas naar je eigen wensen aan te passen.

Een lofzang voor het slaapverbeterende effect van Twilight

7. Download de nieuwste updates

Hoewel updaten soms wat tijd kan kosten, zeker als het gaat om een update van Android zelf, willen we je toch aanmoedigen om dit zo snel mogelijk te doen. Het gaat in deze updates niet enkel om nieuwe mogelijkheden die je niet direct nodig hebt, maar ook om beveiligingsupdates die je toestel veiliger maken voor allerlei gevaren. Hetzelfde geld voor de apps die je gebruikt en je ook altijd up to date moet houden, maar vooral voor Android zelf. Wacht dus niet met updaten, maar doe het direct als er een update beschikbaar is.

goede voornemens android

8. Probeer alternatieve apps

Als je al een tijdje Android gebruikt, is de kans groot dat je sommige apps al heel lang niet hebt vervangen. Er worden dagelijks zoveel apps uitgebracht voor Android, dat er mogelijk inmiddels veel betere alternatieven te vinden zijn. Apps met meer mogelijkheden om je leven makkelijker en leuker te maken. Probeer bijvoorbeeld eens een nieuwe chat-app. Zo kunnen de stickers van Telegram een hoop toevoegen aan je dagelijks gesprekken. Als je voor veiligheid kiest, kun je bijvoorbeeld Signal proberen. De truc is echter om je vrienden ook mee te krijgen, of nog moeilijker: je familie. Een mooie klus voor het nieuwe jaar.

→  De top 100 apps: de beste Android-apps op een rijtje

9. Organiseer je apps

Het scheelt zoveel gedoe als je even de tijd neemt om je apps te organiseren. Je apps verspreid over talloze schermen, of tal van mapjes zonder thema? Dat werkt natuurlijk niet. Hoewel je natuurlijk een app kunt zoeken door de naam in te typen, is het leven veel fijner als je supersnel vindt wat je nodig hebt. Denk er bijvoorbeeld eens aan om een mapje voor social media, een mapje voor video, een mapje voor foto`s enzovoort te maken. Zet je meestgebruikte apps onderin het scherm en stop de apps die je zelden gebruikt wat verder weg. Of verzin je eigen systeem. Zolang je de apps maar niet op kleur sorteert, want dat kan in 2016 echt niet meer.

Tip: download nu gratis de  Ultieme Android Gids

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu